Вчера една новина отпреди 12 години беше най-горещо обсъждана във

...
Вчера една новина отпреди 12 години беше най-горещо обсъждана във
Коментари Харесай

Виена посреща 2024-а без фойерверки, но с много музика, танци и шоу

Вчера една вест отпреди 12 години беше най-горещо обсъждана във всички български медии. Първата жена, станала концертмайстор на Виенската филхармония е българка -– възторжено тръбяха уеб сайтове, малките екрани, радио канали, обществените мрежи.

Разбира се, че това е прелестно и е съображение за национална горделивост, само че надарената Албена Данаилова е на тази позиция към този момент дълги години и е водила доста пъти разнообразни изяви на популярната музикална групировка в доста градове и континенти. Новината е, че за първи път Данаилова ще е на първия стол и ще води обичайния Новогодишен концерт на Виенската филхармония.

Статия за именитата българка в Ню Йорк Таймс  споделя за сложния път към върха. В тазгодишното прессъобщение от българския офис на City of Viennna описват за грандиозния, както постоянно, концерт.
Новогодишният концерт на Виенската филхармония обичайно показва безконечната музика на композиторите от семейство Щраус, а всеки концерт приключва с три поредни биса: с бърза полка, с валса „ На хубавия наследник Дунав “ и с „ Радецки марш “. Освен тях в програмата са включени и творби на Антон Брукнер, Ханс Кристиан Лумбю и Йозеф Хелмесбергер.
Кристиан Тилеман е измежду най-търсените диригенти и е световнопризнат за един от най-съвършените интерпретатори на творчеството на Рихард Вагнер и Рихард Щраус. Роденият в Берлин музикант сега е основен диригент на Саксонската държавна шапка и е избран за музикален шеф на Държавната опера „ Унтер ден Линден “ в Берлин. Сътрудничеството на Тилеман с Виенската филхармония датира още от 2000 година Той постоянно дирижира оркестъра във Виенския Музикферайн, на Залцбургския фестивал и на турнета в Япония, Китай, Европа и Съединени американски щати. 
От управлението на Виенската филхармония оповестяват, че под диригентството на Тилеман оркестърът ще постави начало на отбелязването на 200-годишнината от рождението на Антон Брукнер. 
Новогодишният концерт на Виенската филхармония се е трансформирал в едно от най-големите събития в света на класическата музика. В началото той е проведен за да приповдигне духа на хората и да отвлече вниманието от загубата на войната, а през днешния ден е един от знаците на настъпващата Нова година. Излъчва се всяка година от над 90 малките екрани в целия свят и способства за обединяването на хората в една общественост, отдадена на музиката и хубостта.
Дълги години цветята за възхитителната декорация на залата пристигаха от Сан Ремо, а от 2015 година филхармонията си сътрудничи с Виенските общински оранжерии. Украсяването стартира още на 27 декември, като близо 30 000 стръка цветя трансформират Златната зала в Музикферайн в невероятна цветна градина. След концерта публиката обичайно си взема по едно клонче за спомен.

Снимки: © stadt wien marketing/Jobst

Уличното забавление - валс под небето

За 32-и път центърът на Виена се трансформира в голяма бална зала. Десетки сергии ще оферират пунш, шампанско и безчет кулинарни специалитети. 


От разнообразни подиуми ще звучи валс, рок, поп, диско, блус, фънк и соул. Новогодишната пътека стартира от площад „ Фраюнг “, минава по известната комерсиална улица „ Грабен “ и стига до катедралата „ Св. Стефан “ и Кертнерщрасе. В по този начин наречената „ класическа права “ на „ Грабен “ всяка година в ранните следобедни часове на 31 декември танцовите учебни заведения оферират безвъзмездни курсове за валсови стъпки. 
Фойерверки, които преди бяха част от новогодишната нощ в австрийската столица, няма да има. Виена се отхвърля от тях, като една от аргументите е, че шумът, който се провокира от пиротехниката, стресира животните. Освен това фойерверките унищожават озоновия пласт и замърсяват с отровни субстанции и боклуци околната среда. 


Точно в среднощ от катедралата „ Св. Стефан “ ще се разнесе камбанен звън. Камбаната, която виенчани назовават Пумерин, бие единствено в извънредно тържествени случаи. Следва лазерно шоу. Както всяка година, и този път в новогодишната нощ на сцената на Виенската Щатсопера ще се играе „ Прилепът “ от Йохан Щраус. 

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР