Както беше обявено в зала 7 на НДК днес се

...
Както беше обявено в зала 7 на НДК днес се
Коментари Харесай

Бивши партийци търсят нови пътища за ляв фронт без връщане назад

Както беше оповестено в зала 7 на НДК през днешния ден се събраха доста представители на левия политически бранш у нас, с цел да очертаят коалиция или обединяване. Повечето от тях някогашни членове на Българска социалистическа партия, даже водачи и президентът Георги Първанов, който бе посочен и от водача на социалистите Корнелия Нинова като проектант на политическата групировка. Още през вчерашния ден от социалистическата партия отвориха още веднъж вратата, като поканиха " блудните синове " да се завърнат.

Очевидно има очакване за прям разговор и съответни дейности. Това съобщи социалистът Костадин Паскалев по време на полемиката под надпис " Лява България -идеи, политики, единство ". Не станахме газов хъб, само че внасяме газ от Гърция, подлага на критика той. По думите му сме с платени, само че неполучени самолети. Част от жилищните здания са санирани, само че на повишени цени. Той очерта 12-годишното ръководство на ГЕРБ, злощастните участия на Българска социалистическа партия във властта.

Основният проблем пред нас ще бъде доверието, сподели Паскалев. Той се разгласи за целенасочена фискална и обществена страна и упорства за признание на истината. По думите му днешната среща е началото на диалога за консолидацията на лявото в България. Това не е учредително заседание, разясни още Костадин Паскалев.

Валери Жаблянов, някогашен народен представител от Българска социалистическа партия, изиска обединяване на левите сили в България. Той е обезпокоен от все по-растящото терзание в обществото за бъдещето. Българските жители с съображение са обезверени, по думите му. В рецесия през днешния ден е пазарното стопанство, предизвести социалистът. В рецесия се намира политическото посланичество на жителите, счита още той. Събралите се през днешния ден били тук, по думите му, с цел да дадат живец на лявото политическо пространство. Жаблянов се разгласи още за отбрана на парламентарната народна власт.

Мая Манолова посочи, че доверието в левицата е в реанимация. Тя се разгласи за почтен диалог. България е лява, уверена е тя. Днешната среща, по думите й е в вярната посока. Сега трябвало да се признаят грешките. " Докъде стигна лявото ", попита тя. Лявото е в кома, акцентира Манолова. Лявото коленичило пред ГЕРБ и Движение за права и свободи. Няма дела, няма хрумвания, сподели още тя. Необходим е рестарт на лявото, уверена е Манолова. За нея лявото би трябвало да се консолидира в един общ ляв план. Даже Манолова има готово име за лявото обединяване.

Георги Първанов си спомни, че в тази зала (зала 7 на НДК) през 2001 подписал документа за нова левица. Той изрази разочарованието си, че не всички, които са дали обещание да се включат, са изпълнили поръчката си. По думите му значимо е да се очертаят параметрите на единението. Според него трансформацията на левицата и единението трябвало да вървят редом. Левицата се нуждае от промяна, сподели Първанов. Трябва да намерим съответни параметри, които са настоящи и през днешния ден, настоя експрезидентът. Проблем за левицата е тежкият партиен уред, съгласно него и по тази причина повече активност трябвало да се даде на локалните структури. Трябва да се промени постановката за директния избор на водача на Българска социалистическа партия, посочи Първанов. Това в случай че не е неточност, не е единственото решение, добави той. Без обединена, мощна левица, ние няма да имаме сериозен триумф, уверен е Първанов. В положение съм да подам ръка и да вървим напред, добави той. Всички в обединяването трябвало да са равнопоставени.

Първанов разяснява предлагането на Нинова за завръщане в " обичаната партия Българска социалистическа партия ", както самичък се изрази. Той напомни, че Националният съвет го е изключил. Дайте да се съберем по пътя, дайте да не се събираме силово, настоя Георги Първанов. Не можел да напусне АБВ и по тази причина настоя за коалиция в ляво. Нямам персонални искания, имам искания да създадем качествено нов индивид, посочи той.

Това обвиняване е нужно на България, счита Донка Михайлова. Тя е разтревожена, че концепцията за лявото се е профанизирала.

За Георги Кадиев би трябвало да се сътвори необятен ляв фронт за взаимно явяване на парламентарните избори, които наближавали. Той също желае равнопоставеност и партньорство. За Българска социалистическа партия това ще е доста мъчно, тя е привикнала да е мастодонта в ляво, слънцето, акцентира Кадиев. Ако има единодушие за това идната стъпка е разработване на стратегия. Също по този начин трябвало да се търси път към Българска социалистическа партия, тъй като ляво обединяване без Българска социалистическа партия щяло да е едва.

Участниците в полемиката излязоха с послание, в което се споделя, че тяхната идея е солидарността. Рухналото доверие в политика и политици и задълбочаващите се неравенства убиват вероятността за по-добър живот, се показва в нея. Според текста в декларацията ставаме все по-несвободни и подвластни и като човеци, и като общество.

Левите в полемиката се афишират за отстояване на свободата и за поощряване на солидарността. Те се афишират за необятен ляв фронт, " тъй като социализмът има почва у нас ".

Според търсещите ляво обединяване България е длъжна да премисли своите място и роля в новия свят. Необходими са нови пътища и подходи за сигурност и съдействие.

Те се афишират още за мирни договаряния и прекъсване на войната. Също по този начин декларацията приканва за енергийна и национална сигурност за България, за развиване на газопреносната мрежа, нуклеарната и зелена енергетика. Трябва да се набележат ограничения за трансформацията на стопанската система на допустима обществена цена.

Събралите се през днешния ден са безапелационни, че България е страна с големи неравенства и беднотия и има остра нужда от разгръщането на необятно ляво придвижване и от радикална лява платформа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР