Как да предпазим черния дроб при прием на лекарства? Aнтибиотици,

...
Как да предпазим черния дроб при прием на лекарства? Aнтибиотици,
Коментари Харесай

Как да предпазим черния дроб при прием на лекарства

Как да предпазим черния дроб при банкет на медикаменти? Aнтибиотици, статини, антипиретици – всички тези медикаменти, които се употребяват интензивно през днешния ден, въздействат върху действието на черния дроб. Увреждането на черния дроб, провокирано от медикаменти, се развива в почти 17 случая на 100 000 души.

Особено рискови са неконтролираният банкет на медикаменти и съществуването на други съществуващи проблеми с този орган.

Признаците на чернодробно увреждане, породено от медикаменти, са разнородни и могат да алармират за остро или хронично заболяване. Увреждането на черния дроб, провокирано от медикаменти, може да бъде с друга тежест и да бъде съпроводено от разнообразни признаци.

Черният дроб е орган, който демонстрира извънредно висока толерантност и алармира, че нещо не е наред прекомерно внимателно и безшумно. Дълго време той неуморно се пробва да се оправи с всички провокации, на които е подложен. Обикновено едвам при съществуване на тежки провали и увреждания дава ясни сигнали за потребност от здравна помощ.

„ Непредвидимият “ отровен резултат, след приемане на медикаменти, поражда заради образуването на хаптени (непълни антигени), които предизвикват имунно увреждане на черния дроб. Най-честите му прояви са обрив и тресчица. Когато лекарството бъде спряно, признаците нормално отшумяват бързо.

Някои положения утежняват увреждането на черния дроб при банкет на медикаменти. Те включват:

  • съществуването на чернодробни болести (включително хепатит B, C, цироза, продължителен хепатит);
  • злоупотребата с алкохол;
  • бременност;
  • банкет на няколко медикаменти едновременно;
  • затлъстяване и диабет.
  • продължителен стрес, изтощеност, нездравословни въздействия от околната среда, професионалната сфера и други

Често тези фактори не работят независимо, а образуват пагубна за черния дроб композиция, която води до забележителното му натоварване.

Лекарствата не са единствената тежест за тялото. Целият ни метод на живот с липса на сън, преяждане, алкохол и стрес също може да повлияе отрицателно на чернодробните кафези. Въздържането от алкохол и уравновесената диета ще оказват помощ за намаляването на вредите от медикаментите.

Не забравяйте да се прегледате в точния момент от експерт! Превантивните ограничения могат да оказват помощ за поправяне на положението на черния дроб преди появяването на признаци.

Разбира се, очевидното решение би било ограничението на приема на медикаменти, които са рискови за здравето.  Но какво ще стане, в случай че те са жизненоважни? 

Добре е хората от рисковите групи, в случай че се тормозят за здравословното положение на един от най-важните пречистващи органи, да се извърнат към лекуващия си доктор или фармацевт. Те ще окажат помощ и съвет при избора (и нуждата от прием) на хранителни добавки и препарати за подкрепяне функционалността на черния дроб.

Успоредно с приема на определените препарати се предлагат промени в метода на живот. Това се отнася основно до подобряването на хранителния режим, понижаване приема на спиртни, газирани и подсладени питиета, редукция на тежестта, надзор и лекуване на подлежащите болести.

В състава на по този начин наречените хепатопротектори (хепатопротективни средства, добавки за лекуване на черния дроб) влизат редица добре познати лечебни растения, билки, аминокиселини, потвърдили своята успеваемост с годините.

Такива лечебни растения, влизащи в питателните добавки са – бял бодил, артишок, глухарче, шизандра. Към фитопрепаратите с потвърдена успеваемост, се включват постоянно и куркума, мента, цикория.

Едно от централните места в състава на редица артикули, предопределени за профилактика или лекуване при увреждане на черния дроб са аминокиселините и други артикули като: таурин, глутатион, адеметионин,   фосфолипиди от соеви зърна, витамини от група В.

Най-важното за положителното здравословно положение е да се включат сложни ограничения, които се показват в промени в храненето, физическата интензивност, намаляването на нездравословните привички, укрепване на организма с подобаващи витамини, минерали, лечебни растения.  По преценка на лекуващия доктор могат да се одобряват и добавки за здрав черен дроб (хепатопротектори). 

Басейни „ Номер 8 “ в Сидни

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР