Как да направим вино от глухарче – много хора са

...
Как да направим вино от глухарче – много хора са
Коментари Харесай

Как да направим вино от глухарче и какви са неговите ползи

Как да създадем вино от глухарче – доста хора са чували за вино от глухарче, само че може да не са имали удоволствието да го опитат – или да го създадат. Тази рецепта улавя слънчевия цвят на пролетните цветя от глухарче в стъклена бутилка. Въпреки захарта в рецептата, откакто е изцяло ферментирало, резултатът е вкусно изсъхнало вино.

Виното от глухарче се оприличава на медовина , с нотка на меден усет. Това вино би трябвало да се сервира охладено и макар че механически няма да се скапе, в случай че е отлежало прекомерно дълго, може да не е толкоз положително. Ако в никакъв случай преди не сте правили вино , бъдете подготвени да бъдете търпеливи – ферментирането на вино от глухарче лишава към две години!

Как да създадем вино от глухарче – рецепта

Съставки:

  • 2 литра цветя от глухарче
  • 4 л филтрирана вода
  • Кора и сок от 3 междинни лимона
  • Кора и сок от 3 междинни портокала
  • 700 грама захар
  • 300 гр златни стафиди, нарязани
  • 1 чаена лъжичка квас или 2 супени лъжици царевично брашно
  • 1 пакет (5 грама) винена квас или 1/2 чаена лъжичка квас за печене

Стъпките:

1. Отрежете множеството зелени елементи от основата на цветята и всички стъбла. Добре е, в случай че малко от зеленото влезе, само че прекалено много ще докара до горчиво вино.

2. Компостирайте или изхвърлете зелените елементи и стъблата. Поставете подрязаните венчелистчета в нереактивен съд (без алуминий, мед или желязо).

3. Оставете водата да заври и изсипете листенцата на цветята. Оставете сместа да престои 2 часа.

4. Поставете гевгир, облицован с тензух, върху огромна, нереактивна тенджера и прецедете глухарчетата, като притиснете деликатно цветoвете, с цел да извлечете допустимо най-вече течност. Компостирайте или изхвърлете венчелистчетата от глухарче.

Как да използваме цвят и корен от глухарче – потребни препоръки

5. Поставете тенджерата на мощен огън и оставете прецедената отвара от глухарче да заври.

6. Разбъркайте цитрусовите сокове и захарта, с цел да се разтвори захарта.

7. Добавете лимоновата и портокалова кора и нарязаните стафиди. Отстранете от котлона и оставете настрани да се охлади.

8. Когато сместа се охлади до стайна температура, прибавете маята (царевичното брашно) и винената квас.

9. Покрийте и оставете на стайна температура за 10 до 14 дни, като разбърквате 3 пъти всеки ден.

10. Прецедете в хигиенизирана кана и запечатайте или с запушалка за ферментация, или с подобаващ балон с дребна дупка.

11. След 3 седмици деликатно изсипете течността в друга чиста кана, оставяйки след себе си всякаква наслойка от дрожди.

12. Когато виното е бистро, а не мътно, изчакайте още 30 дни и по-късно го изсипете деликатно в друга кана, оставяйки след себе си всякаква наслойка от дрожди на дъното.

13. Поставете още веднъж запушалка за ферментация или балон с дребна дупка.

14. Повтаряйте тази процедура на всеки 3 месеца в продължение на общо 9 месеца, до момента в който съвсем не се образува наслойка на дъното на каната.

15. Налейте в дезинфекцирани бутилки.

16. Оставете да отлежава още една година преди да пиете.

Ето едно видео, в което да видите образно нещата:

Медински изгоди на виното от глухарчета

Някога виното, приготвено от глухарчета, се е считало за тоник за здравето. Правенето на вино е превъзходен метод да запазите някои от питателните субстанции на глухарчето. Напитката съдържа антиоксиданти и се смята за храносмилателен тоник, тъй че можете да употребявате виното като дижестив след хранене. Може да помогне за понижаване на някакво инфектиране.

Освен, че виното от глухарче ви оживява, то също по този начин оказва помощ на бъбреците и черния дроб да ви поддържат чисти. Самите глухарчета имат витамини A, B, C и D, както и доста калий. Въпреки че никой не ви предлага да пиете тонове вино от глухарче, с цел да сте здрави, хубаво е да знаете какво съдържа виното.

Това е идеалната лятна напитка, сходно на бялото вино. Виното е внимателно и ще ви донесе баланс в топлните нощи.

Как да създадем вино от глухарче – препоръки и постоянно задавани въпроси

  • Когато берете цветовете на глухарчето за това вино, уверете се, че цветята не съдържат никакви пестициди или други замърсители. Изплакнете ги щедро преди приложимост.
  • Уверете се, че употребявате нереактивен резервоар, като стъкло или безвредна за храна пластмаса или керамика. Не използвайте нищо, направено от метал, в случай че не е покрито с гланц.
  • Ако смятате, че винопроизводството може да се трансформира в ново занимание, може би ще желаете да вземете ръчна машина за коркови тапи. Те са евтини и правят доста по-добра работа за несъмнено задръстване на бутилките.

Виното от глухарче има ли алкохол?

След ферментация виното от глухарче в действителност съдържа алкохол. Обикновено съдържа сходно количество алкохол като бялото вино, макар че точното количество ще варира, защото е домашно.

Каква част от глухарчето е отровна?

Никоя част от глухарчето не е отровна, а целият цвят и зеленина са механически годни за консумация. Стъблата и листата нормално не се употребяват в кулинарията, защото не придават доста усет.

Виното от глухарче е превъзходен метод да запазите аромата на пролетта и лятото в бутилка. Това ароматно, флорално вино може да се трансформира във вашия нов любимец.

Ето още една по лесна и бърза рецепта!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР