Животът ви се струва труден и тежък!? Често се питате

...
Животът ви се струва труден и тежък!? Често се питате
Коментари Харесай

10 от най-древните обитатели на планетата Земя

Животът ви се коства сложен и тежък!? Често се питате по какъв начин да оцелеете? Попитайте тях… Те знаят отговорите на най-важните въпроси и са най-големите експерти във връзка с дългогодишното общуване с всевъзможни странни съседи в удобни и не чак толкоз удобни условия. И няма по какъв начин да е противоположното, откакто са измежду най-древните живи жители на Земята.

Някои са съумели да оцелеят без да се трансформират, други пък леко са еволюирали, само че към момента са тук. И ще останат най-вероятно, даже когато хората ще са единствено бледен спомен за жители на планетата и от дълго време ще са се трансформирали във фосили. Ето ги – 10 от най-древните жители на планетата Земя.

1. Цианобактерии – 2800 милиона години

Цианобактериите се смятат за една от първите форми на живот на Земята. Те са първите основатели на кислородната атмосфера. Известни още като синьо-зелени водорасли и са бактерии, които се доставят с сила посредством фотосинтеза. Днешните цианобактерии са идентични с предците си. Те рядко са единични едноклетъчни организми. В множеството случаи са колониални. Най-често населяват места, в които наложително прониква светлина: локви, водоеми, влажни места на сушата – кора на дървета, почва, застиваща вулканична лава.

2. Наутилуси – 500 милиона години

Наутилусите са от фамилията на морските главоноги. Наричат ги още „ живите фосили “. Те са единствените главоноги, които имат външна черупка. Животното може изцяло да се скрие в нея, затваряйки единствения отвор с кожеста качулка, формирана от две особено нагънати пипала. Наутилусите имат два чифта хриле, а броят на пипалата им доближава до 90. Живеят във водите сред Тихия и Индийски океан и населяват дълбоките скатове на кораловите рифове.

3. Гъби – 580 милиона години

Произхода на гъбите може да бъде проследен до началото на живота на животните. Вкаменелости на гъби от преди 540 милиона години са били открити в Австралия, Китай и Монголия. Въпреки, че естеството на гъбните тела ги прави по елементарно разграждащи се и откритите фосили на гъби са малко. Съвременни класове гъби се появяват през късния въглерод.

4. Мечоопашат – 445 милиона години

Другото наименование, под което е прочут мечоопашатът е подковообразен рак. Той е тип водно членестоного и населява атлантическото крайбрежие на Съединени американски щати. Запазил се е съвсем без смяна в продължение на последните 250-300 милиони години. Най-ранните му представители са обитавали Земята почти 100 милиона години преди появяването на динозаврите. Днес той е в Червения лист на световнозастрашените типове.

5. Латимерия – 360 милиона години

Латимерията е наричана още колекант и е един от двата открити живи представители на рибите „ тъкоперки “. Обитава водите на Индийски океан, най-вече крайбрежията на Южна Африка, южно от Мадагаскар. Тя е вътрешнораждащо създание и може да доближи до близо 2 метра дължина и тегло до 100 кг, само че нормално е с по-малки размери.

6. Гинко билоба – 270 милиона години

Гинко билобата е семенно растение, което е единствения жив представител на рода си. По времето на динозаврите, гинкото се е срещало върху огромна част от сушата, тъй като те са спомагали за разпръсване семената му. Дълго време се счита за липсващ тип, само че в наши дни е открито съществуването му в стеснен регион на Източен Китай. Интересното при него, е че е двудомно растение, което значи, че един тип може да бъде или мъжки, или женски.

7. Подковообразна скарида – 200 милиона години

Подковообразната скарида е подтип на класа ракообразни, няма очи и е хермафродит. Дължината й доближава от 2 до 4 мм. Това е най-старият жив тип, останал неизменен.

8. Есетра – 200 милиона години

Есетрови риби е общо наименование за към 25 типа от семейство Acipenseridae, костни риби. Характерно за тях е, че по-голямата част на скелета им е хрущялен. През цялото си битие те са минали през извънредно малко морфологични промени.

9. Марсиански мравки – 120 милиона години

Martialis heureka или Марсианските мравки е най-старият тип мравка, действителен на Земята. Те не наподобяват на никои други мравки, а по-скоро на дребна оса. Този тип населява амазонските гори. Анализът на ДНК-то му демонстрира, че е измежду първите типове, отделили се от главния, малко откакто мравките еволюирали от осите.

10. Медузи – 505 милиона години

Медузите са подтип безгръбначни Мешести, обитаващи солени и доста рядко сладки води, топли и студени морета. Тялото им нормално е транспарантно и съдържа доста вода, като при някои типове водата е 97 % от масата на тялото. Придвижват се като от време на време свиват и отпускат тялото си. Медузите нямат мозък, само че нервната им система разрешава да усещат и да реагират бързо на външни дразнения, като светлина и всякакви миризми. Хранят се с дребни риби или зоопланктон, които улавят с пипалата си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР