Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Фридман даде интервю на

...
Живеещият в Лондон руски олигарх Михаил Фридман даде интервю на
Коментари Харесай

Руският олигарх Фридман се оплака, че няма пари да плати на чистачката си

Живеещият в Лондон съветски олигарх Михаил Фридман даде изявление на Bloomberg Businessweek, в което се оплака от виталните компликации, с които се е сблъскал поради замразяването на сметките му, пишат съветските издания.

На 28 февруари Европейският съюз вкара наказания срещу Фридман и неговия дълготраен бизнес сътрудник Пьотр Авен, шефа на Алфа-банк. Фридман е създател на банката.

След налагането на глобите Фридман напусна борда на шефовете на Алфа-банк, X5 Group и Veon (още владее съветския " Вимпелком " ).

По данни на изданието той има израелски паспорт. Но запитан може ли да се реалокира в Израел, той декларира, че там " няма дом ", няма и достъп до парите си, с цел да го купи. " Аз съм заложник тук ", твърди Фридман.

" Аз в никакъв случай не съм работил в държавна компания или на държавна служба. Ако виновните лица в Европейски Съюз считат, че поради глобите аз мога да отида при господин Путин и да му кажа да приключи спецоперацията в Украйна и това да сработи, опасявам се, че всички ние имаме огромни проблеми. Това значи, че тези, които са взели това решение, нищо не схващат от това по какъв начин е устроена Русия ", отбелязва Фридман. Затова съгласно него глобите на Запада са неефективни за управлението на Русия.

Преди събитията в Украйна неговото положение се оценяваше на 14 милиарда $, в този момент е спаднало на 10 милиарда $. При това, когато на 15 март Англия вкара наказания срещу Фридман, неговата последна, работеща на територията на страната банкова карта, бе блокирана. Сега той се пробва да разбере по какъв начин да заплати, за чистачка да вземем за пример.

" Може би би трябвало самичък да шетам дома си. Добре че в студентските години живеех в дребна стая в общежитието с четирима съседи - имам опит. Но 35 години по-късно това е непредвиден опит ", споделя пред изданието Фридман. " Не знам по какъв начин да пребивавам оттук-нататък. Не знам. Аз фактически не знам ", оплаква се Фридман.

Сега той би трябвало да подаде заявление, с цел да му бъде позволено да харчи парите си. Британското държавно управление пък би трябвало да дефинира дали питането е " рационално ". Милиардерът може да разчита на опцията да харчи 2500 лири стерлинги на месец, отбелязва изданието.

Милиардерът отбелязва, че той няма друга недвижима благосъстоятелност, с изключение на парцелите си в Лондон и в Москва, както и жилището на родителите му в Латвия. Освен това няма " нито яхта, нито аероплан, които би могло да бъдат иззети. "

Bloomberg припомня, че по-рано Михаил Фридман се е изказвал за съветската спецоперация в Украйна, като е споделил, че това е покруса. Той декларирал още, че " военните дейности не могат да решат казуса ". Основателят на Алфа-банк се тормози, че след сходни изявления може да има проблеми, в случай че се върне в Русия. Известно е също по този начин, че благотворителната организация на Михаил Фридман Genesis Philanthropy Group е оповестила, че ще пожертва 10 млн. евро на еврейския фонд, който поддържа украинските бежанци.

Превод и редакция " Епицентър "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР