Жители на Москва се събраха днес пред бившата централа на

...
Жители на Москва се събраха днес пред бившата централа на
Коментари Харесай

30 000 души са екзекутирани само в Москва при голямата чистка на Сталин

Жители на Москва се събраха през днешния ден пред някогашната централа на руската загадка полиция, с цел да почетат десетките хиляди техни съграждани, станали жертва на сталинските репресии в края на 30-те години на предишния век, съобщи ДПА.

Стотици участници в церемонията, проведени от правозащитната организация " Мемориал ", се строиха в 10 часа пред някогашната постройка на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на площад " Лубянка " в центъра на Москва, с цел да прочетат имената на жертвите.

Големият гнет, осъществен при ръководството на руския деспот Йосиф Сталин, включва всеобща чистка на държавни чиновници, офицери, интелектуалци и заможни жители.

" От 1937 година до 1938 година повече от 30 000 души са екзекутирани единствено в Москва ", заяви организацията " Мемориал ".

Нейни представители чакат близо 2000 имена да бъдат прочетени на глас по време на 12-часовата демонстрация в навечерието на Деня в памет на жертвите на политическите репресии в Русия, отбелязва ДПА.

За 13-та поредна година " Мемориал " провежда сходна демонстрация, сподели организаторката Наталия Петрова.

" Всяка година виждам от ден на ден хора да идват на нея ", съобщи тя пред ДПА и добави, че репресиите са засегнали съвсем всички в Съветския съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР