Изявлението на Ердоган обаче не оказа съществен ефект върху стойността

...
Изявлението на Ердоган обаче не оказа съществен ефект върху стойността
Коментари Харесай

Ердоган ще предприема мерки срещу обезценяването на лирата

Изявлението на Ердоган обаче не оказа значителен резултат върху цената на лирата по отношение на $

© Murad Sezer Още по тематиката
Валутите на разрастващите се пазари изтриха облагата от началото на годината

MSCI показателите затвърждават намаляващото довериe в разрастващите се стопански системи
10 май 2018
Турската лира доближи рекордно дъно по отношение на $

Обезценяването на лирата е част от всеобща ликвидация на валутите на разрастващите се пазари
9 май 2018
Тръмп и иранската нуклеарна договорка: Какъв ще е резултатът върху стопанската система

Санкциите на Съединени американски щати ще са ориентирани към петролния бранш на Иран, а пазарите към този момент регистрират растеж в цените
9 май 2018
Инвеститорите в облигации изтеглят парите си от разрастващите се пазари

Скъпият $ и високите лихвени проценти в Съединени американски щати понижават привлекателността на облигациите от разрастващите се пазари
8 май 2018 Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с водещи икономисти, шефа на централната банка и с основните изпълнителни шефове на огромните локални банки, с цел да обсъдят казуса с обезценяването на турската лира. Financial Times оповестява, че той е взел решение да предприеме ограничения за стабилизирането на локалната валута.

Изявлението на Ердоган след срещата обаче не оказа значителен резултат върху цената на лирата по отношение на $ заради обстоятелството, че президентът на страната не показа съответните ограничения, които от държавната администрация възнамеряват да подхващат.

С оглед на това едвам няколко седмици откакто Централната банка на Турция оповести решението си да усили главния лихвен % със 75 базисни пункта, обезценяването на турската лира продължава, а доверието в турската стопанска система понижава.

От началото на годината турската лира е изгубила близо 13% от цената си по отношение на $, затвърждавайки тренд, открит през последните над 5 години.

Светкавични избори

Опасенията на анализаторите се състоят в евентуалната заплаха от прегряване на турската стопанска система, която към този момент повече от 5 години се движи на извънредно високи обороти, реализирайки действителен стопански напредък от над 5% през 2017 година
Според мнозина анализатори обаче макар високия капацитет на турската стопанска система заплахата от прегряване е действителна, до момента в който стопанската система се развива " неконтролируемо и по погрешен метод ", а дружно с това и инфлацията в страната пораства бързо, като понастоящем надвишава двукратно целевите равнища на турската централна банка, достигайки над 11%.
Тези опасения бяха отчасти уталожени, откакто президентът Ердоган разгласи предварителни светкавични избори през юни, които вложителите се надяваха да обезпечат постоянна и структурна промяна на стопанската система на Турция. Благодарение на това лирата краткотрайно спря низходящия си порив, само че бързо го възвърне, откакто управляващите в страната, евентуално в опит да си обезпечат изборни гласове, взеха решение да налеят 5.6 милиарда $ в стопанската система. В резултат на това три седмици и половина по-късно, даже и дребното оптимизъм от новината за изборите се е изпарил.

" Инвеститорите смятаха, че след изборите ще има стягане на политиката или някаква рационалност, въведена в макрополитика ", изяснява Атила Йесилада от консултантската компания GlobalSource Partners. " Но тези пакети от тласъци, които бяха въведени, се чака да имат трайна щета върху бюджета ", прибавя Йесилада.

Турската стопанска система надмина упованията на анализаторите през предходната година с помощта на серия от държавни политики, които форсираха икономическия напредък до 7.4%, макар опита за прелом през лятото на 2016 година Ефектите от непрекъснатата държавна интервенция в стопанската система обаче остават неразбираеми, а от ден на ден вложители залагат на несъмнено и напущат страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР