Изявата е толкова помпозна, колкото и самият Доналд Тръмп. Час

...
Изявата е толкова помпозна, колкото и самият Доналд Тръмп. Час
Коментари Харесай

Шпигел за изборите в САЩ: Тръмп е навсякъде, Байдън почти никъде

Изявата е толкоз помпозна, колкото и самият Доналд Тръмп. Час и половина преди речта му самолетът на някогашния президент профучава над главите на почитателите му, събрали се на панаира край крайбрежния град Корпус Кристи в Тексас.

" Тръмп форс 1 " се доближава - споделя водещият, а по-късно самолетът към този момент прелита. Докато към момента беше президент, Тръмп обичаше президентският аероплан " Еър Форс 1 " да е паркиран зад трибуната му като декор. Това е фукане, което в никакъв случай не би хрумнало на неговия правоприемник Джо Байдън. И това надалеч не е единствената разлика сред двамата мъже през последните две седмици преди значимите избори за Конгрес на 8 ноември.

Макар че някогашният президент участва на изборите по този начин, като че ли самичък взе участие в тях, Байдън играе в най-хубавия случай поддържаща роля в тази акция. Президентът се въздържа - най-малко до момента - от огромни манифестации навън. Той също по този начин не обикаля изложбени зали и спортни арени, както други президенти преди междинните избори.

Байдън се появява доста рядко, а когато го прави, то е единствено пред определена аудитория, какъвто беше казусът предишния вторник в спектакъл " Хауърд " във Вашингтон. Речта беше адресирана основно към трийсетината кореспонденти в залата. Около 300-те поддръжници пред сцената бяха по-скоро щаб, симулация на предизборна акция, която президентът в действителност не води.

Байдън се препъва в изреченията

Уникален куриоз в най-новата американска история е, че настоящият президент се въздържа толкоз доста преди изборите за Конгрес. Всъщност залогът за Байдън не е нищо по-малко от политическото му завещание: в случай че републиканците завоюват болшинство в Камарата на представителите и може би даже в Сената, те ще могат да блокират всички законопроекти на демократите. Тогава Байдън на процедура може да ръководи единствено посредством укази, заради което в негов интерес е да се бори за всяко място в Конгреса. Но явно партията на президента е стигнала до извода, че индивидът в Белия дом служи на демократите най-добре, като не подвига доста звук към себе си.

И въпреки всичко Байдън реализира някои триумфи: Успя да затегне законите за оръжията, резервира единството на НАТО след нашествието на съветския президент Владимир Путин в Украйна и прокара през Конгреса най-големия пакет от промени в обществената сфера през последните десетилетия.

Но високата инфлация и мрачните стопански вероятности утежняват настроението на американците, а възрастният президент наподобява като знак на страна, която е изгубила религия в себе си. В спектакъл " Хауърд " Байдън се запъва в фрази, които би трябвало просто да прочете от екрана, а придвижванията на 79-годишния мъж от време на време наподобяват необичайно сковани и роботизирани.

Обективно видяно, Съединени американски щати не се оправят толкоз зле. Безработицата през септември е 3,5%, което е съвсем цялостна претовареност, а повишението на цените на силата не се отразява толкоз грубо на Америка, колкото на Европа. И въпреки всичко 58% от американците са недоволни от работата на Байдън, съгласно изследване на в. " Ню Йорк Таймс " отпреди няколко дни. Това е трагично неприятна цифра, само че съвсем по-тревожен за демократите е фактът, че малко преди изборите за Конгрес процентите за партията също вървят надолу. Още през лятото изглеждаше, че демократите могат да се откъснат от полезностите на своя неизвестен президент. Това беше времето, когато консервативното болшинство във Върховния съд анулира 50-годишното право на аборт.

Решението провокира отвращение - и то освен в прогресивната Америка. На референдум даже консервативният Канзас гласоподава, че дамите не би трябвало да бъдат наказвани за аборт. Кандидатите на Републиканската партия, които до неотдавна се представяха като " бранители на живота ", безшумно и скрито отстраниха от формалния си уебсайт настояването за цялостна възбрана на абортите. Всичко това подхранваше вярата на демократите, че самите републиканци са им дали най-хубавия мотив за предизборната акция и че въпреки всичко могат да съумеят да защитят нежното си болшинство в Сената и Камарата на представителите.

" Ние сме нация в крах "

Тази вяра към този момент угасва: съгласно " Ню Йорк Таймс " републиканците имат поддръжка от 49% в народен мащаб и по този метод изпреварват демократите с четири пункта - което е обвързвано и с обстоятелството, че множеството американци не считат за най-належащи проблеми абортите или по-рестриктивните закони за оръжията, а високата инфлация и неприятните стопански данни. Две области, в които Байдън не може да обещае бързо решение. Защото Федералният запас на Съединени американски щати е решен да се бори с инфлацията посредством повишение на лихвените проценти, което от своя страна потиска стопанската система. А високите цени на силата в този момент се подхранват от обстоятелството, че ОПЕК понижава производството на нефт.

" Ние сме нация в крах ", споделя Тръмп по време на речта си в Тексас. Вярно е, че рейтингът на известност на някогашния президент не е доста по-добър от този на Байдън. Но за разлика от демократите, Тръмп има маса от последователи, която го боготвори като светец. По време на първичните избори на републиканците доста претенденти го ухажваха толкоз доста, че някои от тях даже пуснаха телевизионни реклами в родния щат на Тръмп - Флорида - с вярата да привлекат вниманието му.

Ако доста претенденти на Тръмп надделеят на изборите на 8 ноември, някогашният президент безспорно ще употребява това като мотив за какво би трябвало още веднъж да се кандидатира за президент. Той към този момент не крие упоритостите си.

" Вероятно ще би трябвало да го направя още веднъж ", споделя Тръмп в Корпус Кристи под възгласите на най-верните си последователи, които се тълпят на бариерата пред сцената. Това е възторг, който не се споделя от всички - даже и тук, в панаирното градче в Тексас. По-назад, след един час, редовете към този момент са доста разредени. Много от последователите явно са предпочели да се приберат у дома в точния момент за вечеря, вместо да слушат Тръмп до края.

Превод Dir.bg

Оригиналът на публикацията е публикуван 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР