Извънредно положение, след обявяване на пандемия от коронавирус, covid 19,

...
Извънредно положение, след обявяване на пандемия от коронавирус, covid 19,
Коментари Харесай

България е сред най-уязвимите от пандемията икономики в ЕС

Извънредно състояние, след оповестяване на пандемия от ковид, covid 19, ограничения, аптека, маски

© Велко Ангелов
Увеличаване
Преглед на оригинала [Oxford Economics] Смаляване
Българската стопанска система е измежду най-уязвимите в Европейски Съюз от разпространяването на ковид. Това демонстрират сметки на английския тинк-танк Oxford Economics, който пресмята показател на структурна накърнимост за 31 европейски страни. Страната споделя петото място с Хърватия и Португалия с резултат от 0.3 точки, като най-слаба е Гърция с 1, следвана от Италия, а най-силен е показателят на Люксембург (-1).

Показателят на Oxford взима поради няколко фактора: експозиция на производството, делът на възрастното население, делът на туризма и индустрията в добавената стойност, скорост на интернет, самонаети, дребни компании и брой болнични кревати за интензивно лекуване.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Увеличаване
Преглед на оригинала [Oxford Economics] Смаляване
Ахилесовите пети

Според данните една от слабите страни на българската стопанска система е релативно високият дял на самонаетите от всички работещи. Числата на Национален статистически институт демонстрират, че те са към 6-7% от работещите общо 3.1 млн. души в страната през 2019 година По този индикатор България е изпреварена единствено от Гърция, демонстрират резултатите на Oxford.

Други слаби места са скоростта на интернет, делът на хората над 65 години и експозицията на локалната стопанска система. Под последното се има поради до каква степен тя е обвързвана с световни вериги за доставки, което Oxford мери като дял на междинните артикули във външната търговия по отношение на цената на Брутният вътрешен продукт. Тук България се подрежда на 8-о място с 0.9 точки, като най-уязвими са Белгия, Словения и Словакия.

От друга страна, изненадващо или не, в плюс на страната се оказва формалният брой на болничните кревати за интензивно лекуване на 1000 души от популацията, като тук България има втората най-висока оценка в Европейски Съюз след тази на Германия.

" Страните от периферията на еврозоната остават измежду най-уязвимите. Южните стопански системи също по този начин разполагат с минимум фискално пространство за реагиране и са в по-слаби циклични позиции ", пишат икономистите от Oxford Economics. " Необходими са по-координирани дейности на европейско ниво ", допълват те.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР