Преглед на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката дискутираха

...
Преглед на възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в енергетиката дискутираха
Коментари Харесай

Български енергийни дружества ще си сътрудничат с Агенцията за търговия и развитие на САЩ

Преглед на опциите за задълбочаване на съдействието в енергетиката дискутираха министърът на енергетиката Владимир Малинов и районният шеф за Близкия Изток, Северна Африка, Европа и Азия на Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати (USTDA) Карл Крес. Американската организация за търговия и развиване финансира основни планове и си сътрудничи с компании за развиване на устойчива инфраструктура и стимулиране на икономическото развиване в партньорски страни. В Министерството на енергетиката господин Крес показа главните критерии, на които следва да дават отговор плановете, подкрепяни от USTDA.  
 
" За българската страна Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати е благонадежден сътрудник за реализация на главните ни цели в енергийната област. Заедно ще обменяме опит и ще надграждаме експертиза за сполучлив отговор на провокациите, свързани с трансформацията на бранша ", сподели министър Малинов по време на срещата. Обсъдени бяха съответни планови оферти в региона на нуклеарната енергетика, ръководството на нуклеарни боклуци, развиването на водорода, уголемение на електропреносните мрежи и други.
 
Изграждане на потенциал в региона на регулациите за реактори АР 1000, образование на експерти за строителството на новите блокове на площадката на АЕЦ " Козлодуй ", експертиза при Оценка на въздействието върху околната среда, предпроектни изследвания, разширение и надграждане на системите по отношение на диверсификацията на нуклеарното гориво – това са част от евентуалните области на съдействие сред USTDA и АЕЦ " Козлодуй ".
 
" Булгартрансгаз " ЕАД кандидатства пред USTDA за финансиране на предпроектно изследване по пилотен план за произвеждане и потребление на зелен водород за софтуерни потребности в оборудванията на подземното газово вместилище " Чирен ", стана ясно по време на срещата. Газопреносният оператор работи по бъдещото развиване на преносна инфраструктура за водород, както и по адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси.
 
Държавното дружество " Радиоактивни боклуци " работи по предпроектно изследване за опциите за потребление на американска технология за вероятно погребение в дълбоки сондажи на отработеното нуклеарно гориво от АЕЦ " Козлодуй ". След одобрение от Управителния съвет на Фонд РАО, за плана следва сключване на грантово съглашение с USTDA.
 
" Електроенергийният систематичен оператор " ЕАД и Агенцията за търговия и развиване на Съединени американски щати биха могли да си сътрудничат при осъществяване на проучвателните действия за енергиен кулоар " Изток-Запад ", който да свърже операторите на Турция, България, Северна Македония, Косово, Албания, Черна гора и Италия. Разширяването на опциите за шерване на създадената електрическа енергия сред другите страни ще способства за енергийната сигурност и ще усъвършенства пазарните условия в района.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР