Изумителното представяне на Ига Швьонтек през сезон 2022 продължава с

...
Изумителното представяне на Ига Швьонтек през сезон 2022 продължава с
Коментари Харесай

Швьонтек: Не играя на автопилот, мисля за много неща на корта


Изумителното показване на Ига Швьонтек през сезон 2022 продължава с цялостна мощ. Полякинята усили серията си от следващи победи на 23 и завоюва четвърти пореден трофей, побеждавайки Арина Сабаленка на финала на WTA 500 шампионата в Щутгарт. Световната №1 даде изявление за подкаста WTA Insider, в което разкри на какво съгласно нея се дължи положителната ѝ форма и за какво би трябвало да внимаваш най-вече тъкмо, когато нещата вървят добре.

„Преди Щутгарт не бях играла на клей от съвсем година и не знаех дали ще съумея да осъществя безпрепятствено прехода от хард за толкоз малко време. Преди първия ми мач организирах двучасова подготовка, защото клеят е доста характерна настилка, която изисква много време, с цел да свикнеш с нея. Гордея се с това, че в хода на шампионата се приспособих все по-добре към корта. Това е мъчно и не постоянно се получава. В момента съм по-спокойна по време на мачовете, тъй като имам вяра много повече в уменията си, в сравнение с, да кажем, предходната година по това време“ – разяснява Швьонтек.

„В момента съм във формата, към която постоянно съм се стремяла. На финала обаче трябваше да положа малко повече старания от нормално, с цел да съумея да остана спокойна и съсредоточена. Това не е по никакъв начин елементарно, защото не играя на автопилот и по време на мач мисля за доста неща. Винаги има сложни моменти на корта, само че в такива обстановки се стремя да играя по най-простия и сполучлив начин“ – добави полякинята.

Шампионката на Ролан Гарос за 2020 година бе запитана и по какъв начин е съумяла да се оправи толкоз добре в Щутгарт, поради обстоятелството, че треньорът и психоложката ѝ не бяха с нея на шампионата.

„Трябва непрекъснато да се приспособявам, защото всеки шампионат е друг. Винаги може да се случат непредвидени неща, които да объркат първичния ти проект, и би трябвало да го приемеш. Бях малко нервна, тъй като това беше първото ми присъединяване в този шампионат, само че подходих с настройката, че това е отлична опция да натрупам опит и в последна сметка този метод проработи. Относно щаба ми, не бе чак подобен пагубен удар, че някои от тях не съумяха да дойдат, защото в последна сметка съм сама на корта, само че имаше много моменти, в които ми липсваха. Всеки ден приказвах с треньора ми и обсъждахме тактиката, защото той има голям опит от дългогодишната си работа с Радванска и бързо вижда, в случай че не върша нещо както трябва“.

„Страхотно е, че публиката ме поддържаше. Все повече привиквам с това и го одобрявам като преимущество, изключително при оспорваните мачове. Много пъти през годините съм виждала по какъв начин някои от най-великите играчи обръщат тежки за тях мачове благодарение на почитателите. За мен това е елементарно, защото постоянно съм желала да бъда покрай феновете и да основа мощна връзка с тях. Точно затова първите мачове при подновяването на Тура след паузата поради пандемията бяха доста трудни“ – добави родената във Варшава тенисистка.

Швьонтек разяснява и огромната премия, извоювана от нея в Щутгарт – чисто нов автомобил Porsche, който генералният спонсор на шампионата по традиция дава на шампионката.

„Ситуацията е малко странна, тъй като единствено преди шест месеца взех шофьорска брошура. Много съм разчувствана, тъй като тази седмица научих много за колите. Аз съм доста любопитен човек и имам много ползи отвън тениса. За мен това е и метод да се стоварвам, защото нормално съвсем цялото ми всекидневие е отдадено на тениса. Физиотерапевтът ми схваща доста от коли, тъй че постоянно ще разгадавам на него, когато стане дума за нещо в тази сфера. Отстрани може и да не наподобява по този начин, само че в действителност не съм доста добра във вземането на решения“ – приключи с усмивка международната №1.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР