Изтъкнатият руски разследващ журналист Иван Сафронов пледира днес невинен и

...
Изтъкнатият руски разследващ журналист Иван Сафронов пледира днес невинен и
Коментари Харесай

Съден за измяна руски разследващ журналист критикува цинизма на руското правосъдие

Изтъкнатият съветски проверяващ публицист Иван Сафронов пледира през днешния ден почтен и жигосах " изключителния цинизъм " на съветското правораздаване в първия ден от процеса си. Сафронов е упрекнат в държавна измяна и може да получи 20 години затвор, съобщи Франс прес.

Смятан за един от най-хубавите съветски публицисти, занимаващи се с военна тема, 31-годишният Сафронов бе задържан през юли 2020 година на фона на засилващия се напън против самостоятелните медии, който още повече се ускори след началото на съветската инвазия в Украйна. Обвинението твърди, че е предавал съветски военни секрети на чешкото разузнаване, съобщи Асошиейтед прес.

Според някогашни сътрудници на Сафронов делото против е възмездие за публикациите му, подложени на критика нередности или съобщаващи за неприятни произшествия в съветската войска.

Обвинен в " държавна измяна " и държан под стража от ареста му , обвиненият се появи през днешния ден в правосъдната зала с усмивка и пънкарски гребен на обръснатата си глава.

Сафронов благодари на сътрудниците си, пристигнали да отразяват процеса, оповестиха публицисти на Агенция Франс Прес от мястото на събитието. Той ще бъде съден в Москва при закрити врата, тъй като делото се отнася за шпионаж и измяна.

В Telegram юристът му Иван Павлов разгласява през днешния ден дълго писмо на журналиста, който отхвърля всички обвинявания, назовава процесът  " подигравка " и споделя, че е употребявал информации за защитата единствено от открити източници и в никакъв случай не е придобивал засекретени данни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР