Изстрелването на мисията от втората част на руско-европейската програма “ЕкзоМарс,

...
Изстрелването на мисията от втората част на руско-европейската програма “ЕкзоМарс,
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Изпитателен макет на руско-европейската мисия ЕкзоМарс-2020 се разби при парашутен тест!

Изстрелването на задачата от втората част на руско-европейската стратегия “ЕкзоМарс ”, планувано за 2020-та година, е под въпрос. Все по-вероятно наподобява, че стартът ще бъде отсрочен за 2022-та година, откакто стана ясно, че системата за меко кацане към момента не е подготвена. 

По време на атмосферно тестване на парашутите, извършено в Швеция на 5-ти август, те не сработили и това довело до разтрошаване на пълномащабния макет на “ЕкзоМарс-2020 ”. Новината бе обявена чак през днешния ден от РИА Новости.

Това не е първата повреда на парашутите на “ЕкзоМарс-2020 ”. През месец юни Европейската галактическа организация (ЕКА) оповести, че при предходното тестване на 28-ми май, парашутите са се разгърнали обикновено, само че били следени нежелани разкъсвания.

Напомням на читателите, че задачата “ЕкзоМарс-2020 ” (която евентуално скоро ще бъде прекръстена на “ЕкзоМарс-2022 ”) се състои от съветски спускаем уред “Казачок ” и европейски марсоход “Роузалинд Франклин ”. На борда на “Казачок ” има 11 съветски и два европейски прибора. Ще бъде включен и български дозиметър за проучване на галактическа радиация “Люлин-МЛ ”.

Понастоящем Съединени американски щати е безспорен водач в проучването на Червената планета чрез спускаеми апарати. Американски задачи са направили общо осем кацания на Марс, последното от което бе факт в края на 2018-та година. За съпоставяне Русия и Европа са реализирали единствено частични триумфи. Съветската задача “Марс 3 ” сполучва да кацне на 2-ри декември 1971 година, само че работи единствено няколко секунди след кацането. “Марс 6 ” се разрушава при кацането през 1974-та година, само че пък съумява да изпрати някои данни за състава на марсианската атмосфера. През 2003-та година английският уред “Бийгъл 2 ” се спуска на Марс, само че в никакъв случай не излъчва радиосигнал. Последващите фотоси на апарата от орбитални станции потвърждават, че той не е съумял да разгърне слънчевите си акумулатори. През 2016-та година демонстраторът “Скиапарели ” на ЕКА се разрушава, само че той слага връх по най-голямо количество изпратени данни от марсианската атмосфера по време на втурване. 

Ако “Скиапарели ” съставлява просто демонстратор, който по никакъв метод не заплашва хода на първата задача от стратегия “ЕкзоМарс ”, този път нещата са разнообразни. Евентуален неуспех на европейските парашутни системи или на съветския спускаем уред ще унищожи високопрофилния марсоход “Розалинд Франклин ”, който ЕКА създава в продължение на дълги години.  

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР