Изследване, което може да промени представата ни за реалността. Според проучване,

...
Изследване, което може да промени представата ни за реалността.
Според проучване,
Коментари Харесай

Като през терахерцово стъкло: шведските учени откриват един невидим свят

Изследване, което може да промени визията ни за действителността.

Според изследване, оповестено в списание Advanced Science, учени от университета в Линкьопинг, Швеция, са постигнали забележителен пробив в технологията на терахерцовите талази. Те са показали, че предаването на терахерцова светлина може да се управлява посредством прекосяване през аерогел, състоящ се от целулоза и проводящ полимер. Това изобретение дава обещание обилни усъвършенствания в области като усъвършенстваната здравна образна диагностика и информационните технологии. Постижението разкрива големия капацитет на високочестотните терахерцови талази.

Терахерцовият диапазон обгръща вълните, които попадат сред микровълните и инфрачервената светлина в електромагнитния набор. Той е с доста висока периодичност. Поради тази причина доста откриватели считат, че терахерцовият диапазон има огромен капацитет за потребление в галактическите проучвания, технологиите за сигурност и информационните системи, наред с още доста други неща. В региона на медицинските изображения тя също би могла да бъде забавна опция на рентгеновите лъчи, защото вълните могат да минават през множеството непроводими материали, без да повреждат тъканите.

Въпреки това би трябвало да се преодолеят редица софтуерни бариери, с цел да могат да се употребяват необятно терахерцовите сигнали. Например основаването на терахерцово лъчение по един в действителност ефикасен метод продължава да бъде предизвикателство. Освен това са нужни материали, които могат да одобряват и контролират излъчването на терахерцовите талази.

Изследователи от университета в Линкьопинг са създали материал, в който поглъщането на терахерцовите сигнали може да се включва и изключва посредством редокс реакция. Материалът е аерогел – един от най-леките твърди материали в света.

„ Той е като пригодим филтър за терахерцовата светлина. В едното положение електромагнитният сигнал няма да бъде обхванат, а в другото положение ще бъде. Това свойство би могло да бъде потребно за далечни сигнали от космоса или за радарни сигнали “, споделя Шанджи Чен. Докторант в Лабораторията по органична електроника, LOE, към Университета в Линкьопинг.

Изследователите от Линкьопинг са употребявали проводящия полимер PEDOT:PSS и целулоза, с цел да основат своя аерогел. Те също по този начин са проектирали аерогела предвид на приложенията му навън. Той е водоотблъскващ (хидрофобен) и може да се размразява по натурален метод посредством нагряване със слънчева светлина.

Проводимите полимери имат доста преимущества пред другите материали, употребявани за основаване на контролирани материали. Наред с другите неща, те са биосъвместими, издръжливи и имат огромна опция за контролиране. Регулируемостта произтича от опцията да се трансформира плътността на заряда в материала. Големите преимущества на целулозата са относително ниските разноски за произвеждане спрямо другите сходни материали. Както и фактът, че тя е възобновим материал, което е от основно значение за устойчивите приложения.

„ Преносът на терахерцови талази в необятен честотен диапазон може да се управлява от към 13% до 91%, което е доста огромен диапазон на модулация “, споделя Чаоян Куанг, докторант в LOE.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР