Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева, която в началото на месец

...
Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева, която в началото на месец
Коментари Харесай

Валентина Георгиева пред БНТ: Научих се да се изолирам, когато съм на пътеката виждам само прескока

Най-добрата българска състезателка Валентина Георгиева, която при започване на месец май завоюва сребърен орден на прескок на европейското състезание по спортна гимнастика в Римини (Италия), гостува в студиото на „ Арена спорт “. Пред камерата на Българска национална телевизия възпитаничката на Филип Янев разяснява страстите от завоювания първи орден от огромно състезание, както и проектите ѝ за подготовка за Олимпийските игри в Париж през лятото.

„ Тази година направих доста добър старт. На четири международни купи съм с четири медала. Спечелих олимпийска квота, на европейското състезание направих сполучлив свършек. На последното европейско нямахме доста положителни моменти, само че този път преодолях нещата и демонстрирах това, което мога и упражнявам “, сподели Георгиева.

Тя разяснява и страхотното посрещане, което ѝ бяха устроили от нейния клуб Левски Спартак.

„ Малките дечица доста ми се радваха, уповавам се да бъда образец за тях отсега нататък – какво е да не се отказваш и да гониш това, което обичаш. Да се занимаваш с него и да правиш всичко допустимо това нещо да ти носи благополучие “, добави Георгиева.

Тя разяснява и тежката травма, която получи преди 2 години и метода, по който е съумяла да се възвърне.

„ Доста мъчно се възвърнах, с доста неизменност, само че ключът е желанието. Имах желанието да покажа още веднъж този прескок, трябваше да го покажа още на първата международна купа, на която отидохме, само че на международните купи залагахме на сигурното, на по-лесното. Този път усещах, че прескокът ще стане. Разбира се, че имаше малко терзание, само че когато стъпих на пътеката знаех, че няма какво да се обърка “, сподели Георгиева.

Георгиева показа в какво физическо положение е в миг и какви болежки има.

„ Добре съм, не мога да се оплача към този момент. Правя извършения, върша оживление. Болката (в кръста) няма по какъв начин да изчезне изцяло. Това е хронична контузия, от доста време. Но на надпреварите, когато има и адреналин, не помня за болката.

Когато изляза на пътеката затварям очи и чувам музика. По този метод съумявам да се изолирам и да се затворя вътре в себе си. Изигравам си няколко пъти прескоците в главата. Научих се да се изолирам и да не обръщам внимание на публиката – когато стъпя на пътеката, виждам единствено прескока, не слушам и не виждам нищо друго “.

Нейният треньор Филип Янев не скри задоволството си от достиженията на Георгиева.

„ Кой треньор не би бил удовлетворен и горделив от състезателя си, когато доближава до почетната стълбичка на едни от най-големите конгреси. Спортът ни е доста комплициран и на надпреварите постоянно има напрежение. Колкото и добре да е квалифициран един състезател, постоянно може да има някоя неприятна изненада.

Относно препоръките, които получава от Силвия Митева, Янев сподели следното:

„ Аз персонално съм човек, който взима препоръки и имам вяра, че мога да се науча от всеки. Просто взимаш това, което ти харесва и мислиш, че е най-хубавото. Силвия Митева ми оказа помощ доста за хореографските детайли, изключително когато започнах да упражнявам девойки. Тя ме научи на доста подготвителни извършения, техника.

Янев разяснява и архивни фрагменти на Българска национална телевизия от Олимпийските игри в Атина, където той като състезател приключва на пето място.

„ Помня, че бях много обезпокоен. На втория прескок, в случай че бях стъпил малко по-добре, щях да съм на стълбичката. Тогава на момента бях отчаян, в този момент регистрирам петото място като доста положително достижение “.

Относно задачите на Олимпийските игри в Париж, треньорът разяснява по този начин:

„ Винаги тръгваме с концепцията за сполучливо съревнование, да покажем това, което сме упражнявали през годината. Резултатите ще дойдат сами, в случай че съумее да резервира успокоение “.

Целия диалог гледайте във видеото!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР