Изследователите разкриват как да останем здрави по-дълго.Интересува ли ви каква

...
Изследователите разкриват как да останем здрави по-дълго.Интересува ли ви каква
Коментари Харесай

Можете ли да удължите живота си?

Изследователите разкриват по какъв начин да останем здрави по-дълго.

Интересува ли ви каква е тайната за по-дълъг и по-здравословен живот? Учените са разкрили способи да удължат здравия живот на червеи, мишки и даже маймуни. Тяхната работа разкри вълнуващи нови улики за биологията на стареенето. Въпреки тези достижения – доста солидни доказателства към момента сочат, че най-хубавият метод да увеличите шанса за дълъг и деен живот е да следвате препоръките, които евентуално сте чували от родителите си: хранете се добре, спортувайте постоянно, спете доста и стойте надалеч от неприятните привички.

Хората, родени в Съединени американски щати през днешния ден, могат да чакат да живеят до междинна възраст от към 79 години. Преди век предстоящата дълготрайност на живота е била по-близо до 54 години. „ Имаме доста нарастване на продължителността на живота през последния минал век “, споделя доктор Мари Бернар, заместник-директор на National Institute of Aging на NIH. „ Сега, в случай че стигнете до 65 години, вероятността да стигнете до 85 години е доста огромна. Също по този начин – в случай че достигнете възраст от 85 години, вероятността да стигнете до 92 също е доста огромна. Така че хората живеят по-дълго и това се случва по целия свят ”.

Възрастните хора също по този начин са и по-здрави в наши дни. Изследванията демонстрират, че здравословния метод на живот може да ви помогне да останете дейни и здрави до 60-те, 70-те и по-късно. Всъщност едно дълготрайно изследване на адвентистите от седмия ден – религиозна група, която като цяло води здравословен метод на живот – демонстрира, че те са склонни да останат по-здрави до преклонна възраст. Продължителността на живота им е приблизително с близо 10 години по-дълга от множеството американци. Поведението на адвентистите, което усъвършенства възрастта, включва постоянни извършения, вегетарианска диета, отбягване на тютюн и алкохол и поддържане на здравословно тегло.

„ Ако би трябвало да подредя държанието по приоритет, бих споделил, че упражненията са най-важното нещо, обвързвано с по-дълъг и по-здравословен живот “, споделя доктор Луиджи Феручи, гериатър от NIH, който управлява проучванията върху стареенето и здравето. „ Упражнението е изключително значимо за удължение на дейната дълготрайност на живота, което е живот без заболявания и без физическо и умствено/мисловно увреждане. “

Естествените промени в тялото с напредването на възрастта могат да доведат до постепенна загуба на мускули, понижена сила и болки в ставите. Тези промени може да създадат изкушението да се движите по-малко и да седите повече. Но това може да усили риска от заболяване, увреждане и даже гибел. Важно е да работите с доктор, с цел да намерите типовете физическа интензивност, които могат да ви оказват помощ да поддържате здравето и подвижността си.

Дори нежните възрастни хора могат да се възползват от постоянна физическа интензивност. Едно изследване, финансирано от NIH, включва над 600 възрастни на възраст от 70 до 89 години, които са изложени на риск от увреждане. Те бяха сложени на инцидентен принцип или в стратегия с умерени извършения, или в група за съпоставяне без структурирани извършения. Групата за извършения последователно работи до 150 минути седмична интензивност. Това включваше бързо вървене, тренировки за мощ и баланс и извършения за еластичност.

„ След повече от 2 години групата с физическа интензивност имаше по-малко увреждане и в случай че станаха инвалиди, те бяха инвалидизирани за по-кратко време от тези в групата за съпоставяне “, изяснява Бернар. „ Комбинацията от разнообразни типове извършения – аеробни, тренировки за мощ и баланс и еластичност – е значима за здравословното остаряване. “ Уебсайтът Go4Life на NIH има препоръки, които да оказват помощ на възрастните хора да станат и да останат дейни.

Друг сигурен метод да подобрите възможностите си за по-дълъг и по-здравословен живот е да се отървете от наднорменото тегло. „ Затлъстяването – с показател на телесна маса (ИТМ) по-висок от 30 – е рисков фактор за ранна гибел и редуцира продължителността на дейния ви живот “, споделя Феручи. ИТМ е оценка на телесните ви мазнини въз основа на вашето тегло и височина. Използвайте калкулатора за BMI на NIH, с цел да определите вашия BMI. Говорете с доктор за постигане на здравословно тегло.

Проучвания при животни са открили, че някои типове диетични промени – като извънредно нискокалорични диети – могат да доведат до по-дълъг и по-здравословен живот. Тези проучвания оферират улики за биологичните процеси, които въздействат върху здравословното стареене. Но към днешна дата диетите с ограничаване на калориите и други диетични промени имат смесени резултати за удължение на здравословния живот на хората.

„ Имаме косвени доказателства, че корекциите в храненето могат да подобрят дейното дългоденствие на хората, само че това към момента е област на интензивни проучвания “, споделя Феручи. „ Досега нямаме солидни доказателства за ограничението на калориите и дали то може да има позитивен резултат върху остаряването на хората. “ Сега откривателите учат евентуални медикаменти или други подходи, които биха могли да имитират изгодите от ограничението на калориите.

Непушенето е различен път към по-дълъг и по-здравословен живот. „ Няма подозрение, че пушенето е сложен табиет за спиране. Но данните демонстрират, че от момента, в който спрете да пушите, има изгоди за здравето. Така че си коства да поставим това изпитание “, споделя Бърнард.

Може да мислите, че имате потребност от положителни гени, с цел да живеете по-дълго. Но гените са единствено част от уравнението за множеството от нас, споделя доктор Томас Пърлс, специалист по стареенето и шеф на проучването на столетниците в Нова Англия в Медицинския факултет на Бостънския университет. „ Изследванията демонстрират, че гените съставляват по-малко от една трета от възможностите ви да оцелеете до 85-годишна възраст. По-голямата част от вариациите в това какъв брой години живеем се дължат на нашето здравословно държание “, споделя Пърлс. „ Нашите гени могат да доведат множеството от нас покрай забележителната възраст от 90 години, в случай че водим здравословен метод на живот. “

Влиянието на гените обаче е по-силно при хора, които живеят до по-висока възраст, като да вземем за пример след 95. Пърлс учи хора, които живеят до 100 и повече години (столетници) и техните фамилии, с цел да научи повече за биологичните, психическите и обществени фактори, които предизвикват остаряването в положително здраве.

„ Изглежда, че няма нито един ген, който да оказва мощен резултат върху способността за постигане до тези по-големи възрасти “, споделя Пърлс. „ Вместо това, това са комбинираните резултати на евентуално стотици гени, всеки със слаб резултат поотделно, само че вярната композиция може да докара до доста мощен резултат, изключително за живеене до най-старите възрасти, които учим. “

Добра концепция е да бъдете скептични към изказванията за бързо решение на проблемите, свързани със стареенето. Perls предизвестява против предлаганите на пазара ограничения за „ против стареенето “ като „ хормонална заместителна терапия “, която няма потвърдена изгода за здравословното стареене и може да има съществени странични резултати. „ Хората споделяха, „ колкото повече остаряваш, толкоз по-болен ставаш “. Но със здрав разсъдък, здравословни привички като постоянни извършения, здравословно тегло, отбягване на алено месо, непушене и ръководство на напрежението, може да бъде „ колкото по-възрастен ставаш, толкоз по-здрав си бил “, споделя Пърлс.

Ключът към здравословното остаряване е да се ангажираме пълноценно в живота – умствено, физически и обществено. „ Преминаването към остарели години не значи да седите в клатещ се стол и да оставяте дните да се изнизват “, споделя Бърнард. „ Възрастните хора имат неповторим опит, интелектуален капитал и прочувствена ангажираност, които могат да бъдат споделени с по-младите генерации. Този ангажимент е в действителност основен за подкрепяне на нашето общество да върви напред. “

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР