Изразяването на подкрепа към протестите може да струва скъпо на

...
Изразяването на подкрепа към протестите може да струва скъпо на
Коментари Харесай

Китай следи как международните компании с бизнес в Хонконг реагират на протестите

Изразяването на поддръжка към митингите може да коства скъпо на огромните компании.

© Thomas Peter Новата действителност за огромните многонационални компании, които желаят да вършат бизнес в най-голямата стопанска система в Азия, е непроменяемо обвързвана със шерването на възгледите на Китайската комунистическа партия. С тях би трябвало да се преценяват всички работещи в компанията - от хората на управителни позиции до всички надолу по стълбицата. Това личи в отговора на държавното управление към митингите и наложения напън върху Cathay Pacific Airways, написа Bloomberg.

Бизнесът не е самостоятелен от държавното управление

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Работата на огромните многонационални компании в Китай зависи от едно малко неписано предписание - бизнесът не може да бъде самостоятелен от политиката в страната.

" Китайското държавно управление не вижда бизнеса като обособен от страната и те дадоха да се разбере, че в случай че желаете да вършиме бизнес в Китай, е по-добре да вършиме, каквото се чака от вас и да не създавате проблеми на държавното управление ", сподели Стив Викерс, изпълнителен шеф на компанията за съвещания и корпоративни опасности Steve Vickers & Associates и някогашен началник на Кралското бюро за полицейско разузнаване в Хонконг.

Задължителното безмълвие

Одиторската компания KPMG издаде инструкция, която не разрешава да се приказва обществено от името на компанията. От KPMG споделиха още, че поддържат политиката на Китай за Хонконг.

Друга огромна компания в бранша - PwC, е изпратила сходен имейл до чиновниците си. В него им се не разрешава да приказват за компанията в обществените мрежи, написа Bloomberg, които са имали достъп до въпросното известие. От PwC споделиха в изказване от 5 август, че зачитат правото на независимост на словото на своите служащи и съжаляват за ескалиращото принуждение, обвързвано с митингите. От компанията обаче осъдиха " потреблението на обществени медии за разпространяване на подправени известия, употребявайки корпоративната еднаквост на компанията ", което съгласно тях цели да заблуди обществото.

Анонимен източник от компанията за първокласни артикули Dolce & Gabbana сподели, че сега образоват дизайнерите да се придържат деликатно към авансово утвърдените известия от държавното управление.

Какво се случва, когато не мълчите?

Отговорът на този въпрос най-ясно може да бъде прегледан посредством обстановката с самолетната компания Cathay Pacific. Действията на държавното управление ясно демонстрират какво се случва, когато възбраните бъдат подценени и по какъв начин политиката може да спъне всяка компания, която не споделя позициите на Китай.

Част от работещите в Cathay Pacific избраха да не мълчат и показаха поддръжката си към митингите в Хонконг. В резултат на това държавни компании бойкотираха активността ѝ, а китайските регулатори заплашиха да забранят достъпа ѝ до въздушното пространство на страната. Няколко дни по-късно основният изпълнителен шеф на компанията подаде оставка. След това превозвачът одобри възбраните, наложени от държавното управление. Освен това най-малко трима водачи са напуснали, единият от които след изработен коментар по отношение на митингите пред пасажери, пътуващи от Хонконг до Токио, настояват източници на организацията.

Според анализатори малко са фирмите, чийто бизнес може да бъде блокиран при възможен проблем с държавното управление, по метода, по който би станало с Cathay Pacific. Въпреки това всяка друга компания от производители на коли, облекла или даже банки, може да попадне в същата обстановка.

Икономическа изолираност?

Съобразяването с разпоредбите, наложени от Китай, може да бъде предизвикателство, изключително за фирмите със чиновници, които не са съгласни с идеологията на Комунистическата партия. И въпреки всичко предприятията, които желаят достъп до стопанска система за 14 трлн. $, колкото е Брутният вътрешен продукт на Китай, може и да нямат различен избор.

Налаганият от държавното управление напън върху фирмите обаче би могъл да се трансформира в причина за напускането им от страната. Това би нарушило репутацията на Хонконг като международен финансов център и би било причина за възникването на икономическата изолираност на Китай, а това ще е доста добра вест за американците на фона на комерсиалната война сред Вашингтон и Пекин.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР