Израел разположи близо 2500 полицаи за опазване на реда по

...
Израел разположи близо 2500 полицаи за опазване на реда по
Коментари Харесай

Израел разположи 2500 полицаи за опазване на реда в Деня на Йерусалим

Израел разположи близо 2500 служители на реда за запазване на реда по време на шествието на развяващи флагове еврейски националисти по основната палестинска улица в Стария град на Йерусалим, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Властите настояват, че засилената защита е в името на това да се подсигурява, че маршът ще премине без принуждение.

Полицията е решила да разреши на хилядите участници в шествието да преминат по обичайния маршрут през Дамаската врата в Стария град - макар повишаването на израелско-палестинското принуждение през последната година и тежките боеве сред Израел и палестинските бойци в Газа предходната седмица.

Рано в четвъртък стотици евреи се изкачиха до място в Йерусалим, свято както за евреите, по този начин и за мюсюлманите, като част от дейностите за деня, визити, които палестинците считат за провокативни. Сред тях е бил най-малко един министър от израелския кабинет.

Макар че израелските публични лица разказват шествието като празничен церемониал, то беше помрачено от антиарабски расистки викания и принуждение над локални палестинци от страна на някои от участниците в шествието.

Преди две години сходно събитие способства за разпалването на 11-дневна война сред Израел и палестинските бойци в Газа, а войнствената формация “ХАМАС ” прикани палестинците да се опълчват на парада тази година.

Главният контрольор Йорам Сегал, почитан чиновник на полицията в Йерусалим, съобщи през вчерашния ден пред кореспонденти, че управляващите са решени да предотвратят насилието този път.

Той съобщи, че в региона са ситуирани към 2500 служители на реда, както за обезпечаване на сигурността, по този начин и за бърза реакция при вероятно принуждение.

Сегал съобщи, че полицията работи " ръка за ръка " с водачите на еврейската и палестинската общественост, с цел да резервира мира. Той също по този начин удостовери, че е имало редица превантивни арести на хора, за които се е считало, че възнамеряват съпроводени с принуждение нарушавания. Той отхвърли да даде повече детайлности.

Маршът отбелязва " Деня на Йерусалим ", който е отдаден на завладяването на Източен Йерусалим от Израел по време на войната в Близкия изток през 1967 година Израел счита целия Йерусалим за своя безконечна столица, само че анексирането на източния бранш, където се намират най-важните свети места в града, не е интернационално прието. Палестинците настояват, че Източен Йерусалим е столица на тяхната страна.

Всяка година хиляди израелски националисти вземат участие в шествието, развяват сини и бели израелски флагове и пеят песни. В някои случаи обаче протестиращите скандират антиарабски лозунги, до момента в който минават около палестински фенове и магазини.

Министърът на националната сигурност на Израел, крайнодесният политик Итамар Бен-Гвир, участваше в шествието през предишните години. Не беше известно дали той ще участва на събитието и тази година, която е първата му като министър в кабинета.

Вчера ръководещата в Газа войнствена формация " ХАМАС " прикани палестинците да се опълчват на парада.

" Молим жителите на Йерусалим да активизират масите, с цел да се опълчват на марша на знамената в Йерусалим на следващия ден ", съобщи Мушир ал-Масри, представител на " Хамас " в Газа.

Групировката прикани палестинците в окупирания Западен бряг и в Израел към " конфликт с окупацията ". Тя също по този начин съобщи, че ще организира проява, на която хората ще развяват палестински флагове по мощно укрепената граница на Газа с Израел.

Като тест преди парада рано през днешния ден към 300 евреи посетиха най-чувствителното свято място в Йерусалим. Полицията е забелязана да ескортира групи от еврейски гости, които се разхождат из комплекса на върха на хълма, прочут на евреите като Храмовия рид, където се намират античните еврейски храмове, и е най-святото място в юдаизма. Палестинците го почитат като Благородното светилище, а през днешния ден там се намира джамията " Ал Акса " - третото след градовете Мека и Медина по святост място в исляма.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР