Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде

...
Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде
Коментари Харесай

Скандали в ООН и искане на оставки. Какво знаем на 19-ия ден от в...

Израел прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш да подаде оставка , откакто Гутериш съобщи, че " ужасяващите офанзиви " на Хамас против Израел на 7 октомври не могат да оправдаят " груповото наказване на палестинския народ ". Нападението против Израел не е станало " във вакуум " и е последвано от " 56 години задушаваща окупация " на палестинския народ от страна на Израел, сподели той.

Гутериш предизвести, че обстановката в Близкия изток става все по-тежка с всеки минал час. В забележките си, направени на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации във вторник в Ню Йорк, Гутериш прикани за н езабавно преустановяване на огъня и предизвести, че спорът може да се популяризира и в други елементи на района.

 

Посланикът на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан съобщи, че Гутериш би трябвало да подаде оставка, като назова речта " шокираща ". Той съобщи, че тя демонстрира, че водачът на Организация на обединените нации е " изцяло откъснат от действителността в нашия район и че гледа на клането, осъществено от нацистките терористи от Хамас, по килнат и аморален метод ".

Външният министър на Палестинската автономност Рияд ал-Малики, противник на Хамас, осъди бездействието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Продължаващите всеобщи убийства, които се правят съзнателно, систематично и грубо от Израел - окупационната мощ - против палестинското цивилно население под противозаконна окупация, би трябвало да бъдат спрени. Наш групов човешки дълг е да ги спрем ", съобщи той.

Съединени американски щати и Русия показаха в Организация на обединените нации съперничещи си проекти за подкрепяне на палестинските цивилни жители. И двете страни желаят резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за справяне с дефицита на храна, вода, медицински консумативи и електричество в Газа. Но Съединени американски щати, които се опълчват на прекратяването на огъня, приканиха единствено за паузи, които да разрешат навлизането на помощи в Газа, до момента в който Русия желае филантропично преустановяване на огъня. Същата Русия към този момент близо две години води война против Украйна и избира цивилни жители. 

Във вторник Израел ускори още повече въздушните удари по Газа , като през миналия ден нанесе 400, спрямо 320 предходния ден. Израел съобщи, че са умъртвили командири на Хамас и са поразили бойци, които са се подготвяли да изстрелят ракети към Израел, както и че е поразил командни центрове и тунелна шахта на Хамас.

 

Израелските военни също по този начин обявиха, че са осуетили нахлуване на група подводничари от Хамас, които са се пробвали да обхванат в Израел на плаж северно от Газа.

 

Осем камиона с помощи бяха позволени в Газа късно във вторник, заяви палестинският Червен полумесец, до момента в който президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че напъните да се достави помощ през пропускателен пункт от Египет " не са задоволително бързи ". По-рано Организация на обединените нации заяви, че към 20 камиона не са съумели да преминат в Газа от Египет през пропускателния пункт Рафах.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че страните към момента би трябвало да изпращат филантропична помощ за Палестина по време на изявлението си в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. " Призоваваме всички страни " да изпращат филантропична помощ за Газа, сподели той. " Цивилният е граждански ", сподели Блинкен и добави, че палестинските цивилни " би трябвало да бъдат предпазени ".

Израелският боен представител Даниел Хагари съобщи, ч е военните са " подготвени и решени " за идващия стадий на спора, като добави, че чакат спомагателни политически указания.

 

В взаимна медийна изява с френския президент израелският министър председател Бенямин Нетаняху заплаши " ужасни последици " за Хизбула в Ливан , в случай че тя реши да се включи във войната по важен метод. Нетаняху съобщи, че Хамас би трябвало да бъде погубен и предизвести, че войната може да отнеме известно време. Той съобщи, че след приключването ѝ никой няма да живее " под тиранията на Хамас ".

Еманюел Макрон прикани за освобождение на заложниците и съобщи, че тероризмът е общ зложелател на Израел и Франция. Той съобщи, че против тероризма би трябвало да се води битка без благосклонност, само че с правила.

Представители на Съединени американски щати създават проект за евакуация на американците от Близкия изток , ако спорът се популяризира в по-широк район на фона на боевете в Газа. Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби акцентира, че въпреки да няма " дейни старания " за евакуация на американци отвън чартърните самолети, излитащи от Израел, би било " безконтролно " да не се възнамерява необятен набор от благоприятни условия.

85-годишната Йочевед Лифшиц, която беше освободена от Хамас в понеделник, откакто беше отвлечена при нападението против Израел на 7 октомври, съобщи на конференция, че е " минала през пъкъла " . Тя описа на репортерите, че е била хваната от бойци на Хамас на мотоциклети, бита с палки и принуждавана да върви пешком. По-нататък тя разказа изискванията в тунелите, където е била държана, където съгласно нея хората са се отнасяли с нея " нежно " и " са се грижили за нашите потребности ".

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР