Израел и Хамас постигнаха споразумение в последната минута в четвъртък

...
Израел и Хамас постигнаха споразумение в последната минута в четвъртък
Коментари Харесай

Стрелба в Йерусалим след като Израел и Хамас удължиха примирието в Газа с един ден

Израел и Хамас реализираха съглашение в последната минута в четвъртък за удължение на шестдневното преустановяване на огъня с още един ден, с цел да разрешат на договарящите да продължат да работят по съглашения за замяна на заложници, арестувани в Газа, с палестински пандизчии, съобщи Ройтерс.

Примирието разреши доставянето на по този начин нужната филантропична помощ в Газа, откакто огромна част от крайбрежната територия от 2,3 милиона души беше превърната в пустота от бомбардировките на Израел в отговор на смъртоносното вилнеене от бойци на Хамас на 7 октомври.

„ В светлината на напъните на медиаторите да продължат процеса на освобождение на заложниците и при съблюдаване на изискванията на рамката, оперативната пауза ще продължи “, се споделя в изказване на израелската войска, оповестено минути преди приключването на краткотрайното помирение в 07:00 българско време..

Хамас, който освободи 16 заложници в подмяна на 30 палестински пандизчии в сряда, съобщи в изказване, че примирието ще продължи седми ден.

Малко след съглашението израелската полиция заяви, че двама палестински нападатели са разкрили огън на автобусна спирка по време на утринния час пик на входа на Йерусалим, убивайки двама души и ранявайки други осем. И двамата нападатели са били " обезвредени ", се споделя в известието.

„ Двама терористи дойдоха на мястото с транспортно средство, въоръжени с огнестрелни оръжия, тези терористи откриха огън против цивилни на автогарата и след това бяха обезвредени от силите за сигурност и намиращ се наоколо граждански “, споделиха от полицията.

Условията на прекратяването на огъня, в това число прекъсването на военните дейности и навлизането на филантропична помощ, остават същите, съгласно представител на външното министерство на Катар. Катар е основен медиатор сред воюващите страни, дружно с Египет и Съединените щати.

Преди съглашението и Израел, и Хамас обявиха, че се готвят да възобновят борбите, защото договарянията за идната група заложници, които би трябвало да бъдат освободени, изпаднаха в задънена улица.

„ Преди малко на Израел беше даден лист с дами и деца в сходство с изискванията на съглашението и затова примирието ще продължи “, се споделя в изказване на кабинета на израелския министър председател тъкмо когато примирието трябваше да изтече.

По-рано Хамас съобщи, че Израел е отказал да одобри още седем дами и деца и телата на други трима заложници в подмяна на удължение на примирието.

Хамас не назова имената на убитите, само че сподели в сряда, че семейство от трима израелски заложници, в това число най-малкият пленник, 10-месечният Кфир Бибас, са починали по време на израелската бомбардировка на анклава.

Преди примирието Израел бомбардира територията в продължение на седем седмици и умъртви повече от 15 000 палестинци, съгласно здравните управляващи в крайбрежната линия.

Деветдесет и седем заложници са били освободени от началото на примирието, съгласно данни на Ройтерс. Израелската войска заяви, че 145 заложници остават в Газа.

В сряда вечерта двама съветски жители и четирима тайландски жители бяха освободени отвън рамките на съглашението, до момента в който 10-те освободени израелски жители включват петима с двойно поданство, споделиха публични лица. Те бяха холандски двоен жител, който също е малолетен, трима немски двойни жители и един двоен жител на Съединени американски щати.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън беше решен да обезпечи освобождението на всички заложници, държани от Хамас, откакто американецът Лиат Бейнин беше освободен в сряда, се споделя в изказване на Белия дом.

Съединени американски щати упорстват Израел да стесни зоната на бойни дейности и да обясни къде палестинските цивилни могат да потърсят сигурност по време на израелска интервенция в южната част на Газа, споделиха американски чиновници в сряда, с цел да предотвратят повтаряне на големия брой жертви от офанзивите на Израел в северната част на Газа.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш предизвести в сряда, че Ивицата Газа е в разгара на „ епична филантропична злополука “ и той и други приканиха за преустановяване на огъня, което да размени краткотрайното помирение.

Йордания ще бъде хазаин на конференция, на която ще участват главните организации на Организация на обединените нации, районни и интернационалните филантропични организации в четвъртък за съгласуване на помощта за Газа, оповестиха формалните медии.

Китай прикани Съвета за сигурност в четвъртък да формулира " съответен " график и пътна карта за решение с две страни за реализиране на " всеобхватно, заслужено и трайно " споразумяване на палестинския въпрос.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР