Изпълняващият длъжността директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков,

...
Изпълняващият длъжността директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков,
Коментари Харесай

Кошлуков няма да подаде оставка въпреки призива на медийния регулатор

Изпълняващият длъжността шеф на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков, който към този момент надвишава с съвсем девет месеца мандата, отхвърли да си подаде оставката. Подобно искане беше отправено към него от члена на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова по време на доклада за работата му на изключително съвещание на регулатора.

Докладът на Кошлуков беше признат с три гласа " за " и двама въздържали се, само че се отличи с това, че всички членове на регулатора поздравиха по-голямата част от работата на Българска национална телевизия - специфичното отразяване на годишнината от началото на съветската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за международното състезание по футбол, почналото филмопроизводство.

Критиките бяха за неналичието на повече проверяваща публицистика, по-голяма ангажираност към казуса с корупцията в България, кино лентата " Ботев " (който самият Кошлуков назова " несъвършен " ), рубриката на професор Петър Стоянович в предаването на Георги Любенов, което се излъчва през уикенда (за която Кошлуков съобщи, че ще бъде преразгледана, а най-вероятно и спряна), както и за кино лентата " Войната на буквите ", за неналичието на районни тематики през седмицата и други.

Патова ситуация

В края на юни 2022 година Съветът за електронни медии (СЕМ) не съумя да избере всред осемте претендента за поста изпълнителен шеф на Българска национална телевизия, измежду които за любимци бяха посочени Кошлуков и някогашният началник на новините на Би Ти Ви Венелин Петков.

За Кошлуков тогава гласоподава само Галина Георгиева (избрана през 2020 година от Народното събрание по предложение на ГЕРБ), а всички останали бяха срещу. Според Закона за радио и телевизия, когато никой претендент не получи поддръжка, изпълняващ длъжността шеф става досегашният титуляр, а регулаторът организира нова процедура. От Съвет за електронни медии още тогава обявиха, че ще проведат нов конкурс, само че ден преди приключването на периода един от претенденти - Ирина Величкова, нападна процедурата в съда и по този начин блокира Съвет за електронни медии да открие нова.

Делото, което се води в Административния съд София-област, до момента не е почнало всъщност поради разнообразни процедурни хватки за отлагането му. Досега за всички съвещания се разболяваше или не можеше да участва Сашо Йовков - един от претендентите, който след състезанието стартира работа в Българска национална телевизия. Последно делото беше отсрочено, тъй като и юристът на Кошлуков се оказа болен.

" Когато се състоя несполучливия конкурс за избор на общоприет шеф, вие получихте четири негативни гласа и един позитивен. Ние сме в патова обстановка поради едно мога да кажа изфабрикувано дело, не може да задвижим нова процедура. Законът е спазен, само че фактическата обстановка, вие сте общоприет шеф поради това дело, което продължава осен месеца. Бих се обърнала към колежките от съвета да препотвърдим негативния си избор, с цел да си дадете сметка, че дължите този пост на този пост и да ви помолим да го напуснете. Така ще се разплете този възел и Българска национална телевизия, Съвет за електронни медии и обществото, ще са в по-добра обстановка ", съобщи членът на съвета Пролет Велкова (избрана от Народното събрание през 2022 година по предложение на " Демократична България " ).

Кошлуков съобщи, че няма да разяснява това искане и че е пристигнал да даде доклада си. Никой различен от Съвет за електронни медии не повдигна тематиката и не поддържа апела на Велкова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР