Изоставените мини с техните кули и шахти могат да се

...
Изоставените мини с техните кули и шахти могат да се
Коментари Харесай

Стари рудници могат да се ползват като гравитационни батерии


Изоставените мини с техните кули и шахти могат да се трансфорат в огромни гравитационни акумулатори (снимка: CC0 Public Domain)

Гравитационните акумулатори са релативно нова технология, която поддържа генериране и предпазване на възобновима сила посредством регенеративно прекъсване и гравитация. Неотдавнашно изследване на тази технология потвърди, че старите мини имат огромен капацитет за гравитационните системи за предпазване на електрическа енергия.

По създание гравитационните акумулатори значително наподобяват работата на помпено-акумулиращите водноелектрически централи (ПАВЕЦ): когато има остатък от сила, система от тежести се издига нагоре, а когато търсенето стане по-голямо от предлагането, тежестите се спускат, като по време на спускането завъртат генератори на ток.

Скорошно проучване на Международния институт за прибавен систематичен разбор (IIASA) се концентрира върху опцията за потребление на гравитационни акумулатори. Учените са разгледали система, известна като Подземно гравитационно предпазване на сила (UGES).

При нея огромни контейнери, натоварени с пясък, се спускат отвесно в изоставени минни шахти. Когато има остатък от електрическа енергия в мрежата, контейнерите се издигат нагоре. При скок в потреблението контейнерите се спускат. Тяхната тежест ги тегли надолу, а кинетичната сила се преобразува в електричество посредством регенеративно прекъсване.

Проучването, оповестено в сп. „ Multidisciplinary Digital Publishing Institute “, потвърди, че концепцията за гравитационните акумулатори в действителност е жизнеспособна. Не по-малко значимо е, че технологията оползотворява към този момент съществуваща, подготвена инфраструктура: старите минни уреди.
още по темата
„ Мините към този момент разполагат с главната инфраструктура и са свързани към електрическата мрежа, което доста понижава разноските и улеснява внедряването на съоръжения UGES “, споделя откривателят на IIASA Джулиан Хънт.

Като се има поради, че батериите не губят никаква сила през интервала на предпазване, те могат да работят като дълготрайни енергийни „ резервоари “. Така е, тъй като не разчитат на химическа реакция, както е при литиево-йонните системи, да вземем за пример, и не понижават потенциала си с течение на времето.

Подобни акумулатори могат да устоят на доста „ цикли “ на зареждане и разреждане. Освен това ще резервира работни места, които другояче ще бъдат изгубени, поради прекосяване от изкопаеми горива към възобновима сила.

Подобно решение е рентабилно и има смисъл във всички страни, които са развивали минно-добивна промишленост, а в този момент, когато смисъла на рудниците избледнява, се чудят какво да вършат с огромните подземни уреди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР