Изминаха почти 60 дни от сформирането на това редовно правителство.

...
Изминаха почти 60 дни от сформирането на това редовно правителство.
Коментари Харесай

Николай Денков: Още от първия ден на кабинета гасим пожари в министерствата, наследени от служебната власт

Изминаха съвсем 60 дни от сформирането на това постоянно държавно управление. Обикновено един кабинет има 100 дни – интервал, в който да започва обикновено работа. Ние обаче нямахме това време, защото още в първия ден желаеха оставката ни от страна на една от парламентарно показаните партии. Затова трябваше да стартираме оптимално бързо работата във всички браншове и резултатите от тези ни дейности към този момент са забележими и ще стават все по-видими. Това съобщи министър председателят Николай Денков по време на конференция, на която даде доклад за свършеното от кабинета през първите 60 дни от работата му.

Премиерът посочи приемането на управническата стратегия на кабинета. „ За страдание се сблъскахме с голям брой проблеми при подготовката на програмата. Проблеми – наследени от предходното държавно управление. Налагаше се от първия ден безусловно да гасим пожари в множеството от министерствата. Това наложи да включим спомагателни действия в управническата стратегия, а работата по тях лишава доста време и сила от страна на екипите на ведомствата. Така ще бъде и през идващите месеци, защото става въпрос за случаи за милиарди левове и съществено забавени промени и дейности, от които могат да произтекат тежки последствия за стопанската система и за хората в страната. В някои случи става за явни управнически неточности и нарушавания на разпоредбите ”, акцентира Денков.

„ Искам да разбия мита, който редовно стартира да се появява и да се пропагандира през последните седмици. Това е мита, че служебните кабинети работят безупречно, като опълчване на постоянните държавни управления Но във всеки кабинет има екипи и министри, които се оправят добре, и такива, които не правят толкоз добра работа. Всеки би трябвало да бъде оценен самостоятелно ”, акцентира министър председателят. Той даде като образец за добре свършена работа служебният правосъден министър Крум Зарков, чийто екип е изготвил законопроекти, които са помогнали за сполучливия старт на законодателната стратегия на актуалното държавно управление.

Премиерът Денков изясни и грешките, позволени от служебния кабинет при правенето на Бюджет 2023. „ Една от тях е раздутият недостиг от 6,4 %, в който има повишени разноски и занижени проходи. По проекта за възобновяване и резистентност има закъснение. Реформи и вложения, които трябваше да са приключени до декември предходната година, са изпълнени единствено на половина. В момента ние сме в риск тези средства от второто заплащане, да не могат да бъдат получени до края на 2023 година Трябва да наваксаме с това закъснение. Говорим за 1,4 милиарда лв.. Ако успеем да наваксаме с пропуските – тези пари ще се влеят в бюджета ”, посочи Денков.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР