Измамите с чекове, изпращани по пощата, се завръщат с голяма

...
Измамите с чекове, изпращани по пощата, се завръщат с голяма
Коментари Харесай

Фалшиви фирми и лични документи: Ръст на измамите с чекове в САЩ

Измамите с чекове, изпращани по пощата, се завръщат с огромна скорост, тласкани от повишаването на проведената престъпност в Съединени американски щати, оповестява АП. 

Това принуждава дребните бизнеси и физическите лица да подхващат спомагателни ограничения за сигурност или изобщо да заобикалят изпращането на чекове по пощата.

Задържан е 38-годишен австриец, който от 2000-а година живее в Стара Загора. Чужденецът е бил разгласен за търсене от австрийските управляващи.

Миналата година банките са изпратили близо 680 000 отчета за измами с чекове към Мрежата за битка с финансовите закононарушения. Това е с 350 000 отчета повече от подадените през 2021 година Междувременно Пощенската службата на Съединени американски щати регистрира почти 300 000 тъжби за кражба на поща през 2021 година, двойно повече от общия брой за миналата година.

През пандемията държавното управление регистрира, че чековете са се трансформирали в атрактивна цел за нарушителите. Оттогава казусът единствено се е задълбочил, заради което пощенските органи и банковите чиновници предизвестяват американците по опция да заобикалят изпращането на чекове по пощата, или най-малко да употребяват предпазена поща. Докато обаче броят на измамите с чекове нараства, се удължава и времето, в което пострадалите от тях, чакат да им се върнат парите.

Фалшиви уеб сайтове на куриерски компании мамят потребителите в интернет

Използването на чекове е намаляло от десетилетия, откогато американците всеобщо минават към заплащане с кредитни и дебитни карти. През 2022 година в Съединени американски щати са написани почти 3,4 милиарда чека, което е спад с към 19 милиарда, регистрирани за 1990 година съгласно Федералния запас. Въпреки това междинният размер на чековете нараства от 1602 $ през 1990 година до 2 652 $ за 2022 година

Чековете към момента постоянно се употребяват от дребните бизнеси.

Жертвата не се усъмнява, защото в действителност чака доставката

Днешните нарушители с чекови измами не употребяват лесни подходи. Участниците проникват в разпределителните центрове на пощите, записват подправени компании или основават незаконни документи за идентичност, с цел да подават чековете. 

Миналата година близо 60 души бяха задържани по обвинявания в осъществяване на над 5 милиона $ при измами с чекове против 750 души в Южна Калифорния.

Как да се предпазим от фишинг офанзивите?

Престъпниците получават чековете или идентификационната информация, като измъкват преписка от пощенските кутии, търсейки пликове, които наподобяват на такива за заплащане на сметки, или чекове.

Най-често срещаният вид машинация с чекове е тази, известна като " измиване на чекове ", при която нарушителят краде чека от пощата и продължава да трансформира името на получателя, както и сумата пари, изписана върху него.

Някои нарушители отиват още по-далеч и употребяват информацията, открита при " търсенето ", с цел да съберат чувствителни персонални данни за евентуалната си жертва.

Автор: Йоанна Лашкова

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР