Излезе от печат ново издание на романа Слепота“ – едно

...
Излезе от печат ново издание на романа Слепота“ – едно
Коментари Харесай

Отбелязваме 100 години Жозе Сарамаго с книга и филм

Излезе от щемпел ново издание на романа „ Слепота “ – едно от върховите творби на португалския публицист Жозе Сарамаго. По думите на преводачката Вера Киркова-Жекова, в озъбеното време на духовни рецесии тази безмилостна притча за сриващия се социум има напълно настоящо звучене. Завършен през 1995-а година, „ Слепота “ (Колибри) е може би най-известният разказ на Жозе Сарамаго, в който фикция и действителност се преплитат и ни разрешават да забележим доста по-ясно вътрешния си свят.

Неслучайно издателство „ Колибри “ слага началото на поредност от 30 „ бисера “ от литературата на XX век тъкмо с тази емблематична творба на Нобеловия лауреат. В една неназована страна, в един неназован град, до момента в който чака на светофара зад кормилото на колата си, eдин мъж ненадейно ослепява. Това е началото на зараза, която се популяризира стремително в цялата страна. Затворени в болница или оставени сами на себе си, лишени от всевъзможен ориентир, ордите слепци са изправени пред най-примитивното у индивида – волята за оцеляване непременно.

Предвожда ги една жена – единственото създание, което не е изумено от „ сияйната белота “. Героите на този превъзходен и невероятен разказ минават през хиляди премеждия. Любовта, омразата, жестокостта, безразличието, страхът – все пристрастености, които ни заслепяват и посредством които Жозе Сарамаго построява потресаваща притча на времето, в което живеем. В последна сметка „ Слепота “ е разказ за отговорността на зрящите.

Защото се оказва, че „ с течение на времето сме натикали съвестта в цвета на кръвта и в солта на сълзите и като че ли това не е задоволително, а сме създали от очите нещо като огледала, обърнати във вътрешността, и резултатът е, че те постоянно разкриват безотказно това, което сме се опитвали да отречем с уста “. Жозе Сарамаго  е роден през 1922 година в малко португалско селце покрай Лисабон. През 1947 година разгласява първата си книга – той я назовава „ Вдовицата “, само че издателят я преименува на „ Земя на прегрешението “. През идващите години превежда от френски, занимава се с литературна рецензия, написа стихотворения.

През 80-те години на предишния век основава романи, които го популяризират: „ Възпоминание за манастира “, „ Годината на гибелта на Рикарду Рейш “, „ История на обсадата на Лисабон “… През 1991-ва португалското държавно управление отхвърля да показа неговото удивително „ Евангелие по Исуса Христа “ на състезанието за Европейска литературна премия и писателят се мести да живее на испанския остров Лансароте. Сарамаго се подрежда измежду носителите на Нобелова премия за литература през 1998 година поради това, че „ с притчи, изтъкани от въображение, съчувствие и подигравка, ни дава все нови и нови шансове да осезаем действителността, която ни убягва “. Писателят издъхва на 87-годишна възраст в дома си на остров Лансароте през юни 2010 година.

Смайващите истории на Сарамаго са плодородна опция за днешния четец да бъде изумен от безподобното му стилистично умеене, облъхнат от състрадателното му възприятие за комизъм и евентуално обезпокоен от великодушното му схващане за човешката природа. Романът шедьовър „ Слепота “ ни припомня, че най-важният фактор в човешкия живот е гибелта, че погубваме самоуважението си всякога, когато нараняваме някого, че човешкото достолепие е подложено на унижения всекидневно, по тази причина наш дълг е да сме сериозни към статуквото, само че най-много към самите себе си. В актуалното издание е включена извънредна илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

Кинематографичният капацитет на „ Слепота “ е оценен от бразилския режисьор Фернандо Мейрелес, който екранизира творбата през 2008 година с голям триумф и с това способства за известността й в международен мащаб.  Филмът с Джулиан Мур, Марк Ръфало и Дани Глоувър в основните функции ще бъде излъчен на   14 октомври  от 19:00 ч. в кино „ Люмиер “   в границите на Синелибри 2022 по случай стогодишнината от рождението на писателя.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР