Излезе финалният документ на споразумението между четирите партии от бъдещата

...
Излезе финалният документ на споразумението между четирите партии от бъдещата
Коментари Харесай

Ето какво гласи споразумението между партиите в бъдещата управляваща коалиция

Излезе финалният документ на съглашението сред четирите партии от бъдещата управлавяща коалиция. Ето какво гласи текстът, под който сложиха подписите си водачите на " Продължаваме промяната " Асен Василев и Кирил Петков, на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, на " ИТН " Станислав Трифонов и на " Демократична България " Христо Иванов и Анатас Атанасов:

" СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪВМЕСТНО УПРАВЛЕНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В ПЕРИОД 2021 Г. - 2025 Г.

Публикувано на 10 / 12 / 2021

Настоящото съглашение ( " Споразумението " ) е обвързващо и се ползва за времетраенето на четиридесет и седмото Народно заседание и по отношение на партиите и обединенията, регистрирани за присъединяване в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 година, които категорично са се включили към Споразумението. Подписаните волеизявления за присъединение към Споразумението стават неразделна част от същото.

За задачите на актуалното Споразумение включилите се към него партии и обединения се назовават дружно " Коалиционни сътрудници ", надлежно " Коалиционен сътрудник " поотделно.
ПРЕАМБЮЛ
Коалиционните сътрудници, като взеха поради общата отговорност за бъдещето на Република България като демократична, правова и обществена страна, и с ясното схващане, че макар другите обичаи и вероятности пред всеки един от тях те ще бъдат обединени от задължението да служат на всички български жители, споделяйки общата визия за почтеност, честност и нулева приемливост към корупция, изхождайки от националните ползи на Република България и участието в Европейския съюз и НАТО, и доколкото демократичните процеси изискват усилване на доверието във всички държавни институции и конституционно планувани органи, заявяват и се задължават при осъществяването на Споразумението да съблюдават долупосочените правила и цели:

- Република България да бъде свободна, самостоятелна и просперираща държава;

- Република България да бъде страната, която да задава модела за сполучлива битка с корупцията;

- Да се организира правосъдна промяна, която да докара до самостоятелност, бистрота и връщане на доверието в правосъдната система, като се подчертава върху отбраната на правата и законните ползи на жителите и стопанските субекти, и се сътвори ефикасна и отчетна прокуратура;

- Да се построи споделена визия за развиване на Република България като европейска страна, която съблюдава върховенството на закона, и има институции, които работят в полза на жителите, подсигуряват успеваемост и бистрота, основават условия за заслужен живот и личностно развиване.

- Да се построи стопанска система на висока добавена стойност посредством стимулиране на нововъведения, развиване на човешкия капитал, високоплатени работни места, развита бизнес среда, усъвършенствано и дейно ръководство на държавните предприятия;

- Да се работи за зелена и цифрова трансформация; за развиване на младежките просветителни и спортни стратегии и политики за нашите деца;

Коалиционните сътрудници ще обединят своите старания, с цел да основат устойчиво държавно управление и да обезпечат парламентарно болшинство, което да подсигурява провежданите политики, структурни промени и единна кадрова политика. Споразумението ще бъде построено на правилото на съдействието сред обособените Коалиционни сътрудници, които ще вземат решение зародилите въпроси по силата на договаряния между тях при неявяване на законодателно състезание сред тях.
ПОЛИТИЧЕСКА ПРОГРАМА
За периода на деяние на Споразумението Коалиционните сътрудници се договарят да работят за реализиране на политиките и осъществяване на ограниченията и в периодите, посочени в:

Приложение 1: Правосъдие

Приложение 2: Икономика

Приложение 3: Енергетика

Приложение 4: Транспорт

Приложение 5: Здравеопазване

Приложение 6: Образование

Приложение 7: Земеделие

Приложение 8: Електронно държавно управление

Приложение 9: Култура

Приложение 10: Вътрешна сигурност

Приложение 11: Околна среда и води

Приложение 12: Регионално развиване

Приложение 13: Труд и обществена политика

Приложение 14: Туризъм

Приложение 15: Отбрана

Приложение 16: Спорт

Приложение 17: Финанси

Приложение 18: Международни връзки

Приложение 19: Законодателна стратегия

Приложения 1 до 19 са неразделна част от актуалното Споразумение.

III. ЗАКОНОДАТЕЛНА ДЕЙНОСТ

Коалиционните сътрудници се задължават да оказват нужното подпомагане и да способстват за навреме приемане на нови законови и подзаконови нормативни актове или за изменение на настоящите, тъй че да бъдат реализирани задачите и политиките според актуалното Споразумение и решени настоящите проблеми за страната в най-кратки периоди.

В осъществяване на политиките и ограниченията, заложени в актуалното Споразумение, Коалиционните сътрудници поемат обвързване да работят според законодателна стратегия, написана в Приложение 19.

В допълнение към законодателна стратегия, написана в Приложение 19, Коалиционните сътрудници ще подхващат и други законодателни начинания, които са нужни за реализиране на политиките според глава II, както и такива, свързани с настоящи проблеми на публичния живот в Република България.

Коалиционните сътрудници ще координират законодателната си активност и ще внасят взаимни законодателни планове в Народното събрание.

Законодателни начинания, които са нужни за реализиране на политиките според глава II., както и такива, свързани с настоящи проблеми на публичния живот в Република България, наложително се разискват авансово в границите на отрасловия експертен съвет по IV.1. и следва да дава отговор във допустимо най-голяма степен на политиките и правилата, контрактувани в актуалното Споразумение.

За законодателни начинания отвън посочените нагоре се уведомяват авансово Коалиционните сътрудници.

При непостигане на единодушие в границите на предварителните разисквания по законодателни начинания, които са отвън обсега на Споразумението, Коалиционните сътрудници по своя преценка могат да внесат съответната законодателна самодейност.
ФОРМУЛА НА УПРАВЛЕНИЕ. МЕХАНИЗМИ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО
Коалиционните сътрудници се задължават да вкарват и извършват в ръководството на страната политиките и ограниченията, заложени в актуалното Споразумение. Коалиционните сътрудници носят отговорност за осъществяването на заложените в актуалното Споразумение ограничения и политики в духа на задачите и правилата на ръководство, залегнали в глава I. Преамбюл.

IV.1. Сътрудничество сред Коалиционните сътрудници. Експертни препоръки по политики

Коалиционните сътрудници образуват 18 (осемнадесет) експертни препоръки с съвещателен темперамент, в които всеки Коалиционен сътрудник излъчва до трима представители по собствен избор. Структурата на експертните препоръки следва структурата на тематиките и политиките според глава II.

Експертните препоръки имат за цел да координират взаимоотношението и съдействието сред съдружните сътрудници за реализиране на задачите и осъществяване на политиките според Споразумението и сделките сред Коалиционните сътрудници.

Експертните препоръки организират работни срещи минимум един път месечно. Експертните препоръки разискват съществени и настоящи политически и управнически въпроси, съгласуват идни законодателни начинания, както и търсят решения на настоящи публични проблеми, попадащи в сферата им на подготвеност. Членовете на експертните препоръки, излъчени от Коалиционен сътрудник, могат да бъдат разнообразни според от дневния ред на съответната работна среща.

Експертните препоръки организират работни срещи по график, избран на миналата им среща, или изключително - по искане на Коалиционен сътрудник и в комфортно за всички време и място на територията на гр. София.

При нужда, два или повече експертни препоръки могат да организират взаимни работни срещи и разисквания по настоящи тематики и проблеми.

За извършените работни срещи на всеки експертен съвет се сформира писмен протокол (включително сменен по електронен път и доказан с елементарен електронен подпис), в който се отразяват резултати от разискванията, постигнатите договорености за ограничения и съгласуваните законодателни начинания. В протокола се показват участвалите лица и се подписа най-малко един представител на всеки Коалиционен сътрудник, който е взел участие в работната среща.

Експертните препоръки могат да канят външни специалисти по дадена тематика. В работните срещи представителите на един Коалиционен сътрудник имат общо един глас за задачите на гласуването.

При взети единомислещи решения от страна на експертните препоръки, в това число за съответни оферти и ограничения по политики и/или законодателни начинания, Коалиционните сътрудници оказват всякаква нужна поддръжка за осъществяването на това решение в заложените периоди, в случай че протоколираните решения се отклоняват от одобрените политики по глава II. В този случай въпросът се отнася за решение на политическо равнище.

Когато за обещано решение или предложение не може да бъде реализирано единодушие на равнище експертен съвет, въпросът се отнася на вниманието на представителите на Коалиционните сътрудници или оправомощени от тях лица за решение на политическо равнище посредством договаряния и съвещания.

IV.2. Структура на Министерски съвет

Министерският съвет, който ще бъде излъчен от четиридесет и седмото национално заседание с мандата, предоставен от Президента на Република България на парламентарната група на Коалиция " Продължаваме Промяната ", ще бъде със следната конструкция:

- министър-председател;

Към Министерски съвет минава Българска организация по сигурност на храните от МЗ;

Към Министерски съвет минава Изпълнителна организация по горите от МЗ;

- заместител министър-председател по еврофондовете и министър на финансите;

Към МФ минава Дирекция " Централно Координационно Звено " от МС;

Към МФ минава Изпълнителна организация " Сертификационен одит на средствата от Европейските аграрни фондове " от МЗ;

- заместител министър-председател по дейно управление;

Дирекция " Добро ръководство " в МС;

Институт за обществена администрация в МС;

Дирекция " Модернизация на администрацията " МС;

Центровете за споделени услуги на база Дирекции " Човешки запаси ", " Информационни технологии ", " Управление на собствеността ", " Счетоводство " от всички ведомства към МС;

" Български пощи " ЕАД от МТИТС;

Агенция по геодезия, картография и кадастър от МРРБ;

Главна дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " от МРРБ;

Агенция по вписванията от МП;

- заместител министър-председател и министър на стопанската система и индустрията;

" Транспортно строителство и възобновяване " ЕАД от МТИТС;

Закрива се държавно дружество " Държавна петролна компания " ЕАД;

- заместител министър-председател и министър на околната среда и водите;

- заместник-министър-председател и министър на районното развиване и благоустройството;

- министър на вътрешните работи;

- министър на външните работи;

Към Министерство на външните работи минава Държавна организация за българите в чужбина от МС;

- министър на труда и обществената политика;

- министър на отбраната;

- министър на правосъдието;

Дирекция " Съдебна отбрана " от МФ

- министър на образованието и науката;

- министър на здравеопазването;

Към Министерство на здравеопазването минават всички държавни болници;

- министър на културата;

- министър на земеделието;

- министър на превоза и съобщенията;

- министър на нововъведенията и растежа;

Главна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност " от МИ;

Дирекция " Насърчителни ограничения и планове " от МИ;

Държавна организация за научни проучвания и нововъведения от Министерски съвет

" София Тех Парк " ЕАД;

" Българска банка за развиване " ЕАД;

" Фонд управител на финансови принадлежности в България " ЕАД;

Българска организация за инвестиции;

- министър на електронното управление;

Държавна организация електронно ръководство от МС;

Дирекция " Информационни технологии " от МТИТС;

" Информационно обслужване " АД;

- министър на енергетиката;

- министър на туризма;

- министър на спорта.

Горепосочената конструкция ще бъде осъществена без нарастване на общата щатна бройка на държавната администрация.

IV.3. Разпределение по ресори

Разпределението по ресори сред четирите Коалиционни колегата е както следва:

Коалиция " Продължаваме Промяната " предлага:

министър-председателя на страната;

заместител министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,

заместител министър-председател по дейно управление;

министър на образованието и науката;

министър на здравеопазването;

министър на вътрешните работи;

министър на отбраната;

министър на превоза и съобщенията;

министър на нововъведенията и растежа;

министър на културата;

Коалиция " Българска социалистическа партия за България " предлага:

заместител министър-председател и министър на стопанската система и индустрията;

министър на труда и обществената политика;

министър на земеделието;

министър на туризма;

Политическа партия " ИТН " предлага:

заместител министър-председател и министър на районното развиване и благоустройството;

министър на енергетиката;

министър на външните работи;

министър на спорта;

Коалиция " Демократична България - Обединение " предлага:

заместител министър-председател и министър на околната среда и водите;

министър на правосъдието;

министър на електронното управление;

Всички номинации за министри ще бъдат разисквани със законните представители на мандатоносителя, като политическата отговорност за тяхното назначение се носи от Коалиционния сътрудник, който ги е предложил.

Заместник-министрите се назначават от министър-председателя по предложение на съответния отраслов министър.

Всяка номинация за министър или заместник-министър би трябвало да дава отговор на два съществени правилото, заложени в програмата на мандатоносителя - Коалиция " Продължаваме Промяната ", а точно нулева приемливост към корупцията и експертен капацитет. С оглед на това, всяко номинирано лице би трябвало да бъде с безупречна известност и потвърдена подготвеност в региона, в която е препоръчан за предопределение.

Ресорните министри дефинират състава на политическите си кабинети. Мандатоносителят и всеки от Коалиционните сътрудници имат право да предложат по един консултант, който да бъде назначен към всеки министър, който би трябвало да дава отговор на горепосочените условия за номинации на министри и заместник-министри.

Коалиционните сътрудници се съгласяват, че регионалните шефове и заместител регионалните шефове, се назначават по оферти на Коалиционните сътрудници в съответствие, което отразява, съотношението сред парламентарното посланичество на Коалиционните сътрудници.

IV.4. Кадрова политика в органите на изпълнителната власт и обществените предприятия

До осъществяването на съответните законодателни промени, Коалиционните сътрудници се съгласяват, че преди да бъде дейно назначен, всеки претендент за:
председател на държавна агенция; член на държавните комисии (с изключение на тези членове, които се избират от Народно събрание); изпълнителен шеф на изпълнителна агенция; ръководител на държавни институции, основани със закон или с разпореждане на Министерския съвет, които имат функционалности по отношение на реализирането на изпълнителната власт (с изключение на тези, които се избират от Народно събрание),
5.прокурист в обществено дружество по смисъла на Закона за обществените предприятия (ДЗППУ);
временно изпълняващ длъжността член на органите за ръководство и надзор на обществени прeдприятия (държавни и общински) по ЗПП,
предстои на авансово координиране с министър-председателя.

Министър-председателят наложително разпорежда осъществяването на инспекции от Национална агенция за приходите и ДАНС за всеки препоръчан претендент по т. 1 до 6 нагоре и уведомява отрасловия министър или оправомощено от него лице с право на достъп до тази информация за резултатите от инспекциите. За препоръчаните претенденти и за резултатите от инспекциите на препоръчаните от мандатоносителя претенденти, се уведомява оправомощено лице с право на достъп, посочено от всеки Коалиционен сътрудник.

Коалиционните сътрудници се съгласяват, че броят на членове на органите за ръководство и надзор в обществените предприятия по ЗПП ще бъде редуциран до законовия най-малко, доколкото това е допустимо.

IV.5. Сътрудничество в Народно заседание

Коалиционните сътрудници се съгласяват, че парламентарните им групи в четиридесет и седмото Народно заседание ще си сътрудничат при осъществяването на задачите и ограниченията, планувани в актуалното Споразумение, когато това изисква законодателна активност.

Коалиционните сътрудници и техните парламентарни групи се съгласяват да поддържат в пленарна зала законопроектите, които са нужни за осъществяване на политиките по глава II или са били съгласувани на равнище експертни препоръки и политически съвещания според механизмите по глава IV.1.

Коалиционните сътрудници се съгласяват, че разпределението на председателските места в непрекъснатите комисии към Народното събрание: (i) ще отразява съотношението сред парламентарното посланичество на Коалиционните сътрудници, и (ii) ще съблюдава правилото отраслово министерство и съответстващата му отраслова комисия в Народното събрание да не бъдат ръководени от лица, препоръчани от еднакъв Коалиционен сътрудник.

Коалиционните сътрудници се съгласяват, че всяка седмица ще бъдат провеждани взаимни съвещания на управленията на парламентарните им групи и заместник-председателите на Народното събрание, посочени от Коалиционните сътрудници, на които ще се разискват настоящи въпроси и проблеми, свързани с активността на Народното събрание и осъществяването на актуалното Споразумение.

Коалиционните сътрудници ще обединят старания за единна кадрова политика в самостоятелните регулаторни органи, както и органите, които отчасти или напълно се избират от Народното събрание.

Приложения 1 до 19 - според текста.

Текстът на актуалното съглашение е удостоверен от представителите на мандатоносителя, както следва:

За Коалиция " Продължаваме Промяната ":

Асен Васков Василев

Кирил Петков Петков

ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

към

Споразумение за взаимно ръководство на Република България

в интервала 2021 година - 2025 година

С подписването на сегашния документ, коалиция " Продължаваме Промяната ", записана за присъединяване в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 година с Решение на ЦИК 613-НС от 24.09.2021 година, представлявана от Асен Васков Василев и Кирил Петков Петков, се причислява напълно към и става страна по Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година ( " Коалиционното съглашение " ).

В качеството си на Коалиционен сътрудник коалиция " Продължаваме Промяната " ще има всички права и отговорности според Коалиционното съглашение, считано от датата на връчване на проучвателния мандат по реда на член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България на претендента за министър-председател, посочен от парламентарната група на коалиция " Продължаваме Промяната ".

За Коалиция " Продължаваме Промяната ":

Асен Васков Василев

Кирил Петков Петков

ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

към

Споразумение за взаимно ръководство на Република България

в интервала 2021 година - 2025 година

С подписването на сегашния документ, коалиция " Българска социалистическа партия за България ", записана за присъединяване в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 година с Решение на ЦИК 641-ПВР/НС от 29.09.2021 година, представлявана от Корнелия Петрова Нинова, се причислява напълно към и става страна по Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година ( " Коалиционното съглашение " ).

В качеството си на Коалиционен сътрудник коалиция " Българска социалистическа партия за България " ще има всички права и отговорности според Коалиционното съглашение, считано от датата на връчване на проучвателния мандат по реда на член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България на претендента за министър-председател, посочен от парламентарната група на коалиция " Продължаваме Промяната ".

За Коалиция " Българска социалистическа партия за България ":

Корнелия Петрова Нинова

ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

към

Споразумение за взаимно ръководство на Република България

в интервала 2021 година - 2025 година

С подписването на сегашния документ, политическа партия " ИТН ", записана за присъединяване в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 година с Решение на ЦИК 631-НС от 28.09.2021 година, представлявана от Станислав Тодоров Трифонов, се причислява напълно към и става страна по Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година ( " Коалиционното съглашение " ).

В качеството си на Коалиционен сътрудник политическа партия " ИТН " ще има всички права и отговорности според Коалиционното съглашение, считано от датата на връчване на проучвателния мандат по реда на член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България на претендента за министър-председател, посочен от парламентарната група на коалиция " Продължаваме Промяната ".

За политическа партия " ИТН ":

Станислав Тодоров Трифонов

ВОЛЕИЗЯВЛЕНИЕ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ

към

Споразумение за взаимно ръководство на Република България

в интервала 2021 година - 2025 година

С подписването на сегашния документ, коалиция " Демократична България - Обединение ", записана за присъединяване в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 година с Решение на ЦИК 654-ПВР/НС от 29.09.2021 година, представлявана от Христо Любомиров Иванов и Атанас Петров Атанасов, се причислява напълно към и става страна по Споразумението за взаимно ръководство на Република България в интервал 2021 година - 2025 година ( " Коалиционното съглашение " ).

В качеството си на Коалиционен сътрудник коалиция " Демократична България - Обединение " ще има всички права и отговорности според Коалиционното съглашение, считано от датата на връчване на проучвателния мандат по реда на член 99, алинея 1 от Конституцията на Република България на претендента за министър-председател, посочен от парламентарната група на коалиция " Продължаваме Промяната ".

За коалиция " Демократична България - Обединение ":

Христо Любомиров Иванов

Атанас Петров Атанасов
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР