Изборните резултати създадоха обстановка, подобна на тази от романа Убийство

...
Изборните резултати създадоха обстановка, подобна на тази от романа Убийство
Коментари Харесай

Нинова вече работи срещу Григорова /Не, работи от самото начало против-б.р.-ПИ/

Изборните резултати сътвориха конюнктура, сходна на тази от романа „ Убийство в Oриент експрес “. Всички политически сили имат претекст и метод да вземат участие в убийството на ПП-ДБ. Последните са заложили политическото си бъдеще единствено на една карта - кметския пост в София и се намират в извънредно уязвима позиция. Загуби ли Васил Терзиев на балотажа, това ще значи настъпването на дефинитивна политическа злополука за плана ПП-ДБ. И оставането им оттук нататък във властта единствено ще задълбочи електоралното им проваляне.

Това, на което могат да разчитат от ПП-ДБ, е егоцентризмът на Корнелия Нинова. Лидерката на Българска социалистическа партия даже не се пробва да прикрива непоносимостта си към Ваня Григорова. В изявление по Националната телевизия по време на предизборната акция тя дефинира личния си претендент като новобранец, дистанцира се от нея, когато стана ясно, че тя отива на втори тур, и направи изявление, което би трябвало оптимално да отреже възможностите на Григорова да получи поддръжката на гласоподавателите на ГЕРБ. 

Но всичко по реда си.

Първо, като изключим София, ПП-ДБ не съумяха да инкасират никакъв забележим резултат на първия кръг на локалните избори. Всички приказки, че анулацията на машинното гласоподаване е провокирало гражданска вълна в тяхна изгода, е чиста операция. Дори в София те получиха по-слаб резултат, в сравнение с предходните парламентарни избори, а прехваленият им претендент пък получи по-малко гласове от листата им за общински съветници. Подкрепата за тях се топи в самия извор на политическото им битие. Загубят ли кметския стол в София неизбежно ще изпаднат в безтегловност. Ситуация, която обективно работи в интерес на ГЕРБ, " Възраждане ", Има Такъв Народ и на Българска социалистическа партия, само че не и на Нинова. 

Третата позиция на ГЕРБ в София е несъмнено тежка загуба. Тя е колкото плод на неубедителната кандидатура на Хекимян, толкоз и на политическото държане на самата политическа мощ и на нейния водач. Избирателите на Бойко Борисов може да му простят грешката с Хекимян, само че позицията, в която той е сложил партията си в рамката на сглобката, става все по-нетърпима за тях. Те мъчно могат да понесат, че от позицията на първа политическа мощ, са принудени да играят ролята не просто на младши политически сътрудник, само че направо на политически измекяр. Нещо невиждано в международната политическа история. И този електорат логичен и интуитивно усеща, че политическото възобновяване минава през натрупа на ПП-ДБ. Този инстинкт за оцеляване е по-силен от политическото позициониране и устрема да се резервира евроатлантическото ръководство. Оттук и всеобщите закани да гласоподават за Григорова.

Но Борисов очевидно е заловен с външна хватка и не може да си разреши да маневрира. Очевидно за него съществуват лични опасности, в случай че разтури „ сглобката “. Затова се пробва да трансферира отговорността за това върху некоалиционните си сътрудници. Като непрекъснато ги саботира, подлага на критика и се дистанцира от тях. Сега, в случай че подкрепи неуспеха им в София, това може да се окаже съдбовно за ръководството. Или най-малко да размести балансите в него.

Ясно е обаче, че в случай че желае да възвърне позициите си в огромните градове и най-много в София, ГЕРБ би трябвало да внуши на десните гласоподаватели, че ПП-ДБ не са в положение да играят ролята на сигурна бариера пред „ алената “ заплаха. Нещо повече, с надменното си и несъответстващо държание на моменти, ПП-ДБ подтикват част от десните гласоподаватели да гласоподават за представители на левицата. " Възраждане " също има съществени учредения да поддържа Ваня Григорова. Защото това ще бъде символно проваляне за евроатлантизма в центъра на България и гласовит пестник за най-евроатлантически насочената политическа групировка. Което ще отвори нови благоприятни условия пред партията на Костадин Костадинов.

Колкото до приказките, че тя е блъснала тавана на електоралното си уголемение, те са много безпочвени все още. Просто тъй като силата на " Възраждане " се демонстрира на фона на дебата за геополитическата ориентировка на страната ни, само че тъкмо това я прави безидейна, когато става въпрос за обособени местни проблеми. За да преодолее този недостиг, е нужно да се натрупа опит в локалното ръководство и занапред партията ще навлиза в тази политическа специфичност.

Има Такъв Народ са се определили ясно, с думи и дейности, за антагонисти на ПП-ДБ и оповестеното от тях желание да застанат зад Ваня Григорова не е изненада. Въпросът е какви действително гласове могат да ѝ обезпечат.

Обективно видяно, в нанасянето на тежък политически удар върху ПП-ДБ най-заинтересована би следвало да бъде Българска социалистическа партия. Победа в столицата дава нов късмет за рекреация на столетницата. Но триумфът би продуцирал и нова мощна фигура в лявото пространство. Затова и Нинова се опасява от сходна победа на личната си партия, в нея тя съзира опасност за личната си политическа кариера. Затова тя побърза още в нощта на изборите да пресече капацитета на Григорова да разшири видимо периферната си поддръжка. Без някой да я е дърпал за езика, Нинова съобщи, че Българска социалистическа партия априори ще играе наложително против ГЕРБ. с което се опита да отблъсне гласоподавателите на Борисов от личния ѝ претендент.

Нинова схваща, че победа, реализирана без нея, даже макар нея, е победа против нея. Затова и не е заинтригувана да взе участие в общия фронт против ПП- Демократична България, а залага на подмолното почистване на вътрешнопартийни сметки. И проектът ѝ включва загуба на втория тур, след което тя да се разправи с „ виновниците “. Типичното държание на маргинализиращи се партии и водачи.



Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР