Из виещите се странични улички на лондонския пазар Камдън, край

...
Из виещите се странични улички на лондонския пазар Камдън, край
Коментари Харесай

Клиторът има крака, или какво още да научим от първия в света Музей на вагината

Из виещите се странични улички на лондонския пазар Камдън, край стените, украсени с големи кубинки и кецове, голям брой обмен бюра и шарено многообразие от места за храна, се е сгушило едно ярко затворено помещение, където човек може да се озове, изправен пред голям пластмасов тампон, обкръжен от не по-малки по мярка менструални чашки. Наоколо по стените са сложени голям брой илюстрации на женски гениталии, а на показ като музейни експонати в стъклени кутии е изложено долни дрехи.

Може и да звучи леко сюрреалистично, само че е напълно действително и се случва с помощта на първия в света Музей на вагината. Първата по рода си институция, отдадена напълно на гинекологична анатомия, отвори порти за гости преди броени дни в Лондон, само че задачата й е е по-скоро да образова посетителите на тематика публично здраве, а не толкоз да предлага историческа обиколка.

Музеят съществува с помощта на обществено финансиране, в което над хиляда души подаряват общо близо 50 хиляди паунда. Малкото помещение в Камдън ще е негов дом за най-малко две години, а по-късно има проекти той да се разрасне.

Пред " Гардиън " неговата основателка и шеф Флорънс Шлехтър споделя, че претекстовете й за основаването на това пространство са напълно елементарни: " Открих, че има музей на пениса в Исландия, само че на никое място няма негов еквивалент на вагината, тъй че взех решение да направя един. "

Тя засяга Исландския фалологически музей в Рейкявик, именуван още Музей на фалоса, в който са показани над 300 пениса и елементи от пениси на сухоземни и морски бозайници – от китове и моржове до хомо сапиенс. Той има огромен триумф измежду туристите в Исландия, само че го дължи на една непрекъсната експозиция. Така, както вършат още Музеят на миграцията в града или Музеят на трансологията, описван като мястото с най-богата сбирка, отдадена на животите на транссексуални хора. Мисията на новооткрития музей в Лондон обаче е ориентирана повече към обществена правдивост и начинания за публичното здраве, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

Първата галерия в Музея на вагината, която ще продължи до края на февруари, е отдадена на

легенди за вагината и по какъв начин да ги преборим .

Тя се концентрира върху някои неверни разбирания, които заобикалят гинекологичната анатомия, измежду които чистотата, външният й тип, месечният цикъл, сексът и контрацепцията.

" Едва под 50% от международното население я има. Повечето от нас са пристигнали на този свят през една такава. И все пак вагината и останалата част от гинекологичната анатомия не престават да са тематика табу ", гласи един от плакатите на изложбата.

 Част от илюстрациите на Шарлът Уилкокс, основани особено за музея и изложбата
© Charlotte Willcox, vaginamuseum.co.uk

Част от илюстрациите на Шарлът Уилкокс, основани особено за музея и изложбата

Експозицията цитира данни от проучване на YouGov, извършено през март, което демонстрира, че над половината от английската общност, която е била интервюирана, не може да опише функционалността или образно да разпознава вагината (52%), срамните устни, или лабии (47%), както и пикочния канал, или уретрата (58%).

Кураторът на музея Сара Крийд твърди, че тези данни я изненадват. Тя акцентира още, че е удивително по какъв начин статистиката демонстрира, че " една от всеки пет дами мисли, че би трябвало да махне тампона си, с цел да уринира ", цитира я " Гардиън ".

В телефонно изявление за " Ню Йорк таймс " тя добавя:

" Анатомията е заобградена от таква комплицирана политика ,

че открихме, че е най-добре първо да ангажираме хората посредством това, което знаят, с цел да можем да ги научим на неща, които не знаят. " Подобни тематики, за които хората имат известни, само че не напълно цялостни знания, са чистотата, менструацията, половата интензивност и контрацепцията.

Обикаляйки към експонатите, пред " Гардиън " тя изяснява: " Вагината ви не мирише на букет цветя и не би трябвало да е по този начин. " Крийд добавя, че нито една част от тялото органично не мирише по този метод и съпоставя напъните на хората да трансформират този факт с дезодорирането на подмишниците.

" Плюс това

вагината е толкоз стигматизирана -

хората споделят, че е мръсна или грозна и това стопира дамите да си вършат скрийнинг на шийката на матката или пък да споделят на персоналните си лекари за своите проблеми ", добавя основателката Флорънс Шлехтър пред изданието " Сън ". Репортер на вестника изброява още разнообразни любопитни обстоятелства, научени от обиколка из новото пространство, като да вземем за пример, че клиторът има крайници, а дамите в предишното са употребявали " Кока-Кола " като средство за контрацепция.

Когато тази галерия завърши, кураторката Крийд счита в идната да се концентрира върху историята на менструацията и актуалните обществени и политически проблеми по тематиката.

Пространството на музея ще бъде хазаин и на други събития и пърформанси, измежду които комедийни срещи и литературни полемики на тематика феминистка литература.

Музеят на вагината има и друга значима за всеки актуален музей част - магазин, в който посетителите могат да си купят като сувенир какво ли не - от картички с вулва, през чаши, платнени торбички, моливи и писалки с името на институцията до плетени на една ръка фигури във формата на клитор и украшения в същия тематичен диапазон.

Крийд добавя още: " В тази пост-Уайнстийн епоха има повече боязън, в сравнение с изследване, защото хората не желаят да бъдат обсъждани като несъответствуващи, само че те са част от диалога. Хората имат съпруги или дъщери и приятелки - хора с гинекологична анатомия - и с цел да могат да си взаимодействат с околните си по ефикасен метод, те би трябвало да знаят повече за тях. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР