Иван Анчев*, Атлантически съвет на БългарияНа 15 август британски медии

...
Иван Анчев*, Атлантически съвет на БългарияНа 15 август британски медии
Коментари Харесай

Българо – руски шпионаж на мъгливия Албион

Иван Анчев*, Атлантически съвет на България

На 15 август английски медии оповестиха с шестмесечно забавяне задържането във Англия на трима български жители, обвинени в шпионаж в интерес на Русия. Отлагане на оповестението с близо половин година е срещана процедура в контрашпионажа. Подобно закъснение дава опция за провеждането на така наречен оперативна игра с съперника, даваща опция за подаване на дезинформация, за придобиване на оперативни изгоди. Също по този начин дава опция за следене на спомагателни връзки на причинителите и обвързваните с тях лица, или за правене на експертизи и разбори. В случая забавен е не самият факт на задържането на следващите шпиони работещи за вражеска страна. Русия/СССР и Англия имат дълга история на сходни

противоборства на тихия фронт,

като Кеймбриджката петорка е единствено върхът на айсберга. По-интересното в тази ситуация е самият профил на арестуваните лица – несвързани директно с английското държавно управление, т.е. непопадащи непосредствено в радара на службите. В същото време жители на страна от Европейски Съюз, с право да пътуват безпроблемно из цялото европейско пространство. Намерените у арестуваните паспорти, персонални карти и документи от Обединеното кралство, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия единствено демонстрират образно географските благоприятни условия за деяние на групата. Според английските медии единият от арестуваните е 45 годишен български жител с предишна принадлежност към държавния уред на Република България. Защо ли не се удивлявам, че е работил точно в областта на енергетиката, където съветската Пета колона от дълго време е пуснала своите дебели и доста дълбоки корени. След „ работа в интерес на Родината “ (коя ли е тя обаче за него?) отива в Русия, където стартира бизнес, може би с цел да легализира парите, които е получил в България, само че в интерес на Москва, по време на българската си държавна работа. Може би и с цел да избели бъдещите подаяния от Москва за шпионската си активност на враждебния Албион. Перфектна скица – простичка, само че точно за това – доста ефикасна.

Другите двама арестувани българи (пак съгласно английските медии), записали Неправителствени организации и непринудено помагали за споразумяване на документални проблеми на други българи, пребиваващи на Острова. Всеки консулски чиновник работил в посолството ни в Лондон ще ви каже, че измежду най-често срещаните административни несгоди за нашите сънародници във Англия, най-много всред българските жители от ромски генезис, са „ изгубени “ паспорт или персонална карта. Колко от тези „ изгубени “ паспорти и персонални карти са

поели по посока на Москва,

посредством българо-руските шпиони от арестуваната група, можем единствено да гадаем… Но очевидно алтруистичната активност посредством НПО-то не е била задоволителна на нашите двама сънародници, сложили се в услуга на Москва, та са се и записали като членове на секционни изборни комисии. Колко персонални данни на дали своят вот наши съграждани са попаднали в ръцете им, а оттова в Москва, към този момент се опасявам даже да предвиждам.

Някой русоРоб би определил целият този абсурден случай като „ шпионски водевил “. Но казусът изрично не е водевилен. Дори в противен случай. Този случай демонстрира ясна наклонност към всеобхватният и все по-тотален шпионаж към който се насочва Руската федерация. След като по полетата на Украйна се видя безспорната неплатежоспособност на съветската войска е ред да се превключи на по-ниска предавка, само че работеща надалеч по-ефективно. В професионалните среди е всепризнат факт, че руснаците са доста положителни в дезинформацията. Плодовете им могат да бъдат видени най-лесно в България. Признато положителни са и в инфилтрирането на нелегали. За тази активност от изключително значение е точно придобиването на истински (нефалшифицирани) документи за идентичност, данни от ЕСГРАОН (помните ли за една такава задържана, точно за шпионаж в интерес на Русия, общинска служителка в България?), документи от всякакво естество, плюс съответстваща и надеждна биографична информация.

Е, „ българската “ (съвсем умишлени кавички) група във Англия е правила точно това. Като прибавим към тази активност подправените осведомителни уеб сайтове, фабриките за тролове, намесата в другите избори в демократичните европейски общества, инспирираните точно от Русия публични недоволства („ жълти жилетки “ във Франция, палежи на Корана в Швеция и произлизащите от това протести и т.н.), следва да си зададем фундаменталния въпрос:

„ Подготвена ли е Европа за съветската измама? “

От това което се вижда и следи през последното десетилетие, отговорът е безапелационен – Не! Европа продължава да подценява съветската опасност. А тази опасност е все по-ясна, все по-видима и все по-дълбока за европейските демократични общества. Не е по силите на нито една европейска страна сама да се оправи с съветската опасност на свое, национално, равнище. Междунационалните европейски работни групи по линия на разузнаването и контраразузнаването са ефикасни, само че към този момент би трябвало да бъдат надградени с нови функционални благоприятни условия. Това може да стане единствено посредством

основаване на единна общоевропейска организация,

по сходство на Европол, която да има за съществена задача противодействието на съветските асиметрични закани против обединена Европа. Тази Агенция би трябвало да следи общоевропейската среда за сигурност, отчитайки съветските дейности в световен проект. Защото един боен прелом в Нигер или в Чад, инспириран или директно подсилен от Русия, може да има опустошителни резултати за Европа. Който не има вяра – да попита Франция… Тази Агенция би трябвало да координира събирането на разследваща информация за съветските активи в Европа и близката й външна страна, да следи търговско-икономическите действия сред Европа и страни като Турция или средноазиатските някогашни руски републики, през които биха могли да бъдат заобиколени глобите. Тази Агенция би трябвало да координира цялостното противопоставяне против съветската дезинформация – от равнище „ …а пък Захарова сподели “ до тролските групи тровещи обществените мрежи и предизвикващи значими последици за Европа, като Брекзит, да вземем за пример.
Ако Европа продължава да спи бездънен сън във връзка с Русия, рискува добродушно да почине в съня си. Carthago delenda est!

*Авторът е лекар по национална сигурност, дълготраен чуждестранен представител на Министерство на вътрешните работи в Съединени американски щати, Канада и Мексико. Завършил е Академията на ФБР в Куонтико (Вирджиния).
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР