Историята познава редица смъртоносни заболявания – от бяс до ебола.

...
Историята познава редица смъртоносни заболявания – от бяс до ебола.
Коментари Харесай

10-те най-смъртоносни болести в света

Историята познава редица смъртоносни болести – от бяс до ебола. Новият ковид, появил се в китайския град Ухан, буди съществени опасения, откакто броят на инфектираните по света надвиши десетки хиляди. Въпреки световната суматоха, смъртността от него е относително ниска. По този мотив в. „ Дейли експрес “ напомня кои са 10-те най-смъртоносни заболявания в света:

Бяс
Бясът е измежду дребното инфекциозни болести на планетата, което убива съвсем 100% от инфектираните. Болестта най-често се развива след захапване от инфектирано животно, най-често куче, и е нужна имунизация, с цел да се избегнат признаците. Веднъж показали се, гибелта е неизбежна съвсем във всички случаи.

Енцефалит, породен от амебата Баламутия
Смъртността от болестта е 98%. Болестта се предизвиква от амеби, които могат за заразят няколко разнообразни телесни елементи, в това число кожата и мозъка. Въпросните организми населяват почвата и могат да попаднат в тялото посредством поемане. Заболяването е рядко – от откриването му през 1986 година са регистрирани единствено 200 случая.

Амебен менингоенцефалит
Болестта се предизвиква от тип амеба, Неглерия фоулери, открита през 1965 година в Австралия. Организмът вирее в топли водоизточници. Смъртността е 95%. Заболяването е рядко – в Съединени американски щати се оповестява за към осем случая годишно.

Нипа
Вирусът има известни сходства с ковид – появил се е за първи път при прилепи и предизвиква респираторни признаци. Смъртността е 75%. Епидемиологични огнища постоянно пораждат в Бангладеш.

Птичи грип
Птичият грип е още едно заболяване, за което се счита, че се е появило за първи път в Китай. Пет варианта на вируса-причинител могат да заразят индивида. Инфекцията предизвиква гибелта на към 60% от инфектираните хора.

Хендра
Вирусът, който предизвиква респираторната болест, се придвижва от прилепи, и може да заразява хора и коне. Заболяването е намерено преди 26 години в Австралия. Оттогава регистрираната смъртност е 57%. Болестта е рядка – в интервала сред 1994 и 2013 година са разпознати единствено седем обособени случая.

Ебола
От появяването си заболяването провокира суматоха в Африка и по света. Епидемията от ебола в интервала сред 2014 и 2016 година, да вземем за пример, лиши живота на 11 325 души от 28 652 инфектирани. Смъртността е към 50%, като в някои случаи може да варира сред 25 и 90%.

Марбургска хеморагична тресчица
Виновници за заболяването още веднъж са прилепите, в частност представители на рода Rousettus. Острото инфекциозно заболяване от групата на вирусните хеморагични тресчици убива за към седмица.

Африканска трипанозомоза
Заболяването, известно и като африканска сънна болест, се предизвиква от паразит, пренасян от мухата цеце. Среща се из цяла Африка, като най-концентрирани са случаите в Ангола и по границата й с ДР Конго. Смъртността е 42,5%.

Вирус Херпес B
Вирусът, който предизвиква болестта, е открит през 1932 година и е заразил единствено 50 души, отнемайки живота на 21 от тях. Ако не се обезпечи бързо лекуване, вирусът предизвиква мозъчни увреждания. Смъртността е 42%.

Още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР