Истанбул, най-населеният град в Турция, скоро може да се сблъска

...
Истанбул, най-населеният град в Турция, скоро може да се сблъска
Коментари Харесай

Бедствие застига Истанбул след ужаса с Мраморно море край Текирдаг

Истанбул, най-населеният град в Турция, скоро може да се сблъска с дефицит на вода, предизвестяват специалистите, представени от БГНЕС.

Нивата в язовирите, снабдяващи града, спаднаха до 43,51% на 23 октомври и плануваната липса на превалявания през идващите месеци може да наложи предприемането на ограничения за икономисване на вода. Градът е изправен пред изсъхнал интервал, макар някои невиждани превалявания по-рано през сезона.

Паника в Турция: Нещо ужасно се случва с Мраморно море край Текирдаг ВИДЕО

Адил Тек, ръководителят на лабораторията по метеорология в обсерваторията Кандили, споделя, че следва още един изсъхнал интервал.

„ Що се отнася до настоящите данни за водата, този изсъхнал интервал може да повлияе на водоснабдяването на Истанбул.

Сегашните водни равнища понижават с 1% на всеки четири дни. Без превалявания през идващите дни и месеци Истанбул има потенциал за водоснабдяване единствено за 176 дни. Би било добре, в случай че се предприеме мярка за икономисване на вода”, сподели той пред организация „ Демирьорен”.

Tek добави, че преваляванията са намалели през последните месеци и са паднали под междинното равнище.

„ Например, междинният дъжд през септември, който нормално е 68 литра на квадратен метър, спадна до едвам 7 литра. През октомври междинните превалявания спаднаха от нормалните 60 литра на квадратен метър до единствено 40”, сподели той.

„ Имаме естествена прогноза за преваляванията до април, само че като се имат поради данните за шестте месеца, преваляванията евентуално ще бъдат под междинното ниво”, предизвести той.

Той добави, че чакат „ хладна, само че суха зима”. „ Трябва да пестим вода. Проблемите с водата може да са главен проблем през идващото лято”, сподели Tek.

Данните от Истанбулската администрация за водоснабдяване и канализация демонстрират, че язовирът „ Елмали” на азиатската страна на Истанбул е с най-високото водно равнище измежду 10-те язовира, снабдяващи града, 69,85%. Нивата на водата в други язовири се двоумят към 50%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР