Испанското правителство направи първи стъпки, за да попречи на преизбирането

...
Испанското правителство направи първи стъпки, за да попречи на преизбирането
Коментари Харесай

Мадрид иска да предотврати преизбирането на Пучдемон

Испанското държавно управление направи първи стъпки, с цел да попречи на преизбирането на Карлес Пучдемон за министър председател на Каталуня, заяви вицепремиерката на кабинета в Мадрид Сорая Саенс де Сантамария.

Правителството е поискало от Държавния съвет (висшия съвещателен орган на изпълнителната власт, бел. ред.) мнение за опцията да апелира пред Конституционния съд решението на каталунския парламент да номинира Пучдемон като единствен претендент за министър председател на района, сподели Де Сантамария, представена от Франс прес.

Ако мнението на съвета е позитивно, жалбата ще бъде импортирана в Конституционния съд неотложно.

Сепаратисткият водач Карлес е в заточение в Брюксел от края на октомври. Ако се върне в Испания, може да бъде задържан по обвиняване за протест и отклонение на средства поради референдума за самостоятелност на Каталуня.

В понеделник той беше препоръчан за министър председател. Гласуването е планувано за 31 януари. Привържениците му позволиха, че Пучдемон може да ръководи от Брюксел посредством видеовръзка – концепция, която испанският министър председател Мариано Рахой назова нелепа.

Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Зоидо съобщи във вторник, че силите на реда са нащрек, с цел да не разрешат на сепаратисткия водач да се върне незаконно в Испания „ с хеликоптер, делтапланер или транспортен съд “ или даже „ прикрит в багажника на кола “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР