Искате ли през лятото да отидете на българското Черноморие, да

...
Искате ли през лятото да отидете на българското Черноморие, да
Коментари Харесай

Плащаме 115 почивни станции на властта с 22 млн.лв.загуба годишно при 9 лв.на нощ - slava.bg

Искате ли през лятото да отидете на българското Черноморие, да виждате морето от терасата си и да плащате по 9 лв. на вечер? Вероятно всички желаят, само че не всички могат, написа журналистът Генка Шикерова в следствие за почивните станции на властта, оповестено в Свободна Европа.

Подобни привилегии имат чиновниците на редица държавни ведомства. Познатите от предишното почивни станции не престават да оферират евтина отмора за определени. Тази скица обаче не излиза на ниска цена за данъкоплатците, които би трябвало да покриват загубите на тези станции. Защото действителната цена на услугата е доста повече от тези 9 лв..

Неефективното ръководство на тези бази и загубите за сметка на данъкоплатците са потвърдени черно на бяло. Ведомствата обаче не се отхвърлят, а даже в противен случай - този месец прокуратурата изиска да придобие следващата си почивна станция.

В идващите редове ще ви покажем къде почиват служители на реда, военни, съдии и прокурори. Това не изчерпва листата с държавните почивни станции в страната, само че посочените институции са най-големите притежатели.
Картата и навиците от предишното

Преди 1989 година множеството българи ходеха "на курорт " с карта за отмора от завода, профсъюза или службата. Хотелите бяха малко, а в някои не се допускаха българи.

Трепетното очакване на 14-те дни в почивна база или в бунгало продължаваше с месеци, а за картите се търсеха връзки. Почивката в руски жанр беше един от знаците на социализма, където не всички бяха равни. По-близките до комунистическата партия ходеха в по-хубавите курорти, а децата на работническата класа пълнеха базите в Китен, Приморско, Мичурин (днешно Царево) и Ахтопол.

След това множеството предприятия и техните почивни бази бяха приватизирани, а ориста им е друга - някои към този момент са превърнати в съвременни хотели, други пък са изоставени. Но общото е, че към този момент не са измежду обществените придобивки на работещите.

За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите от тази привилегия за определени.

Не по този начин обаче стои въпросът с почивните бази на държавните чиновници. Те към момента са налични. Привилегията да се употребяват - също. Останаха и ниските цени за тези, които ги употребяват. За данъкоплатците остана задължението да покриват загубите, насъбрани от тази евтина привилегия за определени.

През 2018 година Световната банка изготви отчет, съгласно който
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР