Искате да живеете в пустинята Сахара? Или пък на полярната

...
Искате да живеете в пустинята Сахара? Или пък на полярната
Коментари Харесай

Ново проучване предполага, че скоро ще се наложи да преначертаем картите на Земята

Искате да живеете в пустинята Сахара? Или пък на полярната ледена шапка? Подобна фрапантна смяна в изискванията на живот може да не звучи доста привлекателно, само че при настоящето развиване на нещата може би нямаме избор.

Ново проучване на развиването на световните температури и превалявания през идващите 77 години стига до извода, че до края на века климатът ще се промени на половината от територията на света.

Понастоящем климатичната подредба на Кьопен-Гайгер е най-често употребяваната система за картографиране. 

Тя разделя света на пет зони според от температурата, преваляванията и сезоните, а точно: тропическа, суха, умерена, континентална и полярна. Системата е основана за първи път от германско-руския климатолог Владимир Кьопен през 1884 година и от този момент е обновена неведнъж.

Никога обаче не е претърпявала толкоз радикални промени като тези, които бихме могли да чакаме да забележим до 2100 година

Според създателите на изследването в Европа ще настъпят най-силно изразените промени в климатичната зона. В резюме на своите констатации екипът от учени (със седалище в Анкара, Турция) написа:

До половината от площта на Земята е изправена пред риска да премине в друга климатична зона до края на века, като най-големите промени се чакат в Европа и Северна Америка.

Конкретните статистически данни не са по никакъв начин приятни.

Предвижда се сред 65 и 91% от сухоземната територия в Европа да промени климатичния си пояс. За съпоставяне, в Северна Америка този % е от 51 до 66, а в целия свят – от 38 до 48.

Няма да се шокирате, в случай че разберете, че зад климатичните промени стоят по-големи темпове на световно стопляне на земята.

Те ще се ускорят през идващите години и могат да имат опустошително влияние върху нашата флора и фауна.

Предвижда се скоростта на измененията да се форсира през XXI век, което допуска, че уязвимите типове и селскостопански практики може да разполагат с по-малко време за адаптиране към измененията в климатичните зони, в сравнение с се предвиждаше до момента.

Може би е изненадващо, само че до 2100 година Европа ще стане по-студена, като „ умерената климатична зона на континента ще се разшири в днешните региони със леден климат “.

Всичко, което можем да кажем на този стадий, е, че очевидно всички би трябвало да дадем своя принос в битката с световното стопляне. Както сочат сходни изследвания, казусът в действителност няма да изчезне от единствено себе си.

Конкретното изследване се споделя “CMIP6 Earth System Models Project Greater Acceleration of Climate Zone Change Due To Stronger Warming Rates ” и е оповестено в журнала Earth’s Future на Advancing Earth and Space Science.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР