Исках да докажа, че България не е зависима и можем

...
Исках да докажа, че България не е зависима и можем
Коментари Харесай

Петков обяви кога пристигат корабите с газ от САЩ

Исках да потвърдя, че България не е подвластна и можем да отстояваме ползите си. По този метод да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Това сподели министър председателят Кирил Петков по Nowa News по отношение на газовите доставки за страната ни.

Двата кораба са тръгнали, знаем по кое време ще дойдат и по кое време ще дойдат. Договорът е подписан непосредствено с американска компания. Не желая да кажа, коя е компанията, тъй като сега целия свят търси газ. Поне до момента в който договаряме дълготрайната цена е значимо да запазим конфиденциалност ", съобщи министър-председателят.

Той посочи, че корабите ще дойдат месец юни ( 8 и 23 юни ). " Ако не се бяхме справили толкоз добре, качването на цените щеше да продължи. След като можем да 3 дни да договорим по-добра цена, очевидно това държавно управление работи добре. Справихме се и с рецесията около оръжията за Украйна ", добави той.

„ Газът от Съединени американски щати идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „ Газпром”. Паралелно, до момента в който бяхме в Съединени американски щати, договорихме и азерския газ, който да пристигна в България на 1 юли, без значение дали е издигната гръцката връзка”, добави министър-председателят.

По думите му гръцката връзка е доста значима, само че не е основна за доставките. Това „ изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, тъй като тази връзка не е издигната.

Петков посочи, че договорът за американския газ към този момент е подписан и двата кораба са тръгнали, известно е и цената. „ Подписан е непосредствено с американска компания. Няма да кажа имена, тъй като целият свят търси от кое място да купи полутечен газ”, изясни той.

Министър-председателят изясни, че през септември България е дала едностранен отвод от количествата азерски газ. С това, по думите му, страната е изгубила стотици. „ По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „ Газпром”. Всички тези месеци тази облага е отивала някъде. Според мен това е функционалност на корупция”, акцентира той.

Във връзка с въоръжението в Съединени американски щати Петков е дискутирал опцията да ни бъдат предоставени самолети втора ръка поради закъснението на F-16. „ Говорим за към шест. Надявам се да създадем това напълно скоро. Ако има някакви заплащания, ще бъдат оперативни разходи”, разясни министър председателят.

Относно недоволството на превозвачите министър-председателят разяснява, че схваща представителите на сектора. „ Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прелестно. Но нямаме”, добави той.

Коментар от него пристигна и за записа от срещата с превозвачите: „ Четири пъти ме прекъснаха и споделиха: „ Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „ Ето я вратата”, разясни Петков.

Той акцентира, че дребните превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „ Не може да се поддаваме на чисто политическия напън на някакви хора, които желаят просто това държавно управление да не е там”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР