Иранец сменя религията си от ислям в християнство. След това

...
Иранец сменя религията си от ислям в християнство. След това
Коментари Харесай

Прикрито религиозно преследване. Иран поиска от България беглец, приел християнството

Иранец сменя религията си от ислям в християнство. След това е арестуван и малтретиран от службите. Затова бяга със фамилията си в Турция, а оттова и в България. Тук е задържан, а в този момент следва съдът да прегледа искане на Иран за екстрадицията му, до момента в който мъжът чака да му бъде предоставена протекция.

Опасно ли е за иранец , приел християнството, който е бил изтезаван и наказан в родината си, да бъде екстрадиран назад там, откакто е избягал в чужбина?

Това е главният въпрос, на който ще би трябвало да отговори българският съд, откакто Техеран публично изиска връщането на строителен бизнесмен, озовал се в България със фамилията си преди месец и половина.

Предисторията на този случай стартира преди към 5 години, когато Аслан Ширинзаде взема решение да се откаже от исляма и да одобри християнството. Иран е ислямска република, ръководена по строгите правила на шиитския ислям.

Малко след промяната на религията си, Ширинзаде стартира да изпитва върху себе си натиска на иранските секрети служби. Стига се и до ареста му, след който той е подложен на 6-дневни изтезания, следите от които личат по тялото му и до през днешния ден.

В последна сметка е освободен под гаранция и когато се възвръща от пострадванията си, той взема решение да избяга в Турция дружно със брачната половинка и детето си. Там обаче също е открит от иранските служби и по тази причина фамилията подхваща ново бягство - в България . Планът е тримата да продължат още на запад, само че малко преди да пресекат границата със Сърбия са арестувани.

Вече месец и половина Ширинзаде е в следствения арест, а жена му и 17-годишното им дете са в мигрантския лагер в столичния кв. " Военна рампа ". Семейството е кандидатствало за протекция , само че в това време е почнала процедурата по настояването на Иран мъжът да бъде екстрадиран назад в родината му.

Свободна Европа насочи запитвания по случая до прокуратурата и Държавната генция за бежанците (ДАБ), само че институциите към момента не са дали информация по тематиката.
" Параграф 22 "
Хронологията на този случай се развива на фона на всеобщите митинги против ислямския режим в Иран, на които управляващите в Техеран дадоха отговор с принуждение и репресии. Те избухнаха след, която беше задържана за погрешно носене на забрадката си.

През това време Аслан Ширинзаде, брачната половинка му и детето им аплайват за протекция в България. Държавната организация за бежанците (ДАБ) обаче към момента не се е произнесла по проблема.

Според юрист Диана Даскалова-Радославова , която ръководи центъра за правна помощ, това е самобитен " параграф 22 ". Тя работи по отбраната на иранеца, на който в началото е назначен длъжностен бранител.

" Има процедура на Европейския съд по правата на индивида , че в случай че има намерено произвеждане за протекция и в случай че има изговаряне, че дадена страна не е сигурна, лицето не би трябвало да бъде връщано, без значение каква е претенцията към него - даже наказателна присъда или опасност за националната сигурност ", разяснява тя пред Свободна Европа.

По думите ѝ сега ДАБ чака решението на съда по производството по екстрадиция, а би трябвало да прегледа молбите за протекция на фамилията на Ширинзаде незабавно. Така съдът ще може да се позове на преценката на организацията при произнасянето си по настояването на Иран за връщането на мъжа в родината му.
Задочна присъда
Основанието, на което се базира настояването за екстрадиция на строителния бизнесмен, е негова 7-годишна присъда за финансово закононарушение , произнесена задочно.
Силно имаме вяра, че изключително в актуалната обстановка България не би могла да изпрати под какъвто и да е предлог човек в затвор в Иран.Диана Даскалова-Радославова
Заради нея Техеран е оповестил мъжа за интернационално търсене с алена бюлетина на Интерпол . Затова и иранецът е оставен за непрекъснато в ареста от съда, откакто е задържан преди да премине със фамилията си незаконно в Сърбия.

Според юрист Радославова присъдата му за финансово закононарушение в родината му е по " напълно скалъпени обвинявания ", зад които прозира " скрито религиозно гонене ".

" Силно имаме вяра, че изключително в актуалната обстановка България не би могла да изпрати под какъвто и да е предлог човек в затвор в Иран, имайки поради ескалацията на режима там и опресията над пандизчии, жители и протестиращи ", сподели още тя пред Свободна Европа.

Самият Ширинзаде твърди, че преди да бъде наказан задочно за финансово закононарушение, против него е била произнесена и религиозна присъда . Той обаче не разполага с писмено доказателство за нейното постановяване.
" Видими белези "
" Той има забележими белези по цялото си тяло от претърпените изтезания , до момента в който е бил арестуван от иранските секрети служби ", добави адовкат Радославова.
Той има забележими белези по цялото си тяло от претърпените изтезания, до момента в който е бил арестуван от иранските секрети служби.Диана Даскалова-Радославова
По тази причина отбраната на иранеца може да изиска правенето на съдебно-медицинска експертиза , която да откри следите от пострадвания по тялото му.

Целта на правозащитния център " Глас в България " и фондация " Български юристи за правата на индивида ", която също работи по проблема, е съдът да одобри, че възможната екстрадиция на Ширинзаде би сложила живота му в заплаха.

" Има доста предпоставки да имаме вяра, че съдът ще произнесе заслужено решение ", заключи Диана Даскалова-Радославова.

Предстои настояването за екстрадиция на Аслан Ширинзаде да бъде прегледано на първа инстанция в Окръжния съд в Монтана в понеделник. Окончателното решение обаче ще бъде на Софийския апелативен съд .

Свободна Европа се обърна към Окръжната прокуратура в Монтана, от която изиска спомагателна информация за основанието, на което Иран желае екстрадицията на строителния бизнесмен, както и отговор дали по случая има данни, че животът му ще бъде в заплаха в родината му. До публикуването на текста в редакцията няма постъпил отговор.

Свободна Европа изпрати и питане до ДАБ за това на какъв стадий се намира процедурата за даване на протекция на фамилията на Ширинзаде, само че и оттова към момента няма изпратен отговор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР