Иран уведоми Международната агенция за атомна енергия, че възнамерява да

...
Иран уведоми Международната агенция за атомна енергия, че възнамерява да
Коментари Харесай

Иран е уведомил МААЕ, че ще обогатява уран до 20 процента

Иран уведоми Международната организация за атомна сила, че има намерение да създава обогатен уран с до 20%. Това не е задоволително за основаване на атомна бомба, само че е надалеч над равнищата контрактувани с нуклеарното съглашение от 2015-та година и следващо несъблюдение на клаузите му от страна на Техеран, предава  Според нуклеарната договорка от преди години, Иран имаше право да обогатява до 3,68 на 100. Още преди повече от години, Техеран разгласи, че стартира да усилва тази стойност на всеки два месеца, в случай че не бъдат свалени американските наказания, включващи наказателни процедури и за нефт, и за финанси.

Сега обаче става дума за 5 пъти повече. Властите в Иран са изпратили писмо до Международната организация за атомна сила с дата 31 декември. В него се показва, че ще стартира обогатяване на уран с до 20% непорочност в подземните съоръжения във Фордо, както разпорежда  наскоро признат закон от иранския парламент. Не е ясно по кое време ще стартират тези действия. Новината за писмото беше обявена първо от американското издание „ Уолстрийт джърнал “, а представителят на Русия в Международната организация за атомна сила Михаил Улянов я удостовери в Туитър, прибавя Националното радио.

Засега няма коментар от управлението на организацията на Организация на обединените нации за нуклеарен контрол. Според последния отчет от ноември Техеран обогатява уран надалеч над равнищата, контрактувани с нуклеарното съглашение от 2015-та.  След убийството на мозъкът на иранската нуклеарна стратегия Мохсен Фахризаде през ноември иранският парламент одобри противоречив закон, който изисква произвеждане и депозиране на минимум 120 кг годишно на обогатен уран с 20% непорочност, както и преустановяване на нуклеарния контрол, реализиран от Международната организация за атомна сила. 

Ядреното съглашение от 2015 година в този момент зависи от новата американска администрация на президента Джо Байдън, който към този момент даде явен сигнал, че е твърдо решен да избави договорката. 

През 2015 година администрацията на Барак Обама подписа знакова договорка с Иран, Обединеното кралство, Русия, Китай и Европейски Съюз, която облекчи глобите в подмяна на гаранции за мирна нуклеарна стратегия. Доналд Тръмп обаче се отдръпна от съглашението през 2018 година, налагайки по-строги наказания на Иран. Тогава страната още веднъж стартира да обогатява уран във Фордо и да подценява наложените наказания.

 

" Сега " напомня

 

Само преди няколко дни международните организации оповестиха, че в Иран е почнало строителство на ядрено оборудване близо до подземния нуклеарен комплекс във Фордо, който се намира на 80 км. от столицата Техеран. Това става малко откакто Мохсен Фахризаде, един от най-хубавите ирански нуклеарни учени, беше погубен.

Иран към момента не е признал обществено за строителните действия. От Международната организация за атомна сила, която има инспектори в района, също не споделят дали са били предизвестени за това.

На фотосите от 11 декември, предоставени от Maxar Technologies, се виждат изкопани основи за постройка с колони, които се използват за подсилване на постройки в земетръсни региони. Строителната активност във Фордо тече северозападно от нуклеарния комплекс, който се намира надълбоко в планината, с цел да бъде предпазен от въздушни удари.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР