Да разгледаме причините, които накараха правителствата да ограничат достъпа до

...
Да разгледаме причините, които накараха правителствата да ограничат достъпа до
Коментари Харесай

Далеч не е само забавление: как така TikTok се превърна в политически инструмент

Да разгледаме аргументите, които накараха държавните управления да лимитират достъпа до известното приложение.

На фона на възходящата угриженост за киберсигурността и заканите за неприкосновеността на персоналните данни, свързани с китайското приложение TikTok, Съединени американски щати обмислят коренно решение. Пълна възбрана на активността му в страната. Новият законопроект ще наложи такива ограничаващи ограничения, в случай че компанията майка ByteDance не продаде активите на приложението за шерване на къси видеоклипове. Единственият вид е на различен притежател от Съединени американски щати.

Това би било невиждан удар по една от най-популярните обществени платформи в света, която към този момент се е сблъсквала с разнообразни ограничавания в редица страни. Много страни, в това число съдружници на Съединени американски щати, не разрешиха потреблението на TikTok на държавните устройства от съображения за национална сигурност.

Основната причина за безпокойството са опасенията, че логаритмите на TikTok, които дефинират рекомендациите за наличие за стотици милиони консуматори, могат да бъдат употребявани за събиране на чувствителни данни. Както и за манипулиране на публичното мнение в интерес на китайските управляващи.

ByteDance изрично отхвърля сходни изказвания. Компанията съобщи, че прецизно се придържа към своите политики за дискретност и отбрана на данните на потребителите. Въпреки това, на фона на възходящото геополитическо напрежение, ориста на TikTok в Съединени американски щати остава под въпрос.

Ръководството на TikTok упорства, че не дава данни на китайското държавно управление. А основният изпълнителен шеф на компанията съобщи, че има намерение да се бори с обвиняванията. Ето кои са страните, в които TikTok към този момент е неразрешен напълно или отчасти:

Афганистан: Забраната е в действие от 2022 година дружно с видеоиграта PUBG. Причината е да се предпазят младежите от въздействия, които се смятат за подвеждащи. Австралия: TikTok е неразрешен на устройства, издадени от федералното държавно управление след приемане на рекомендация от организациите за разузнаване и сигурност на страната. Белгия: Въведено е безсрочно ограничаване за потреблението на TikTok на устройства, притежавани или платени от федералното държавно управление. Това се прави въз основа на опасения за киберсигурността и неприкосновеността на персоналния живот. Канада: Правителството забрани TikTok на федералните устройства заради опасности за неприкосновеността на персоналния живот и сигурността. Дания: Министерството на защитата забрани потреблението на TikTok на служебните устройства заради съществени опасения, свързани със сигурността, и неналичието на нужда от потребление на приложението за работа. Европейски съюз: TikTok е неразрешен за устройствата на чиновниците на Европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейски Съюз.
Франция: Забранено е „ развлекателното “ потребление на TikTok и други обществени мрежи на телефоните на държавните чиновници заради опасения за незадоволителна отбрана на данните. Индия: През 2020 година беше въведена национална възбрана за TikTok и другите китайски приложения заради опасения, свързани с неприкосновеността на персоналния живот и сигурността. Забраната стана перманентна през 2021 г. Индонезия: TikTok не е изцяло неразрешен, а единствено неговата функционалност за онлайн търговия на дребно, с цел да се защитят дребните предприятия от конкуренцията на обществените мрежи. Латвия: Министърът на външните работи изтри профила си в TikTok и забрани потреблението на приложението на формалните смарт телефони на министерството. Нидерландия: Правителството забрани TikTok и другите сходни приложения на служебните телефони на чиновниците заради опасения за киберсигурността. Непал: Наложена е национална възбрана на TikTok заради въздействието му върху „ обществената естетика “ и разпространяването на „ неприлични материали “. Нова Зеландия: Забрани потреблението на TikTok на служебните устройства на парламентаристите и чиновниците след консултация с специалисти по киберсигурност. Норвегия: Парламентът забрани TikTok на служебните устройства след предизвестия от страна на Министерството на правораздаването по отношение на рисковете за сигурността. Пакистан: От 2020 година насам на няколко пъти са налагани краткотрайни забрани за потребление на TikTok заради опасения, че приложението разпространява аморално наличие. Сомалия: Правителството е наредило на телекомуникационните компании да блокират достъпа до TikTok и Telegram заради опасения от разпространяване на екстремистко наличие. Както и други материали, които могат да бъдат обидни за сомалийската просвета и исляма. Тайван: Наложена е възбрана на държавно равнище за потреблението на TikTok, откакто ФБР предизвести за опасности за националната сигурност. Великобритания: TikTok е неразрешен за мобилните телефони, употребявани от държавни министри и чиновници, като защитна мярка за сигурността.

Тези ограничения отразяват световната угриженост за евентуалната интервенция и нарушаванията на сигурността на данните, свързани с потреблението на TikTok. Това провокира безпокойствие измежду държавните управления от целия свят.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР