Интересна дискусия се заформи вчера на сесия на ОБС Благоевград

...
Интересна дискусия се заформи вчера на сесия на ОБС Благоевград
Коментари Харесай

Съветниците на ГЕРБ- Благоевград с конструктивно предложение: Искат да бъде демонтиран паметникът на Веса Бараковска, бил символ на тоталитарен и престъпен режим

Интересна полемика се заформи през вчерашния ден на сесия на ОБС Благоевград след предложение на съветника от Политическа партия ГЕРБ Кирил Илиев паметникът на партизанката, именуван паметника на Веса Бараковска, да бъде демонтиран и изместен в музей, защото няма място в регионалния център. Мотивът е, че мемориалът свидетелства за едно черно минало, тотаплитарен и незаконен режим.

Съветниците от ГЕРБ оповестиха, че са внесли и публично предложение. Казаното от Илиев безусловно шокира някои от сътрудниците му в съвета, други като Калоян Ханджийски го поддържаха с допълнението, че той персонално би предложил да бъде отстранен и паметникътна Димитър Благоев, който преди години Ханджийски трансформира в Дядо Мраз.

Паметникът на партизанката в Благоевград съществува от десетилетия и досега никой не е повдигал подобен въпрос, който за парламентаристите от ГЕРБ очевидно е от особена значимост. Факт е обаче, че мощно развити страни не унищожават спомените си, не унищожават исторически свидетелства, тъй като народ, който няма памет за историята си, мъчно схваща и сегашното.

В Италия да вземем за пример, една страна цялостна с история, всеки камък свидетелства за минали времена и там хората не разрушават, а грижливо пазят историческите си знаци, с цел да им припомнят за минало, от което се вадят поучения, минало, което ги прави добре приспособени към сегашното.

Казано е, народ, който не познава историята е жертван да я повтаря , подобен народ няма нито настояще, нито бъдеще. Да не приказваме, че в общински съвет- Благоевград има къде, къде по- значими за решение задания от това да се търси място на паметника на Веса Бараковска, който навявал тежки мемоари за злокобния комунистическия режим, в който са родени, учили, създавали фамилии, градили домовебащите и дедите на вносителите на предлагането, за които очевидно " Веса Бараковска " провокира нощни кошмари и притъпяващо сетивата бодърствуване.

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР