Един от основателите на легендарната група ФСБ, почетният гражданин на

...
Един от основателите на легендарната група ФСБ, почетният гражданин на
Коментари Харесай

Признание! Почетният гражданин на Благоевград, основателят на група ФСБ, Константин Цеков, отличен с Почетния знак на президента

Един от създателите на именитата група " ФСБ ", почетният жител на Благоевград, музикантът и композитор,Константин Цеков получи през днешния ден Почетния знак на президента. Отличието се връчва на отдадените на високите креативен стандарти и родните художествени обичаи български създатели, които са образец и неделима част от духовната мощност на България. Това съобщи президентът Румен Радев по време на церемонията в Гербовата зала на „ Дондуков “

Константин Цеков полчи признанието за своя важен повсеместен принос като почитан и приет музикант, композитор, аранжор, вокалист и продуцент, както и за дейната си роля в креативното обогатяване, развиване и одобряване на актуалния образ на българското музикално изкуство.

Роден е на 24 декември 1952 година в Благоевград. От седемгодишна възраст се занимава с пиано при Лидия Кутева, а през 1972 година приключва и нейния клас в Музикалното учебно заведение в София. През 1978 година приключва Музикалната академия в класа по пиано на проф. Лили Атанасова.

През 1976 година основава ФСБ дружно с Александър Бахаров и Румен Бояджиев. Константин Цеков е създател на голям брой аранжименти на песни, както и композитор на песни на Васил Найденов, Орлин Горанов, Йорданка Христова, Васил Петров, Камелия Тодорова, Ирина Флорин и други. Създал е музика за документални филми, както и театрална и детска музика.

През 1995 година Константин Цеков издава албум с авторски композиции „ Вертикали “. Албумът има съвременно звучене близо до прогресив-рок звученето.

На 30 март 2018 година е разгласен за почетен жител на Благоевград. Миналата година Цеков навърши 70 години. По този мотив предприемчив комитет отпред с някогашния регионален шеф Николай Шушков предложи Цеков за притежател на почетния знак на президента.

В приветствието си към отличените президентът уточни, че те са безспорни престижи и заслужен образец за следване в своите поприща на музикалното, певческото, танцовото изкуство и читалищното дело. „ Вие олицетворявате капацитета на България и това, което можем да реализираме, когато се посветим на виновната задача да градим нематериалност и да утвърждаваме престижа на

Родината надалеч оттатък нейните лимити “, съобщи президентът. Той открои приноса на удостоените с Почетния знак на президента към съхраняването на родните обичаи и културната ни еднаквост и предаването ѝ на младите генерации. „ Обединили воля, разсъдък и гений, вие вдъхновявате и водите с персонален образец “, добави президентът.

„ Вашите изключителни достижения са онази здрава основа, върху която ние градим България като страна на духа “, акцентира президентът и уточни, че церемонията по почитане с Почетния знак на президента е израз на признателността на цялото общество към отличените за техните родолюбие и безрезервност, за тяхното творчество и за това, че предават своите полезности и порив на младото потомство, с цел да пребъде България. "

Петя Колева

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР