Интересен материал, свързан за бившата депутатка от Демократична България (ДБ)

...
Интересен материал, свързан за бившата депутатка от Демократична България (ДБ)
Коментари Харесай

Ексдепутатката от ДБ Албена Върбанова уличена в евроизмама за 9 млн. лв. от ОЛАФ, губи дело и пред ВАС ДОКУМЕНТИ

Интересен материал, обвързван за някогашната депутатка от Демократична България (ДБ) Албена Симеонова Върбанова, която е уличена от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура в машинация с евросредства за 9 млн. лв. е оповестен в 19min.bg, написа Novini.bg. По случая има и решение на Върховния административен съд, което може да видите в края на публикацията.

Ето и целия материал:

Вие в никакъв случай не сте чували за акцията с безумното име: Отиди, вземи, хапни биологично (храненето е един от 3-те съществени биологични процеса, осъществявани от индивида и няма по какъв начин да бъде друго, с изключение на биологично), за която прословутият началник на Държавна фирма Земеделие Порожанов е дал сладка поръчка за 9 милиона лв..

Но поради него депутатка от Демократична България в последния парламент и кандидатка за новия се оказа забъркана в разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура план на представляваната и ръководена от нея Българска асоциация Биопродукти. Албена Симеонова Върбанова е част от зелените в обединението и макар решението на Върховния административен съд, че осъществяването на плана е „ лъжлива дейност”, което е постановено първо от Европейска комисия, продължава да се бута в политиката.

Скандалът обаче стартира още с изискванията на поръчката. По контракта, подписан от прословутия с нередностите за милиони по негово време и отхвърлен още от Борисов началник на ДФЗ и аграрни министър Порожанов, са залегнали баснословни суми.

Например дизайн и „ произвеждане” (не произвеждане, както е на български) на обикновен уебсайт е оценено на 44 140 евро, а действително коства десетки пъти по-малко. Неясно е какъв брой каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – наложителните за сходна поръчка професионални параметри, само че сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са планувани още веднъж за „ произвеждане” и „ дизайн” на клип (дизайн на клип е международна оригиналност, в тази област се заплаща за сюжет, постановка, заснемане) – на подобен бюджет даже и най-богатата фолкпевица ще завиди – това е републикански връх.

Наш любимец измежду общо 477 157,50 евро, планувани за дарове, е „ програмна тениска” – тъй като брой не е разказан, а нещото е договорирано в само число, за разлика от „ подаръЦИ”, разбираме, че това е някакъв супер уникат – индивидуален и несъмнено напълно направен от диаманти, тъй като коства 119 520 евро съгласно Порожанов и депутатката. В същото време единственото подкрепяне на земеделците у нас посредством плана са 337 700 евро, планувани по плана за биопродукти – единствено дето и тук са пропуснали да напишат какви съответно тип и вид артикули, колко, с какво тегло, на каква единична цена.

И тъкмо тук ОЛАФ – еврослужбата за битка с измамите се е заяла, тъй като се оказва, че са определени поддоставчици, които са взели участие в скица за фиктивни доставки и има голословно завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28.04.2017 година на база следствието на ОЛАФ е спрял контракта с депутатката от Демократична България. Срещу тази заповед тя е почнала дело в съда, което е изгубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 година Явно ползите, които са нарушени, са били много съществени, тъй като тогава стартира офанзива с компромати против него и той е заставен да напусне поста, което, несъмнено, може да е и съвпадане. Но може и да не е случайност.

Иначе договорът с асоциацията на зелено – синята депутатка изобилства от тотални глупости. 20 000 евро са планувани да вземем за пример за „ разработка на рекламно –артистичен продукт”. Първо, няма такова нещо в професионалния език, второ: пари за креативен действия са планувани по всяко от перата в плана. Подобни графи се срещат доста – „ разноски за гаранция за положително изпълнение” – 12 000 евро, „ премерване на резултата” – 115 788,36 евро, неразбираемо е в какво се състоят и многото вписани заплащания за дизайн на това и това, тъй като пък си има настрана възнаграждения за 401 741,56 евро. Сериозните 133 239, 36 евро са планувани като комисионна за осъществяване.

Защо се прави всичко това ли? Защото европейското присъединяване е 50% или 4,5 млн.лв. Други 30% или 3 млн. лева идват от националния бюджет. Остават 20% или 1,5 млн. лева, които се поемат от изпълнителя. Съберете занимателните и измислени пера и ще получите на процедура същата сума. И имайте поради, че неналичието на съответни параметри в поръчката дава опция на изпълнителя да си постави чудесна облага – безусловно колкото % си изиска, на всички места. Както се споделя: не е вманиачен, който.... Понеже големи пари: 115 788,36 евро или над четвърт милион лв., са вписани от Порожанов и депутатката от Демократична България в контракта им за премерване на резултата, дано се опитаме да го сторим гратис.

Ами резултат няма или пък е незабележим. Не е и имало за повече година и половина или над половината време сред подписването на договора на 17.09.2015 година и окончателното прекъсване на плана със заповед от 28.04.2017 година Като имате поради, че 30% от парите са планувани предплатено, както написа в договора, а други би трябвало да са преведени след приключването на първата година.

Ние, като експерти в сектора на медиите и рекламата и настоящи ежедневно на него, даже не сме забелязали да е забелязана плануванаъа реклама: 1 250 100 евро за рекламно време и повърхност в малкия екран и пресата, 832 500 евро за онлайн, 417 600 евро за билбордове .

А тя щеше да ни направи усещане, тъй като 2,5 млн. евро – толкоз е сборът на сумите за реклама по плана, е съвсем тройно повече от годишния рекламен бюджет на най-голямата банка у нас.

А нейните послания и клипове всички сме ги виждали. Някои дори ги помним. Няма диря и от невероятните 229 740 евро, озаглавени „ пиар”. Нищо чудно, тъй като те са планувани по две пера – „ посещаване на индустриални места в БГ” – несъмнено под БГ имат поради България, само че кои са тъкмо местата, къде се намират, какво е количеството визити и кои са посетителите, не е ясно. Другата част от близо половин милион лв. са за неидентифицирани кулинарни школи.

Може би от плана щеше да има смисъл, в случай че и тези пари отидеха въпреки всичко за набиране на биопродукти, т.е. за помощ на фермерите, които ги създават. Би било зелена политика. Да, но не! Както сами разбирате, резултатът е замъглен, по този начин очевидно е и заплануван, по обичаната корупционна максима: „ куче влачи, следа няма”. Защото другояче, в случай че искаше да свърши работа, ДФЗ щеше да потърси за рекламна и пиарска активност професионална организация, а не биоасоциация. Едната работа не е като другата работа, както се споделя.

Всъщност има резултат за гилдията, обаче отблъскващ! Защото на база следствието на ОЛАФ Брюксел написа особено писмо до Държавна фирма Земеделие, както четем в документ от 12 юни 2018 година, насочен до зам.-директора от директорката на дирекция Селскостопански пазарни механизми. Тя оповестява за процедура по уравняване на сходство. ОЛАФ я сигнализира за „ непозволени заплащания със средства на ЕС” за „ лъжлива дейност”, въз основата на което желае прекъсване на междинни и дефинитивни заплащания по всички промоционни стратегии – 5 настоящи и 4 завършили осъществяването. Тоест, тежък удар по целия агросектор. Заради тази скандална още от написването си поръчка. Очакваме коментара на Демократична България.

Ето и самите документи по скандалния случай:

































































































Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР