Институциите са започнали мащабни проверки на лечебните заведения за стационарна

...
Институциите са започнали мащабни проверки на лечебните заведения за стационарна
Коментари Харесай

След сигнали за системни нарушения: Прокуратурата проверява всички психиатрии в страната

Институциите са почнали огромни инспекции на лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ след постъпили сигнали за систематични нарушавания. Това стана ясно от известие на прокуратурата.

Проверката е предоставена на Главна дирекция „ Национална полиция " (ГДНП) и се прави под управлението на Софийска градска прокуратура (СГП). В хода на инспекцията е ангажирана и Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ (ИАМН), на която също е предоставено осъществяването на съответни дейности. Събира се информация и от всички способени държавни органи, осъществяващи контролни функционалности върху посочените психиатрични лечебни заведения и тяхната активност.

Предмет на инспекцията са условия, свързани със съблюдаване на всички нормативни условия за лекуване на лица, за които се ползват насилствени медицински ограничения, респективно наложително настаняване и лекуване в държавните психиатрични лечебни заведения, съответните клиники и отделения в териториалната подготвеност на СГП.

Проверяват се и събитията по отношение на гарантирането правото на достъп до лекуване на уязвима група жители, страдащи от психологични болести, тяхното отнасяне в лечебните заведения и гарантиране спазването на човешки права и права на пациента, изискванията и правните гаранции, предлагани на пациентите с психологични болести в сходство със стандартите за добра здравна процедура при даване на лекуването и грижи за психологично здраве, в това число изясняване дава ли се в сходство със стандартите по психиатрия действия по психосоциална рехабилитация в лечебните заведения, в т. ч. и грижи според Стандарта по психиатрия, с оглед констатациите за липса на прогрес на българската страна в тази тенденция, направени от Европейския комитет за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване. Предмет на инспекцията са и редица други свързани условия, оповестяват още от държавното обвиняване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР