Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже

...
Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже
Коментари Харесай

Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата

Атанас Русев звънна на татко ми сърдит да му каже да махна Пашата от листата с 19-те души за следствие от прокуратурата, твърди съпредседателят на Политическа партия

Скандалът към предполагаемите фалшифицирани документи, подадени от Кирил Петков пред Агенцията по вписванията преди да стане длъжностен министър на стопанската система през 2021 година, се разраства. Днес журналистът от " Биволъ " Асен Йорданов и Атанас Русев от съдружие " Да запазим Корал " обявиха пред bTV, че персонално Лена Бориславова от " Продължаваме промяната " е фалшифицирала подписи и документи.

След предаването съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков реагира, като атакува персонално Русев и го обвърза с Румен Николов-Пашата - един от създателите на сенчестата формация СИК и някогашен съучастник на Бойко Борисов от 90-те години на предишния век. На собствен ред Русев се закани да съди Кирил Петков за клюка.

Преди дни разследващият уебсайт " Биволъ " разгласява публикация, в която се твърди, че Лена Бориславова от изпълнителния съвет на " Продължаваме промяната " (ПП) е фалшифицирала подписи и документи през 2021 година, когато Кирил Петков трябвало да стане длъжностен министър на стопанската система, а още бил в Управителния съвет (УС) на неправителствената организация " Да запазим Корал ".

Днес пред bTV Атанас Русев съобщи, че научил за това, когато извадил от Агенцията по вписванията поредност документи с фалшифицирани подписи и погрешно наличие, подписани електронно от Лена Бориславова с пълномощие. Въпреки че не е имало съвещание на УС на " Запазим корал ", на което да се гласоподава премахването на Кирил Петков от организацията, тя е внесла съответните документи в Агенцията по вписванията, твърди Русев.

Той съобщи, че в никакъв случай не е срещал Бориславова, нито в миналото е разговарял по телефона с нея и затова  " бил учуден ", когато е видял, че тя е извадила пълномощие от негово име, с цел да се разпорежда със сдружението. Двамата с журналиста от " Биволъ " Асен Йорданов подали сигнал през юни 2023 година и идващия месец били извикани в ДАНС да дават показания.

" Участието на Лена Бориславова се потвърждава по неопровергаем метод посредством метаданните на файловете, които публично са входирани в Агенцията по вписванията. Подписите са сканирани, има подписи, които са отрязани – квадратчето не е хванало целия автограф, а долната част е отрязана.  По метаданните излизат съставители на файлове от тази поредност Лена Бориславова и нейният сътрудник Никола Минчев . По това време те са били сътрудници в една адвокатска фирма " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ", съобщи журналистът от " Биволъ " Асен Йорданов.

Той изясни, че метаданните имат неповторим код и демонстрират точния час, минута и секунда даже, в която PDF файлът е бил култивиран. Излиза даже и номерът на съответния пъстър принтер, на който е сканиран документът – специфична машина, каквато има в адвокатската адвокатска фирма " Джингов, Гугински, Кючуков и Величков ", където работи тогава и Никола Минчев.

Попитани  защо разкриват тази информация тъкмо в този момент  - малко преди да стартира предизборната акция за предварителните парламентарни избори и евровота, Атанас Русев отговори по този начин:

" Когато установихме това нещо, единият човек беше премиер (б.а. Кирил Петков), а другият беше началник на политическия му кабинет (б.а. Лена Бориславова).  Знаете по какъв начин се работи в тази страна ".

Потърсена за коментар от bTV Лена Бориславова е споделила само, че не се тормози от инспекция и до момента не е била търсена от органите на реда.

Кирил Петков реагира на изказванията на Йорданов и Русев с обява на формалния си профил във Facebook, озаглавана  " ужас в дълбоката страна ". В своя текст Кирил Петков намесва Румен Николов - Пашата, един от създателите на СИК, свързван с проведената престъпност по времето на Прехода.

Той споделя за случая през 2022 година, когато беше министър председател с постоянен кабинет и съобщи на тогавашния основен прокурор Иван Гешев лист с имената на 19 известни персони, за които съгласно него има обществени подозрения за присъединяване им в корупционни и други незаконни схеми. Сред имената бяха тези на Бойко Борисов, Делян Пеевски и на самия Иван Гешев. Във въпросния лист беше и Пашата, който през днешния ден Петков разказа като  " една от водещите фигури на СИК, другар и съучастник в доста инициативи на Бойко Борисов ".

В обявата Кирил Петков твърди, че в същия ден, в който описът бил предаден на прокуратурата от него и Лена Бориславова,  Атанас Русев звъннал " сърдит " на татко му и споделил по какъв начин Пашата не би трябвало да бъде в листата.

" Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал министър председател тъкмо, с цел да трансформира дълбоката страна и че хора като Пашата би трябвало да бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона.

След това се обади на татко ми, който познава също от Корал и му викам за какво съм поставил Пашата в листата от 19 евентуални нарушителя на дълбоката страна. В оня миг татко ми не е самичък, има още един човек с него, който става очевидец на този диалог и може да го удостовери. И в този момент запитвам - кой е действително Атанас Русев и на чии ползи служи? Кой го задейства в този добре готвен по прелиминарен сюжет скандал тъкмо в този миг? ", написа Кирил Петков.

Източник:
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР