Разпети петък е денят на великите страдания на Исус. На

...
Разпети петък е денят на великите страдания на Исус. На
Коментари Харесай

Тръненият венец на Христос и пироните от разпятието – каква е историята зад реликвите от Разпети петък?

Разпети петък е денят на великите премеждия на Исус. На този ден Христос приема смирено ориста си да бъде непреодолим и по-късно разпънат на кръст на Голгота. Преди това на главата му е положен трънен венец, който осмива неговото изказване, че е цар на юдеите. На кръста Христос е прикрепен с пирони, а по-късно – наръган с копие.

В християнската вяра се пазят реликви, за които се твърди, че идват непосредствено от тази история. Тръненият венец, пироните от разпятието и върха на копието са обект на благоговение и рецензии.

„ И войните изплетоха венец от тръне, разпоредиха го на главата му, и облекоха му багрена дреха, и споделяха: Радвай се, царю Юдейски! и удряха му шамари. “

 Ризата на св. Петка от Яш дойде в подарък за наш манастир (СНИМКИ) България 2 мин. Ризата на св. Петка от Яш дойде в подарък за наш манастир (СНИМКИ)  Уникална находка: Откриха златен кръст с парченце от Христовото разпятие Тази сутрин 2 мин. Уникална находка: Откриха златен кръст с парченце от Христовото разпятие  Археолози откриха ампула със свещена светиня на полуостров Форос Регионални 1 мин. Археолози откриха ампула със свещена светиня на полуостров Форос  Откриха скрити мощи на четирима светци в Националния исторически музей Общество 2 мин. Откриха скрити мощи на четирима светци в Националния исторически музей  Ризата на св. Петка от Яш дойде в подарък за наш манастир (СНИМКИ) България 2 мин. Ризата на св. Петка от Яш дойде в подарък за наш манастир (СНИМКИ)  Уникална находка: Откриха златен кръст с парченце от Христовото разпятие Тази сутрин 2 мин. Уникална находка: Откриха златен кръст с парченце от Христовото разпятие  Археолози откриха ампула със свещена светиня на полуостров Форос Регионални 1 мин. Археолози откриха ампула със свещена светиня на полуостров Форос  Откриха скрити мощи на четирима светци в Националния исторически музей Общество 2 мин. Откриха скрити мощи на четирима светци в Националния исторически музей

От към 400-ната година сл. Хр. християните почитат светиня, за която се твърди, че е същинският трънен венец на Христос. Короната от тръни наподобява е изцяло непокътната, обгърната в стъклено-златен обков.

В библейските текстове не се споделя какво се случва с трънения венец след разпятието на Исус. Най-старото споменаване на корона от тръни, която се счита за светиня, е от 409 година Тогава тя е разказана като част от сбирка реликви на ранното християнство и „ величие на Ерусалим “.

В някакъв по-късен миг тръненият венец е изместен в Константинопол. Император Юстиниан раздава тръни от короната на свои основни поддръжници от други кралски фамилии. Твърди се, че 8 от тези тръни се пазят в базиликата на Ачен.

Снимка: Wikimedia Commons

През 1238 година император Балдуин II на Константинопол подарява реликвата на френския крал Луи IX. Първоначално тя се пази във Венеция, само че по-късно Луи я връща назад във Франция и я слага в храма Санте Шапел, приключен през 1248 година Реликвата остава там до Френската гражданска война, когато е преместена в известната катедрала и знак на Париж Нотр Дам.

Тръненият венец остава там до пожара в катедралата през 2019 година, когато е избавен от парижки пожарникари.

Реликвата не минава и без рецензии. През 1543 година Джон Калвин разказва няколко трънени венци, за които се твърди, че са на Христос. „ Очевидно е, че би трябвало да има нещо измислено, подправено. Как да установим истината? Древната черква не знае какво се е случило с короната. Тъй че е елементарно да заключим, че тази светиня няма общо със гибелта на нашия Спасител “, написа той.

Снимка: Wikimedia Commons

Свещените пирони

При разпятието на Христос, той е закован на кръста чрез пирони – още една значима светиня за вярващите християни. И до момента не е ясно дали Исус е бил разпънат на кръста с три или четири пирона, само че се счита, че са били три.

Според историята Хелена, майка на Константин Велики, открива кръста от разпятието и пироните в Ерусалим през IV в. сл. Хр. Тя оставя няколко фрагмента от кръста в църквата на Възкресението, а всичко останало отнася в Константинопол.

„ Майката на императора заповяда част от пироните да бъдат добавени към кралската корона, с цел да бъде непокътната главата на краля от стрели. Друга част от пироните бяха включени в юздите на коня му “, пишат историци.

Твърди се, че няколко чудеса са потвърдили същинския генезис на пироните и частите от кръста.

Юздите на коня на император Константин се пазят в катедралата в Милано.

Снимка: Wikimedia Commons

Кръстът на разпятието

Легендата за кръста, на който е разпънат, и неговия генезис е доста забавна и е обект на спор и в този момент. Според така наречен Златна легенда кръстът е изработен от три дървета, пораснали от три семена от „ Дървото на милостта “ – растение, посадено в устата на Адам.

Според друго поверие кръстът е изработен от дърво, което е пораснало от семе на Дървото на положителното и злото или „ дървото, от което Адам откъсна ябълката “.

Твърди се, че Хелена намира и дървения кръст, на който е разпънат Христос. Части от него, в това число и половината от надписа, се пазят в базиликата Санта Кроче в Рим. Други дребни елементи се твърди, че са разпръснати в редица европейски църкви.

Автентичността на реликвата не се споделя от всички християни.

Снимка: Wikimedia Commons

Копието на ориста

Светото копие или Копието на ориста е острието, с което е пронизан Исус по време на разпятието. То се загатва за малко в библията, само че по-късно става част от почитаните реликви на църквата, изключително през Средновековието.

Данни за реликвата се появяват за първи път през VI в. в Ерусалим. По-късно елементи от копието стигат до Европа, като някои от тях се пазят и до през днешния ден. В нашето съвремие минимум четири огромни реликви се твърди, че идват непосредствено от същинското Копие на ориста. Те се съхраняват в Рим, Виена, Вагхарсапат и Антиох. Най-известната от тях е тази във Виена.

Виенската светиня има и надпис – „ Копието и пирона на Господ “. Твърди се, че елементи от пироните на разпятието са вградени в останките от копието, което се намира във Виена.

Анализ на реликвата демонстрира, че произходът ѝ е към VIII-IX в. сл. Хр., а пиронът е изработен от същия метал като копието. По този метод науката изключва опцията реликвата да е от I век след Христа. Това не пречи копието да бъде посещавано от вярващи християни и до момента.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР