Експерти на Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ представиха компенсаторните

...
Експерти на Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ представиха компенсаторните
Коментари Харесай

От Министерството на земеделието представиха компенсаторните мерки и интервенции в областта на околната среда и климата

Експерти на Министерство на земеделието и храните /МЗХ/ показаха обезщетителните ограничения и интервенции в региона на околната среда и климата по време на осведомителната акция за директни заплащания 2024 година в град Кюстендил. По време на срещата участваха над 130 аграрни стопани от Кюстендилска и Пернишка област.

С измененията в Първото изменение на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023-2027 година по интервенцията „ Подпомагане развъждането на сортове, устойчиви към климатични условия посредством практики за интегрирано произвеждане “, е увеличена оптимално допустимата повърхност на 600 ха за стопанство .

Промените при „ Насърчаване потреблението на култури и сортове, устойчиви към климатичните условия “ се показват в обособяването на две независими интервенции в границите на интервенцията. 

В първата „ Отглеждане на устойчиви сортове с позволени за приложимост в биологичното произвеждане артикули за растителна отбрана “ е отстранена възбраната за приложимост на препарати за растителна отбрана /ПРЗ/ от 2023 година При нея могат да се ползват позволените препарати при биологично произвеждане. Малките стопанства с общ размер до 10 ха могат да се уголемяват с до 10% или до 2 ха, до оптимално допустимата по интервенцията повърхност. В по-големи стопанства претендентите декларират същите по мярка площи , с които е стихотворец задължението през 2023 година Във втората интервенция „ Насърчаване на развъждането на устойчиви сортове “ условията към използването на препарати за растителна отбрана и торове са отстранени. В нея могат да вземат участие стопани с разнообразни площи от тези, с които се взе участие в ангажимент по интервенция 1, като е основана опция за едновременното й осъществяване със отговорностите по еко-схемите за понижена приложимост на ПРЗ и възстановяване на почвения капацитет.

По интервенцията за поощряване на естественото опрашване при подаване на заявление за заплащане земеделските стопани би трябвало да резервират броя на пчелните фамилии декларирани през акция 2023, без да ги понижават, тъй че да изпълнят своите многогодишни задължения. Необходима е регистрация в системата Електронна платформа за обявяване на растителнозащитни активност /ЕПОРД/ на Българска организация по сигурност на храните и регистрация като пчелар. Преди подаване на заявката за подкрепяне, стопаните би трябвало да влязат в Система за електронни услуги – Държавна фирма „ Земеделие “ /СЕУ/ и да се ревизират GPS координатите на пчелините и при нужда да бъдат осъществени корекции.

В интервенцията „ Традиционни практики за сезонна паша /пасторализъм/ “ са осъществени промени на база мнения по екологичната оценка и е прецизиран териториалният обсег на интервенцията.

При осъществяване на дейностите във „ Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии “ за новите многогодишни задължения от 2024 година е въведено изискването за съществуване на 1 животинска единица /ЖЕ/ за 1 деклариран хектар. Необходимо е да се дава и проект за сеитба , който следва да бъде утвърден от експерти по ръководство на непрекъснато затревени площи. Заверката може да е направена от представител на Института по планинско отглеждане на животни и земеделие в Троян, Института по фуражни култури в Плевен или от Аграрния университет в Пловдив.

Увеличен е бюджетът по интервенцията „ Хуманно отношение към животните и антимикробна устойчивост “ от 2024 година, като са преизчислени ставките за обособените едри и дребни преживни животни . Изискванията към активността „ Намаляване използването на антимикробни средства “ за използването й от акция 2024 г.  включват изготвяне  на план/схема за спомагателна имунизация против заболявания за категории животни, според Приложение №11 от Наредба №10 от 2023 година Той би трябвало да е направен от районния ветеринарен доктор и удостоверен в Областната дирекция по сигурност на храните, където е ситуиран животновъдният обект . В Плана се декларира и осъществяването на спомагателната имунизация.

Всички ветеринарно-медицински  мероприятия, които са осъществени следва да са въведени в системата ВетИС на БАБХ. Планът може да не се дава по време на заявяването. Изискванията и срокът му за подаване ще станат ясни след обявяване на Наредба № 10 от 2023 година за изискванията и реда за използване на интервенциите в региона на околната среда и климата и хуманно отношение към животните в „ Държавен вестник “.

По време на срещата специалистите подсетиха, че сега тече банкет на заявки за заплащане за продължаващите задължения по ограничения „ Агроекология и климат “ и „ Биологично земеделие “ по Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година Земеделските стопани могат да обрисуват площите си , да декларират животни и ограниченията за подкрепяне в Интегрираната система за администриране и надзор /ИСАК/. Фермерите следва да подават заявките си, без да ги завършват, в Общинските служби по земеделие.

Министерство на образованието и науката разгласява отговорите от матурите през днешния ден

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР