Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова ЕС да предприеме мерки срещу

...
Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис призова ЕС да предприеме мерки срещу
Коментари Харесай

Гърция настоява ЕС да защити потребителите от мултинационалните компании


Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис прикани Европейски Съюз да предприеме ограничения против мултинационалните компании, които незаслужено лимитират продажбата на артикули на единния пазар. Това води до по-високи цени за потребителите в затруднено състояние, съобщи Агенция Франс Прес.

Призивът идва преди изборите за Европейски парламент идващия месец, на които намаляването на покупателната дарба заради инфлацията е основен въпрос за гласоподавателите.

" Продължаващата инфлационна рецесия на европейския континент също по този начин открои обилни и дългогодишни проблеми във действието на пазарите на съществени потребителски артикули ", написа Мицотакис в писмо, изпратено през уикенда до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и оповестено от неговата канцелария.

Потребителите в Гърция и други страни от Европейски Съюз като Белгия и Нидерландия постоянно се сблъскват с " голословно високи цени, на които се продават маркови съществени потребителски артикули от мултинационални компании, спрямо други страни от Европейския съюз ", написа той.

Големите мултинационални компании постоянно ползват така наречен териториални ограничавания на доставките, като лимитират свободния продан на своите артикули в границите на единния пазар на Европейски Съюз.

Въпреки че тези ограничавания в някои случаи са законни - да вземем за пример за обезпечаване на значима информация за потребителите на локалните езици - те могат да се употребяват и по способи, които могат да се смятат за нелоялни търговски практики.

Европейски Съюз предприе съществени ограничения против AB Inbev, като през 2019 година ѝ наложи санкция в размер на 200 млн. евро за това, че е подхванала голям брой дейности, с цел да попречи на белгийските супермаркети и търговци на едро да внасят по-евтината бира Jupiler от Нидерландия.

Проучване на Европейски Съюз от 2020 година откри, че рестриктивните мерки водят до обилни голословни разлики в цените сред другите страни и може да костват на потребителите спомагателни 14 милиарда евро годишно.

" Тези разлики засягат доверието на европейските жители в единния пазар и им пречат да се възползват от ежедневните му преимущества ", написа Мицотакис, който приканва за ново законодателство, което да ограничи тази процедура.

Европейски Съюз би трябвало да може да се намеси " уверено, бързо и дейно, с цел да откри решения на тези проблеми ", добави той.

Разходите за живот са главен проблем в Гърция, където минималните заплати са в долната част на скалата в Европейски Съюз, като страната е на 21-во място в 27-членния блок, съгласно данни на Евростат.

Консервативната партия " Нова народна власт " на Мицотакис е част от Европейската национална партия в Европейския парламент, както и Християндемократическият съюз на Фон дер Лайен в Германия. /БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР