Окупирана и под постоянен обстрел, Палестина заема 157-о място от

...
Окупирана и под постоянен обстрел, Палестина заема 157-о място от
Коментари Харесай

България се изкачи с 12 места до 59-о място в класацията на Репортери без граници

Окупирана и под непрекъснат обстрел, Палестина заема 157-о място от общо 180 страни и територии, следени през 2024 година, като в категорията сигурност се намира измежду последните 10 страни, се споделя още в известието.

От страните в нашия район спад със седем места отбелязва Сърбия, стигайки до 98-о място. Според " Репортери без граници " проправителствените медии в Белград популяризират пропагандата на Кремъл, а управляващите заплашват съветски публицисти в заточение. Самата Русия е на 162-ро място от 180 страни. Организацията за трета година показва, че войната, която неотдавна избраният отново за следващ мандат съветски президент Владимир Путин води против Украйна, съществено се отразява на сигурността на медиите и публицистите в тази страна, заемаща 61-во място в класацията.

Дори триото отпред на международния показател за независимост на печата способства за спада в общия политически индикатор. Въпреки че резервира първата си позиция, Норвегия е измежду страните, които са претърпели спад във връзка с политическия подтекст. Ирландия отстъпва позицията си на водач в Европейския съюз на Дания, която е следвана от Швеция.

Виетнам, Китай и Северна Корея - трите азиатски страни в дъното на миналогодишния показател, отстъпват позициите си на три страни, чиито политически резултати са се сринали - Афганистан, Сирия и Еритрея.

В умозаключение от RSF означават, че се чака доста мощен напън във всички райони на света, където през тази година ще се състоят избори. Организацията дава образец със Словакия, където в навечерието на изборите тази пролет бе публикуван, генериран с изкуствен интелект, аудиозапис с гласа на журналистката Моника Тодова, чиято цел бе да повлияе на изборните резултати. Според " Репортери без граници " при неналичието на регулации за потреблението на генеративен изкуствен интелект могат да се чакат и други сходни случаи на предизборна дезинформация чрез манипулирани записи.

На 21 май ще се състои и интернационалната конференция " Нови хоризонти в публицистиката: Избори и народна власт ", проведена от World Press Institute, в партньорство с АЕЖ и фондация " Америка за България ".

По мотив Световния ден на свободата на печата АЕЖ - България предложения всички български публицисти и медийни специалисти да вземат участие в седмото национално изследване за свободата на изложение в страната. Асоциацията прави проучването на всеки две години от 2011 година насам.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР