Прогнозата е, че цените ще се запазят в този диапазон,

...
Прогнозата е, че цените ще се запазят в този диапазон,
Коментари Харесай

Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон

Прогнозата е, че цените ще се запазят в този диапазон, в случай че трендът се задържи. Цената на суровия нефт е единственият фактор, който може да промени обстановката. Това съобщи Светослав Бенчев, ръководител на Българската петролна и газова промишленост (БПГА),пред NOVA през днешния ден по тематиката за цените на бензинът и дизелът през летния сезон.

На въпроса дали ниските цени при по-малките компании за гориво значат проблем с качеството Бенчев счита, че е хубаво на пазара да има яростна конкуренция , каквато той утвърждава, че има. Цените на огромните вериги са по-високи, тъй като се обезпечава по-високо качество - прави се предварителна инспекция на горивата, разясни ръководителят на БПГА.

Цената доста зависи от това къде е дадена бензиностанция, в другите градове цените са разнообразни, уточни Бенчев, като добави, че в България сме с най-ниските цени в Европейския съюз - даже цените ни и без такси са най-ниски.

Светослав Бенчев разяснява още Схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания , като по негови думи от 2027 към този момент няма да има безвъзмездни квоти. Това по прогноза може да докара до скок на цените с сред 0,40 и 0,80 лева на литър. Държави като Холандия и Германия ще бъдат подготвени за това, само че съгласно него Централна и Източна Европа нямат сходни схеми, които да предотвратят скока на цените.

Това напълно зависи каква ще бъде цената на квотите. Няма по какъв начин горивата да поевтиняват с политиката, която Европейски Съюз изисква от нас. Въпреки това би трябвало да бъдем и зелени, само че да го създадем по един обществено допустим метод, показва още ръководителят.

По негови думи не всяка година има лятно повишаване. За обстановката след влизането ни в сухопътния Шенген Бенчев е окуражен, че това няма да повлияе на горивата в страната.
 Няма причина за шоково повишаване на горивата
Няма причина за шоково повишаване на горивата

От БПГА не чакат цените да стигнат до 3 лева за литър
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР