Инна Козич, специалист по комуникации от Киев, все още плаче,

...
Инна Козич, специалист по комуникации от Киев, все още плаче,
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Западната противовъздушна отбрана превръща Киев в безопасно място

Инна Козич , експерт по връзки от Киев , към момента плаче , когато си спомня за първите седмици от миналогодишната съветска блокада на украинската столица, написа “Politico ”.

„ В един миг аз и децата ми спахме в един кулоар в продължение на три седмици. Отивах да си легна, без да съм сигурна дали всички ще се събудим на идващия ден “, спомня си Козич.

Към днешна дата обаче противовъздушната защита , която пази столицата, я кара да се усеща по-сигурна в Киев, в сравнение с където и да е другаде в Украйна – дотолкоз, че даже се опасява да излиза отвън града.

„ Дори се опасявах да заведа децата си на лятна почивка, тъй като знаех, че другите райони за жалост нямат толкоз мощна противовъздушна защита, колкото ние в този момент. И изпитвам толкоз доста болежка, като си помисля за украинците от другите райони, които към момента са принудени да живеят под прицела на ежедневните съветски бомбардировки “, споделя младата жена.

Когато на 24 февруари 2022 година стартира пълномащабната съветска инвазия , съдружниците на Украйна непрекъснато изпращаха някои от най-хубавите си системи за противовъздушна защита , с цел да оказват помощ за отбраната на градовете в страната и изключително на Киев. Когато войната избухна, Киев в началото разчиташе основно на руските противоракетни системи със междинен обхват S-300 и Buk M1, което се оказа проблем, защото заместващите ракети значително се създават от Русия.

Защитата на Украйна към този момент е подсилена със системи за противовъздушна защита с дребен обхват на деяние Gepard от Германия и Avenger за противовъздушна защита с дребен обхват на деяние от Съединени американски щати, които имат способността да смъкват безпилотни самолети и крилати ракети. На междинна отдалеченост Украйна употребява системи от серията MIM-23 Hawks от Съединени американски щати, създадени от компанията „ Raytheon “; NASAMS, създадена от същата компания и норвежката компания „ Kongsberg “; и немската система IRIS-T SLM. Защитата на далечни дистанции се обезпечава от американските Patriot PAC-3 и Eurosam SAMP/T, доставени от Франция и Италия.

Украинските военни сили за противовъздушна защита демонстрираха ясно, че са способни да интегрират модерни системи със руски такива, изясни пред Серхий Попко , шеф на военната администрация на Киев.

„ Продължаваме да чакаме поддръжка от съдружниците и сътрудниците ни. Нуждаем се от повече средства за противовъздушна защита. Разнообразни. И то освен за столицата, само че и за всеки украински град. Всеки зенитно-ракетен комплекс коства колкото тежестта си в злато “, разясни още Попко .

След като Русия за първи път подложи на тест артикули от серията Patriot, атакувайки безрезултатно столицата на Украйна в продължение на повече от 20 дни през май, жителите на Киев за първи път се почувстваха в относителна сигурност .

„ Чакахме тези системи като манна небесна. Това ни донесе такова облекчение, “, споделя Инна Козич.

Скоро по-късно украински жители от други райони, където противовъздушната защита не е толкоз мощна, се насочиха към Киев и покрайнините му, макар че той към момента остава обект на чести офанзиви . Този уикенд Русия изпрати огромен брой безпилотни самолети против Киев, множеството от които бяха свалени.

„ Вашата акуратност, момчета, безусловно избавя живота на Украйна. С наближаването на зимата ще има повече съветски опити да създадат ударите по-мощни. От решаващо значение за всички нас в Украйна е да бъдем 100 % ефикасни “, съобщи Зеленски в свое обществено послание, отправено през уикенда.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР